唯一能動搖香港樓價的,是港幣的地位

740 回覆
1492 Like 38 Dislike
其實樓價嘅升跌, 主要都係demand and supply

香港每年建屋速度, 同埋人口增加速度有眼睇. 每日一車車大陸人運落嚟.

仲有早幾年大陸人拎六球嘢買樓就有埋身份證送. 而加無身份証送, 點解大陸人咁鍾意買樓? 而點解大陸政府又咁驚人走資? 主要係香港仲算係有法治, 唔係大陸咁老屈你就可以送你坐監同拎咗你D財產. 所以大陸D有錢佬就咁鍾意起香港買樓

仲有香港人自己需要未計. 雖然香港經濟無80年代起飛果陣咁好, 但係失業率低, 好多人其實供得起樓, 不過無首期, 你見D新盤19幾萬人去排隊就知香港好多人有能加買.

以上呢D demand同supply 同港幣地位無乜關係

香港樓價跌, 主要係大陸人唔再信香港法治, 同埋大陸同香港經濟同時仆直

呢段時間少左好多大陸人買樓,成交數據是公開的,你可以上政府既公開資料查冊一下
大陸人少左買香港樓,但香港樓價越升越有,由大陸人買樓而引致Demand急升,而引致香港樓價急升,呢個立論已經不攻而破,而香港樓價升,背後既原因係更深層次,而非簡單既供需,可以解釋得到

加辣後用公司, 大家都識用公司買樓,無成交樓價唔會乾升
>>用公司名義買樓要比BSD,15%

巴打你既然搵咗資料,可唔可以post 埋上黎, 同埋你都可以睇埋樓市邊幾年升得最快, 不如你用d 數據証明吓點"不攻自破"
>>以下係數字:
2017年第1季香港一手私人住宅市場。已知內地個人買家佔宗數比例15.0%。佔金額比例20.8%。數字按季分別下降2.7及3.5個百分點,比例仍然處於短期高位,卻低於2012年BSD實施前的高水平,兩成到五成間。可視作內地買家看好香港樓市,持續入市。同時本地買家湧現,壓過內地買家,推低內地買家的比例。
首季二手私人住宅市場。已知內地個人買家佔宗數6.5%,佔金額9.3%;數字分別微跌0.8及微升1.0個百分點。兩個比例連續六個季度在半成到一成間徘徊,可視為平穩發展。
第四季整體私人住宅市場。已知內地個人買家佔宗數8.9%,佔金額14.2%;數字分別下降1.5及1.4個百分點。
2017年,個樓價升幅個Slope,係無變過架哦,點解大陸人買樓比例少咁多,個Slope都可以維持一樣?

其實你話d 錢湧入嚟, 用咩渠道湧入黎? 大陸外管煩到hihi
>>大把,澳門賭場,地下錢莊,七人車,漁船

大把人排隊買樓, demand 係咪咗
"細大把,澳門賭場,地下錢莊,七人車,漁船"
已經無得verify

大把人排隊買樓,咁買樓果D,係揸住現金買樓?還是係做按揭攤開30年供樓?假若係揸住現金現兜兜買樓,呢個就真Demand,假若買樓要上會供樓,仲要銀行借唔足要問發展商借埋果D,你要記住,呢D人本身係無能力買樓,只不過係香港銀行體系嚴重水浸,D錢唔借出去佢甚至連存款利息都比唔起,有水魚認投就拿拿臨批筆錢出去,呢D Demand係由於銀行體系嚴重水浸所做成既崎型Demand,唔係真Demand。假若香港銀行體系無水浸,呢班無能力買樓既人根本買唔起樓,佢地買唔起樓樓市就真係會無左個Demand,到時就真係冚。
我掉轉頭講,假若香港成個銀行體系係正常,點解銀行都不斷出風險報告話香港樓價已經極高要摸頂,都仲要透過發展商咁係咁批錢出去借比人去買樓?
澳門賭場,地下錢莊,七人車,漁船係完全無得Verify,因為全部都係犯法,枱面上你唔會睇得到,但唔代表佢地唔存在,至少我做生意,地下錢莊我自己都用到Fap Fap聲。

同路人 大陸依家係咁捉人

而家轉左,搵D剛剛係大陸賣樓既香港人
同佢換錢
勁正
你好撚想啲樓跌?

樓價唔係我想就會跌得到

無啦啦做乜會想樓市咁戇on9 嫌錢多得滯?

一個社會,紙上富貴,有乜野用?
真正既財富,唔係話你有辣跑住豪宅有女攬就叫有錢
真正既財富,係講緊一個社會,係咪可以持續性咁改變大家既生活,無論科技上、福利上、生產力上、價值觀上,都可以持續地一日進步過一日,呢D財富你先可以Long Last到幾千年
中東D產油國家,過去幾十年靠住石油可以過住D超級豪華既生活水平,但而家已經好多國家,連中國同印度,都定左時間表,逐步取替內燃機引擎汽車,內燃機引擎汽車佔左石油需求一半,而與此同時美國仲要玩頁岩油頁岩氣,日本韓國要玩可燃冰,到時石油需求少一半,石油生產多幾成,而中東呢個地區因為氣候變化而變得越黎越唔適合人類居住,你認為中東既富貴日子仲可以過得幾耐?
香港人就係咁撚短視

幾十年後我地都死左啦

無三不成幾
三十年都係幾十年
我就應該未死得
你就唔撚知啦
你好撚想啲樓跌?

樓價唔係我想就會跌得到

一炮過買先係demand?

你本身無能力買,而家銀行因為水浸,焗鳩住亂借錢比你買樓,呢D Demand係銀行水浸谷出黎
銀行水退,銀根收緊,到果一刻仲買得起樓,呢D先叫剛需,真火
明唔撚明呀柒頭!

唔使咁火喎, 理性討論

我覺得要proof 到唔係 supply and demand 先諗你果d verify 唔到嘅嘢

你覺得唔啱聽就算喇

最後一句喇, 全香港人都要住,毎日有150人入黎, 而加700 萬人, 之後人口預測會升到800萬, d 人唔使住咩, 建屋速度又追唔追得上呢?

我舉多個例子
好多人都想屌結衣,但要屌結衣,就要比一億,結果無人比得起,想屌結衣呢家野變成大家既夢想,一樣大家都想有但無人比得起既野,呢D不能叫做Demand,只能叫做夢想
你可能會話,性愛係剛需黎,人人都需要,但要解決性愛,你屌結衣解決到,打飛機都可以解決到,而打飛機既解決成本仲要低好多
而家有個痴線佬,叫做劉馬車,佢突然變到超級發達,然後走黎連登同大家講,假若要屌結衣,我借錢比你,多多都借
之後連登仔大家突然之間覺得,人一世物一世,屌完結衣就會死而無憾,結果大家爭住同劉馬車借錢,再去屌結衣,但因為結衣供應有限,結果屌結衣變得越黎越貴
連登仔企出黎講,因為性愛係剛需,所以屌結衣都係剛需,但你唸深一層,你本身打飛機解決到,點解而家要麻醉自己屌結衣都係剛需呢?假若無劉馬車呢個人,大家仲屌唔屌得起結衣呢?
翻番黎,假若你要住屋,你可以買綠表公屋,或者去買愛炫美,大家都解決到住屋需求
但唔好直接將買愛炫美劃做剛需

但實情係而家連打個飛機都貴到要借錢
要解決性慾一係強姦一係夢遺?

買綠表居屋首先要輪5年抽倒公屋先有份綠表
一般人用白表買要補返地價,天水圍d 10幾年樓齡居屋都500幾萬
你好撚想啲樓跌?

樓價唔係我想就會跌得到

一炮過買先係demand?

你本身無能力買,而家銀行因為水浸,焗鳩住亂借錢比你買樓,呢D Demand係銀行水浸谷出黎
銀行水退,銀根收緊,到果一刻仲買得起樓,呢D先叫剛需,真火
明唔撚明呀柒頭!

唔使咁火喎, 理性討論

我覺得要proof 到唔係 supply and demand 先諗你果d verify 唔到嘅嘢

你覺得唔啱聽就算喇

最後一句喇, 全香港人都要住,毎日有150人入黎, 而加700 萬人, 之後人口預測會升到800萬, d 人唔使住咩, 建屋速度又追唔追得上呢?

我舉多個例子
好多人都想屌結衣,但要屌結衣,就要比一億,結果無人比得起,想屌結衣呢家野變成大家既夢想,一樣大家都想有但無人比得起既野,呢D不能叫做Demand,只能叫做夢想
你可能會話,性愛係剛需黎,人人都需要,但要解決性愛,你屌結衣解決到,打飛機都可以解決到,而打飛機既解決成本仲要低好多
而家有個痴線佬,叫做劉馬車,佢突然變到超級發達,然後走黎連登同大家講,假若要屌結衣,我借錢比你,多多都借
之後連登仔大家突然之間覺得,人一世物一世,屌完結衣就會死而無憾,結果大家爭住同劉馬車借錢,再去屌結衣,但因為結衣供應有限,結果屌結衣變得越黎越貴
連登仔企出黎講,因為性愛係剛需,所以屌結衣都係剛需,但你唸深一層,你本身打飛機解決到,點解而家要麻醉自己屌結衣都係剛需呢?假若無劉馬車呢個人,大家仲屌唔屌得起結衣呢?
翻番黎,假若你要住屋,你可以買綠表公屋,或者去買愛炫美,大家都解決到住屋需求
但唔好直接將買愛炫美劃做剛需

但實情係而家連打個飛機都貴到要借錢
要解決性慾一係強姦一係夢遺?
買綠表居屋首先要輪5年抽倒公屋先有份綠表
一般人用白表買要補返地價,天水圍d 10幾年樓齡居屋都500幾萬

打飛機 = 同老豆老母住
毒撚屌公屋妹 = 窮人買居屋
毒撚屌女神/結衣 = 窮人借貴利買海之戀
題外話

覺唔覺香港銀行好落後?十年前,就話香港人有8達通用好引以為傲姐,十年前仲覺得8達通好爽皮?唔係想奶共,但依加大陸 韓國真係快香港好多實現cashless society,用曬微信scan qr code 或者卡比錢,同埋大陸啲銀行好耐之前已經有 過/入數 send條message去通知你既服務 但香港呢? 都仲係要去atm 入數影張紙比人 真係笑撚死人。 係近年先有啲銀行apps用黎check數,仲要好麻煩。 總之成件事反應左香港好落後,無得唔認。

其實先唔好話咩好大改革,簡單到連金融,銀行業既 ways of delivering services 都唔進步 我諗如果要香港跟上人地腳步應該好難?因為香港好標榜 金融 銀行業 乜乜柒柒,如果實行呢啲野會唔會令銀行業損失好多? 想問樓主點睇

唉,小女認為香港真係淨係靠食老本,故步自封,唔創新改革一啲體制,遲早玩完。同埋好似樓主咁講,無一個偉人 好似孫中山 或者Steve Jobs去影響 或者改善香港真係好難有轉機。因為會食老本既人通常都係上曬岸 自私的上流社會 有錢有地位 仲洗乜理香港會變曬點? 比我都寧願繼續榨壓班中低層 賺夠走人
題外話

覺唔覺香港銀行好落後?十年前,就話香港人有8達通用好引以為傲姐,十年前仲覺得8達通好爽皮?唔係想奶共,但依加大陸 韓國真係快香港好多實現cashless society,用曬微信scan qr code 或者卡比錢,同埋大陸啲銀行好耐之前已經有 過/入數 send條message去通知你既服務 但香港呢? 都仲係要去atm 入數影張紙比人 真係笑撚死人。 係近年先有啲銀行apps用黎check數,仲要好麻煩。 總之成件事反應左香港好落後,無得唔認。

其實先唔好話咩好大改革,簡單到連金融,銀行業既 ways of delivering services 都唔進步 我諗如果要香港跟上人地腳步應該好難?因為香港好標榜 金融 銀行業 乜乜柒柒,如果實行呢啲野會唔會令銀行業損失好多? 想問樓主點睇

唉,小女認為香港真係淨係靠食老本,故步自封,唔創新改革一啲體制,遲早玩完。同埋好似樓主咁講,無一個偉人 好似孫中山 或者Steve Jobs去影響 或者改善香港真係好難有轉機。因為會食老本既人通常都係上曬岸 自私的上流社會 有錢有地位 仲洗乜理香港會變曬點? 比我都寧願繼續榨壓班中低層 賺夠走人

好認同你講既野
其實係因為上面個邊既得利益者想keep 住自己利益而唔去改變
到出現有人想改變而令佢地利益小左既時候
佢地咪會打壓去保護佢地現有既利益
而家個風氣就係速食而唔會睇長遠既發展
就算有心想發展既人都唔會黎香港投資香港啦
所以香港只會一路差落去
或者呢個正正係大陸想睇到既景像
到時你班香港人就要倚靠大陸
返大陸住返大陸返工
暫時成個post剩係睇左一半
講少少:好多人(包括樓主)都將個假設放係人民幣成功國際化,支那國完全開放到既前設上
而呢個前設係基於30年前既預算,去到今日仲用30年前既願望黎predict會唔會太落後時代?
講少少:好多人(包括樓主)都將個假設放係人民幣成功國際化,支那國完全開放到既前設上
而呢個前設係基於30年前既預算,去到今日仲用30年前既願望黎predict會唔會太落後時代?

人民幣會取代港幣
Lm
有point
所以港獨 完全脱離中國係幾咁on9
如你所講 香港係靠中間人角色搵食
外國人要經香港同中國做生意
完全脱離中國即係你所講 無左謀生技能

港獨,先要問自己獨立既條件
而呢個條件,係針對可以養活700萬人口既能力
假若獨派可以提得出另人信服既香港發展新方向
我會100%完全支持獨派

唔洗過牌,香港咪只會慢慢沉淪。對有某數量嘅人可能係更好選擇,當然到時一定痛

洗牌都只係洗中下階層既牌,你點都洗唔到誠哥四叔果堆人既牌架啦

基本上除左成哥
其他都好大機會出事
樓主我想問下,你所有既結論都係基於人民幣自由化 > 香港收皮

但以而家中國政府咁腐敗既政治體制、零透明度既管治手法、人治既法律系統,真係自由化到?假設十年內以上講既都唔變,佢可以以點樣既形式自由化?

唔好以為你會明佢講明 佢係用好多複雜既term去包裝一堆bullshit出黎

10年前黨媒已經猛吹深圳上海越超香港啦
又比GDP, 競爭力,又搞自貿區扮自由開放,又數臭香港邊緣化
事實證明左謊言講足100次 係得支那人自己先會信到十足十
外國人一睇就知 你人治社會, 官僚腐敗, 無契約精神, 法制不公, 資訊封閉,
亂搬龍門, 政策朝令夕改, 全部中共自己造成, 更加唔會有轉變
所以人民幣可以自由化/做國際貨幣係無可能既事

其實唔洗講咩腐敗,貪污果d,最簡單一句講完:你覺得中共會容許某樣野唔係佢控制之内? 仲要係貨幣咁重要嘅野

如果中國想做大佬,想係世界有話事權,定價權嘅,人民幣就要走出去。但呢個過程最少20-30年

美帝點先會交支龍頭棒出黎?

就當美國交左出黎
咁又有邊個夠料拎得起?
我成日話我呢代仲住得香港。下一代就逼佢後生要技術或移民。我老左就靠錢去移民。

老實講香港賺錢好易,唔係要幾十萬一個月1,大把人做到。

但前景好暗,香港成功係源自中國失敗。但如果中國成功或者香港自亂呢?前者好低可能,後者好大可能成功。

亂先正常
面對共產政權唔亂先怪
不過咁,亂既同時意味住新既事物出現
就要睇新既野可以比到香港咩既方向
有point
所以港獨 完全脱離中國係幾咁on9
如你所講 香港係靠中間人角色搵食
外國人要經香港同中國做生意
完全脱離中國即係你所講 無左謀生技能

港獨,先要問自己獨立既條件
而呢個條件,係針對可以養活700萬人口既能力
假若獨派可以提得出另人信服既香港發展新方向
我會100%完全支持獨派

問題係而家港獨只流於講獨,根本沒有任何經濟論述。

你想要咩經濟論述?
請問2017年一手成交幾多係國內熱錢買入的?
答左呢樣先

而家香港個問題,唔係話大陸熱錢直接買香港樓
而係大陸需要匯出既錢,外國需要匯入大陸既錢,好大部份都要經香港,做成香港呢個小水塘嚴重水浸,有ibank計過,假若無聯繫匯率Cap住港幣既話,以現今既外匯存備起碼要升50%
香港銀行體系水浸,有乜Side Effect,咪做就嚴重低息環境,要融資槓杆簡單,自然會刺激投機投資活動
樓作為華人社會既重要金融工具,自然會因此受惠,水漲船高,2015大陸匯改失敗到今日,樓市升左幾多?
唔好唔記得,2014先佔中完,社會發生咁大動蕩,正常市場下應該跌便先岩,而家係越升越有
美國加息,點解香港唔跟,因為香港水太多,加左息水更多,搞唔掂

其實連一個嚴重受傷都冇,又真係唔算大
起碼唔睇樓,股票應該對呢D野更sensitive既都冇事,但又冇大升
所以佔中對樓市影響本身就極有限

呢樣真係各自表述
你話對香港有咩影響 係好定壞 都無人講得清楚
老老柒柒
唔覺得係唯一

咁岩睇起林鄭最新講樓
如果香港政府真係有心學新加坡
割開 住屋市場 同 炒樓市場
(買起新界原居民d 地, 迫大地產佬放番d 囤地出尼 etc)
一樣可以推低樓價

先唔評論林鄭做唔做到, 有無心咁做
但係香港政府絕對有能力咁做

點會係唯一

割開住屋市場同私人市場一樣係維持樓價既好方法
真係想樓價跌應該大量俾私人地產商起樓
有足夠飛既competitor互相競爭樓價就會利跌
土地供應夠多,就唔到佢地hold住唔起
你唔起其他人起

私人地產商先唔會大量起樓
而家個情況好似燃油市場
幾間油公司有共識
輪流放貨
抬高個價
2017私人發展商已經無出打地基Tender
黎調節未來供應量

個market淨係得四大就話
多幾間呢?

呢個問題同電力市場類似
門檻太高,唔係話夠多錢就做得起

唔好以為你會明佢講明 佢係用好多複雜既term去包裝一堆bullshit出黎

10年前黨媒已經猛吹深圳上海越超香港啦
又比GDP, 競爭力,又搞自貿區扮自由開放,又數臭香港邊緣化
事實證明左謊言講足100次 係得支那人自己先會信到十足十
外國人一睇就知 你人治社會, 官僚腐敗, 無契約精神, 法制不公, 資訊封閉,
亂搬龍門, 政策朝令夕改, 全部中共自己造成, 更加唔會有轉變
所以人民幣可以自由化/做國際貨幣係無可能既事

其實唔洗講咩腐敗,貪污果d,最簡單一句講完:你覺得中共會容許某樣野唔係佢控制之内? 仲要係貨幣咁重要嘅野

如果中國想做大佬,想係世界有話事權,定價權嘅,人民幣就要走出去。但呢個過程最少20-30年

美帝點先會交支龍頭棒出黎?

就當美國交左出黎
咁又有邊個夠料拎得起?

so far冇
美國既話事權最緊要要係石油結算
backup既係美國既經濟實力+軍事力量,尤其海軍

好老實講,揸龍頭棒個國家都唔好過
班細既打架要出黎
出面有人賴屎又要理
邊到有瘟疫又要理
得閒仲要比恐怖分子炸

班細既都可以種下野不問世事
大佬都不問世事咁實比班細既屌到上天花板

唯一能動搖香港樓價的,是港幣的地位

- 房屋係華人社會的主要金融工具,並無特例

- 香港係中國手入面最一流的金融中心,並無其它可比較既城市

- 最主要原因係人民幣不能自由國際兌換,中國高度依靠利用港幣呢種佢控制到,又可以同國際自由兌換既貨幣,同外國進行大部份貿易與金融活動,都需要利用港幣做緩衝

- 香港無可以養活700萬人既天然資源,或者高新科技,或者工業實力,香港唯一立身之道就係做中間人,做世界仔,全世界要同中國做生意既,就算佢唔經香港,外國用外幣同中國做生意,都要比香港抽一浸水

- 佔中之後,中國開始認為香港唔穩陣可靠再信唔過,上海搞自貿區,深圳搞前海,目的就係希望飛起香港去直接用人民幣同外國做生意,開始搞人民幣國際化,結果大家都睇到,一自由化有錢佬內保外貸咁搬資產離開中國,人民幣急瀉,外匯儲備大減,股市溶斷,結果人民幣國際化急剎車,救左香港

- 經過左以上事件之後,中國資金更加集中咁流經香港再流出國際,中國需要香港呢個水喉黎適度調節人民幣既流通,滬港通,深港通,債券通,而且有更多中國企業過黎香港插旗,但插旗原因唔係因為貪香港鼻屎大既生意,而係要借香港去將D資金彈出彈入,結果香港呢個池塘仔比突然之間大量北水沖入黎,資產瘋狂升值

- 去翻第一個Point,因為房屋係華人社會的主要金融工具,係大量資金湧入香港呢個池塘仔既時候,所有金融工具都會變得水漲船高,咁就解釋到點解佔中之後,香港樓市連果少少爆破既Signal都見唔到,越升越有,2016呢一年中原領先指數仲要升19%咁顛

去到呢個位,希望大家睇得明樓價同港幣地位之間既因果關係

1. 人民幣自由唔到
2. 需要港幣對外貿易
3. 大量中國資金湧入香港小池塘
4. 香港小池塘水漲船高
5. 樓價升

簡單咁講,即係一日港幣仲有利用價值,港樓都會係咁升
但係假若港幣無左利用價值,中國可以直接用人民幣同外國自由貿易,咁香港作為中間人世界仔既地位都會蕩然無存,港樓就必然會跌到趴趴聲,呢個變動將會來得非常非常之突然

睇到呢到,可能有部份連登仔會非常之期待呢一日既到來,但正如我第一點所講,房屋係華人社會的主要金融工具,樓價跌,其它金融工具無可能獨善其身,而你手上既港幣,都係金融工具既一種,當佢跌到咁上下既時候,共產黨更可能會將你手上既港幣按一個有佢So既匯率強制結算成人民幣,到時全香港揸住港幣既人,就會比共產黨咁住係地上面強姦

再者,當香港失去左港幣之後,香港將會缺乏謀生既能力,我所講既謀身,係可以養活700萬人口既能力,少部份人有專業技能,仲搵到食,唔會有影響,但當整個經濟,賴以為生既"中間人"角色突然間消失,香港仲可以憑乜野賺取大量既外匯去進口石油,大米,煤炭,食水,甚至乏你手裡既iPhone?到時就要動用到香港本身既外匯儲備,要舉外債,而政府更因收入所限,再加上要應付退休公務員既長糧,到果一刻政府可以提供到既服務水平唔會高得去邊,講貼身一D,條街污糟無人掃,條渠塞無人通,開水喉D水臭 (而家已經係),D馬路爛到一達達,當社會退化到呢一刻,外國投資者更會走得就走,香港就會跌落一個死遁環永不超身。

當一個社會再無足夠能力養活其人口既時候,有能力既人就會選擇搬走,而留翻低香港既就只會係更無能力,更搵唔到食既人,慢慢支離破碎,情況就有D似東北三省咁,當國企重工業變成彊屍企業半死不活既時候,後生既就會離開東北三省,要留翻係東北既人就將東北三省變成人性地獄,幾仆街既事情都發生到

呢一日會幾時發生,我相信無人會可以好準確咁預計到,但呢一刻必然會發生,而且按而家香港染紅既速度,發生係2047之前我個人係認為非常大可能。踏入二十一世紀,世界變化既速度已經快到想像唔到,大家每日離唔開手既Smart Phone,只不過有10年歷史咁上下,所以對於呢D Timing,大家唔好以為係件太遠既事

伯恩光學都好屈機

人民幣國際化有幾樣野可以睇
一樣係例如人仔納入SDR,例如國際上愈黎愈多交易以人仔計價
呢樣我相信係會愈黎愈多,因為始終大陸經濟體量grow緊
但仲有另一樣係要開放資本帳,容許資金自由進出等
習近平睇呢D睇成係國家安全,係可見既將來我預期分分鐘有機會俾而家仲退步
係呢個情況香港作為佢最可控既離岸人仔中心
我相信價值仍然係獨一焦二

上海同香港既例子好岩解釋前者+後者
論市值,上海個股市起過香港
然而論世界金融既影響力邊個大?
答案不言而喻
大而無當都係垃圾,現代需要既係小而精巧(當然大到就最好啦)

而支那既經濟總量都會咁大落去,但唔會好似過去30年咁增長得咁快
來自外資/歐美既技術輸入好快就會中斷
依靠內需/自主研發根本取代唔到外來技術既優質
一出海同他國競爭短板就顯而易見
咁共慘黨既選擇就得返一個-內亞 內陸
亦都即係一帶一路
未來支那經濟既生命線就係由駐馬店到波斯既平源高山
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞