唯一能動搖香港樓價的,是港幣的地位

740 回覆
1492 Like 38 Dislike

你都係冇答我
到底港幣係咪fully-backed
fully-backed就理論上唔會有呢個情況發生

Fully backed and so what?
香港個外匯儲備有限數,假若抽資嚴重,唔夠外匯支持,都會失效

fully-backed咪即係儲備夠錢買哂所有港紙囉

咁用哂外匯港幣都仲跌呢?咁再外乜去撐港幣?

我唸佢既意思係fully-backed既話
如果市面流通$780 HKD 咁外匯儲備就會有至少$100 HKD
咁但係如果香港抽資嚴重到全球投資者都拋售港元
政府攞曬啲外匯儲備買返曬所有港元返黎 然後港元無人用
香港政府買得曬啲港幣呀 咁之後呢? 咪全部人用曬人民幣同美金

不過我係度唸緊其實大陸要香港係因為佢既港元
咁如果香港所有野取消港元直接用曬美金結算 咁會有咩影響?

btw 係7/7/2017 香港有為數4,080億美元的外匯儲備資產總額,相當於香港流通貨幣7倍多,或港元貨幣供應M3約47%。

對大陸,會失去佢可以控制到既Buffer貨幣,假若人民幣未自由化又無左港幣,佢會仆街
對香港,會失去自主既財金政策,假若經濟上有乜事無得靠貨幣政策黎調節經濟

香港pack美元唔係不嬲都冇自己貨幣政策咩

都仲有主導權
你起碼加息個快慢自己控制到
唔係話超緊貼咁加
]
樓主我想問下,你所有既結論都係基於人民幣自由化 > 香港收皮

但以而家中國政府咁腐敗既政治體制、零透明度既管治手法、人治既法律系統,真係自由化到?假設十年內以上講既都唔變,佢可以以點樣既形式自由化?

唔好以為你會明佢講明 佢係用好多複雜既term去包裝一堆bullshit出黎

好撚多FF 位就真

咩人民幣國際化=香港收皮變東北三省
2000 前又唔見香港收皮?

2000之前人民幣自由化?
中國由1949到今時今日,人民幣都無自由過
而香港就由1949行運到今日

你的論點係 香港唔做人仔窗口 就收皮
我就問香港2000年前都唔係仔對外窗口 又唔見得收皮??

至1949年起,香港一直係中國貨幣同物資既窗口
由最開初霍英東幫中共走私物資去幫大陸打韓戰
到之後既五豐行、華潤、招商局
到之後改革開放後盛行既地下錢莊
一直以黎香港都係有呢條水,而且規模越黎越大,依賴性越黎越高
你認為係2000年之後香港先有人民幣業務?
係你睇唔到冰山係海底果一浸

咁你要講清楚先
你係講緊香港收皮係因為
- 失去人民幣業務?
- 定係 失去中國對外中間人角色?

成日打一大篇野 唔知你個論點係乜...
以上兩點 根本係講緊完全兩回事
]
樓主我想問下,你所有既結論都係基於人民幣自由化 > 香港收皮

但以而家中國政府咁腐敗既政治體制、零透明度既管治手法、人治既法律系統,真係自由化到?假設十年內以上講既都唔變,佢可以以點樣既形式自由化?

唔好以為你會明佢講明 佢係用好多複雜既term去包裝一堆bullshit出黎

好撚多FF 位就真

咩人民幣國際化=香港收皮變東北三省
2000 前又唔見香港收皮?

2000之前人民幣自由化?
中國由1949到今時今日,人民幣都無自由過
而香港就由1949行運到今日

你的論點係 香港唔做人仔窗口 就收皮
我就問香港2000年前都唔係仔對外窗口 又唔見得收皮??

至1949年起,香港一直係中國貨幣同物資既窗口
由最開初霍英東幫中共走私物資去幫大陸打韓戰
到之後既五豐行、華潤、招商局
到之後改革開放後盛行既地下錢莊
一直以黎香港都係有呢條水,而且規模越黎越大,依賴性越黎越高
你認為係2000年之後香港先有人民幣業務?
係你睇唔到冰山係海底果一浸

咁你要講清楚先
你係講緊香港收皮係因為
- 失去人民幣業務?
- 定係 失去中國對外中間人角色?
成日打一大篇野 唔知你個論點係乜...
以上兩點 根本係講緊完全兩回事

點會係兩回事?
香港到今時今日,仲有得做中間人角色,你估真係因為政治昌明,法治廉潔,鬼佬或者大陸佬好願意比佣香港人抽?專登將生意放係香港比香港過水濕腳?
香港仲做得成中間人,最主要原因係中國人民幣唔可以自由流通,要經過香港透過港幣黎同外國自由對兌黎做生意,假使有日,大陸佬可以直接行出去,或者鬼佬可以直接行入大陸,個中間人仲有乜野存在價值?
舉個貼身D既例子等你明白一D,以前大家叫雞要經馬夫,但係家下有左Instagram,你叫雞會唔會再想經馬夫,當然直接搵PTGF,咁以前D馬夫點算?咪要轉行。
LM
但問題係,中國唔係歐盟(英國除外)同日本,更加唔係廣場協議之下既日本,中國既體積、人口同經濟力量既規模仲要遠比日歐同俄羅斯更龐大,中國隨時都可以反咬美國一淡搞人民幣國際化和一帶一露而威脅到美國既美元霸主地位(美國令到中國o係美國可控範圍之內搞中式擴張既願望落空)

再加上歐日係美國條o靚
LM
但問題係,中國唔係歐盟(英國除外)同日本,更加唔係廣場協議之下既日本,中國既體積、人口同經濟力量既規模仲要遠比日歐同俄羅斯更龐大,中國隨時都可以反咬美國一淡搞人民幣國際化和一帶一露而威脅到美國既美元霸主地位(美國令到中國o係美國可控範圍之內搞中式擴張既願望落空)
再加上歐日係美國條o靚

中國憑乜反咬?
能源比美國控制住
用和平手段係永遠取代唔到美國既領導地位
用戰爭手段只會淪為當年日本德國既下場,比美國Control住石油,結果武器再精良都因為輸能源而打輸仗
除非中國可以研發出離開石化燃料既有效能源供應,黎推動佢既工業同武器,咁就有得打
老老柒柒
唔覺得係唯一

咁岩睇起林鄭最新講樓
如果香港政府真係有心學新加坡
割開 住屋市場 同 炒樓市場
(買起新界原居民d 地, 迫大地產佬放番d 囤地出尼 etc)
一樣可以推低樓價

先唔評論林鄭做唔做到, 有無心咁做
但係香港政府絕對有能力咁做

點會係唯一
留名學野
我認同樓主經濟觀點,但唔認同政治觀點

樓主認為習可集中權力和財富,有利國際化
但習乃一傀儡,經濟以江派為首,另有多方其他勢力
佢不能掌控軍隊,十八大只能以打破江派勢力為目標
係落台前能否掙脫枷鎖仲未睇到曙光

單以經濟角度,就算佢集中到財富要控制匯率亦不可能
因為人民幣國際化首要條件係人民幣走出去
兩者互相矛盾
一係你集中係你自己手中,你唔可能要人用你既錢結算但你又揸住唔比出面流通
美國海外美元結算比美國自己既美元多
正因爲世界經濟一路發展,因應結算同流動性需求會不停需要美元,越發展越要美金
所以美國狂印銀紙唔會變津巴布韋
但津巴布韋印就會好津巴布韋
我之前留言講過離岸兌換價會反過來影響在岸價就會出現,因為人民幣國際化海外規模大於中國本身

可能局部國際化,同俄羅斯北韓互相打飛機呃自己國民

最後,我亦覺得係最重要問題,人民幣國際化亦唔係你叫人用人地就用
用你做結算貨幣係一個信心問題
對一隻貨幣既信心層面太廣,費事打字,you name it

最後,樓主高質應該多啲出post
我認同樓主經濟觀點,但唔認同政治觀點

樓主認為習可集中權力和財富,有利國際化
但習乃一傀儡,經濟以江派為首,另有多方其他勢力
佢不能掌控軍隊,十八大只能以打破江派勢力為目標
係落台前能否掙脫枷鎖仲未睇到曙光

單以經濟角度,就算佢集中到財富要控制匯率亦不可能
因為人民幣國際化首要條件係人民幣走出去
兩者互相矛盾
一係你集中係你自己手中,你唔可能要人用你既錢結算但你又揸住唔比出面流通
美國海外美元結算比美國自己既美元多
正因爲世界經濟一路發展,因應結算同流動性需求會不停需要美元,越發展越要美金
所以美國狂印銀紙唔會變津巴布韋
但津巴布韋印就會好津巴布韋
我之前留言講過離岸兌換價會反過來影響在岸價就會出現,因為人民幣國際化海外規模大於中國本身

可能局部國際化,同俄羅斯北韓互相打飛機呃自己國民

最後,我亦覺得係最重要問題,人民幣國際化亦唔係你叫人用人地就用
用你做結算貨幣係一個信心問題
對一隻貨幣既信心層面太廣,費事打字,you name it

最後,樓主高質應該多啲出post

從政治黎講,呢一刻中國既政治籌碼,係完全唔具備人民幣自由化既條件
但我地拉長個Timeline黎睇呢?十年?廿年?呢段時間中國會唔會變成有條件自由化呢?
十幾年前香港推八達通果時,而大陸仲用緊霉菜人仔,大家都估唔到Cashless Payment大陸會行得快過香港咁多
老老柒柒
唔覺得係唯一

咁岩睇起林鄭最新講樓
(買起新界原居民d 地, 迫大地產佬放番d 囤地出尼 etc)
一樣可以推低樓價

點會係唯一

割開住屋市場同私人市場一樣係維持樓價既好方法
真係想樓價跌應該大量俾私人地產商起樓
有足夠飛既competitor互相競爭樓價就會利跌
土地供應夠多,就唔到佢地hold住唔起
你唔起其他人起

私人地產商先唔會大量起樓
而家個情況好似燃油市場
幾間油公司有共識
輪流放貨
抬高個價
2017私人發展商已經無出打地基Tender
黎調節未來供應量
老老柒柒
唔覺得係唯一

咁岩睇起林鄭最新講樓
一樣可以推低樓價

點會係唯一

你唔起其他人起

而家個情況好似燃油市場
幾間油公司有共識
輪流放貨
抬高個價
黎調節未來供應量

點解你連呢樣都知 你究竟做邊行
老老柒柒
唔覺得係唯一

咁岩睇起林鄭最新講樓
一樣可以推低樓價

點會係唯一

你唔起其他人起

而家個情況好似燃油市場
幾間油公司有共識
輪流放貨
抬高個價
黎調節未來供應量

個market淨係得四大就話
多幾間呢?

中資有中國中冶,萬科,萬達,路勁,海航,萊蒙,龍光,合景等等
港資連本身做Contractor既俊和都撈埋地產
係咁既競爭環境下,佢地都聯手調整緊個出貨量
老老柒柒
唔覺得係唯一

咁岩睇起林鄭最新講樓
一樣可以推低樓價

點會係唯一

你唔起其他人起

而家個情況好似燃油市場
幾間油公司有共識
輪流放貨
抬高個價
黎調節未來供應量

點解你連呢樣都知 你究竟做邊行

咁樓主點解釋大陸樓市升得仲快過香港
咁樓主點解釋大陸樓市升得仲快過香港

大陸樓市只限北京上海深圳升得快,其它二三四線城市升幅係不及香港
大陸因為經濟由政治主導,導致好多大公司都將佢地既總部又或者業務發展圍繞住政治權力核心,結果就係一大堆公司塞係三個大城市,而年青人為左得到更好既就業前景,湧哂去三個城市,咁多年青人湧得入去,大部份自然希望結婚生仔都係果度,結果就長期形成大量"剛需",自然樓市係有價有市
呢三個城市因為以上問題,除左樓價高之外,仲有一大堆都市病,交通超級嚴重擠塞,空氣超級嚴重污染,外來人口同本地人口因戶藉問題所導致既醫療同教育資源失衡,一大堆問題出現
That's why北京要搞雄安做副首都,深圳要發大成大灣區,上海而家發展到臨港,就係要將政治權力分散,再Draw翻散個人口分佈,減輕大城市病
lm
前特首呼籲年輕人返內地發展其實亦不無道理既 畢竟中國漸漸踏入國際化 引入左好多新既行業 而香港仲係只能靠貨幣去維持自己個位置 咁多年黎無進步過 樓價暴跌必然影響經濟民生 好多人都想樓價跌但唔諗背後原因 預期想佢跌 不如諗下點樣改善教育 保留人才 發展新科技增加新行業去提升港幣既購買力仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞