唯一能動搖香港樓價的,是港幣的地位

740 回覆
1492 Like 38 Dislike

唯一能動搖香港樓價的,是港幣的地位

- 房屋係華人社會的主要金融工具,並無特例

- 香港係中國手入面最一流的金融中心,並無其它可比較既城市

- 最主要原因係人民幣不能自由國際兌換,中國高度依靠利用港幣呢種佢控制到,又可以同國際自由兌換既貨幣,同外國進行大部份貿易與金融活動,都需要利用港幣做緩衝

- 香港無可以養活700萬人既天然資源,或者高新科技,或者工業實力,香港唯一立身之道就係做中間人,做世界仔,全世界要同中國做生意既,就算佢唔經香港,外國用外幣同中國做生意,都要比香港抽一浸水

- 佔中之後,中國開始認為香港唔穩陣可靠再信唔過,上海搞自貿區,深圳搞前海,目的就係希望飛起香港去直接用人民幣同外國做生意,開始搞人民幣國際化,結果大家都睇到,一自由化有錢佬內保外貸咁搬資產離開中國,人民幣急瀉,外匯儲備大減,股市溶斷,結果人民幣國際化急剎車,救左香港

- 經過左以上事件之後,中國資金更加集中咁流經香港再流出國際,中國需要香港呢個水喉黎適度調節人民幣既流通,滬港通,深港通,債券通,而且有更多中國企業過黎香港插旗,但插旗原因唔係因為貪香港鼻屎大既生意,而係要借香港去將D資金彈出彈入,結果香港呢個池塘仔比突然之間大量北水沖入黎,資產瘋狂升值

- 去翻第一個Point,因為房屋係華人社會的主要金融工具,係大量資金湧入香港呢個池塘仔既時候,所有金融工具都會變得水漲船高,咁就解釋到點解佔中之後,香港樓市連果少少爆破既Signal都見唔到,越升越有,2016呢一年中原領先指數仲要升19%咁顛

去到呢個位,希望大家睇得明樓價同港幣地位之間既因果關係

1. 人民幣自由唔到
2. 需要港幣對外貿易
3. 大量中國資金湧入香港小池塘
4. 香港小池塘水漲船高
5. 樓價升

簡單咁講,即係一日港幣仲有利用價值,港樓都會係咁升
但係假若港幣無左利用價值,中國可以直接用人民幣同外國自由貿易,咁香港作為中間人世界仔既地位都會蕩然無存,港樓就必然會跌到趴趴聲,呢個變動將會來得非常非常之突然

睇到呢到,可能有部份連登仔會非常之期待呢一日既到來,但正如我第一點所講,房屋係華人社會的主要金融工具,樓價跌,其它金融工具無可能獨善其身,而你手上既港幣,都係金融工具既一種,當佢跌到咁上下既時候,共產黨更可能會將你手上既港幣按一個有佢So既匯率強制結算成人民幣,到時全香港揸住港幣既人,就會比共產黨咁住係地上面強姦

再者,當香港失去左港幣之後,香港將會缺乏謀生既能力,我所講既謀身,係可以養活700萬人口既能力,少部份人有專業技能,仲搵到食,唔會有影響,但當整個經濟,賴以為生既"中間人"角色突然間消失,香港仲可以憑乜野賺取大量既外匯去進口石油,大米,煤炭,食水,甚至乏你手裡既iPhone?到時就要動用到香港本身既外匯儲備,要舉外債,而政府更因收入所限,再加上要應付退休公務員既長糧,到果一刻政府可以提供到既服務水平唔會高得去邊,講貼身一D,條街污糟無人掃,條渠塞無人通,開水喉D水臭 (而家已經係),D馬路爛到一達達,當社會退化到呢一刻,外國投資者更會走得就走,香港就會跌落一個死遁環永不超身。

當一個社會再無足夠能力養活其人口既時候,有能力既人就會選擇搬走,而留翻低香港既就只會係更無能力,更搵唔到食既人,慢慢支離破碎,情況就有D似東北三省咁,當國企重工業變成彊屍企業半死不活既時候,後生既就會離開東北三省,要留翻係東北既人就將東北三省變成人性地獄,幾仆街既事情都發生到

呢一日會幾時發生,我相信無人會可以好準確咁預計到,但呢一刻必然會發生,而且按而家香港染紅既速度,發生係2047之前我個人係認為非常大可能。踏入二十一世紀,世界變化既速度已經快到想像唔到,大家每日離唔開手既Smart Phone,只不過有10年歷史咁上下,所以對於呢D Timing,大家唔好以為係件太遠既事
最後,去到呢一到,希望大家想買樓既,計一計數,今年2017年,假如你想上車既話,供30年,就要供到2047年,假若呢30年想可以平平安安過既話,以下事情需要發生:

A) 人民幣永遠唔會自由流通,港幣永遠長存下去世世代代
B) 香港能於港幣消亡前搵到一門搵到食既路數,取代其中間人既角色,例如出一個Elon Musk帶領香港進入新紀元,或者係香港海床發現極其稀有既超級金屬,或者出一間Apple以香港作為基地作總部

先攞條件A黎講,假若2015年中國係剎唔切車,停唔切人民幣國際化既步伐,超大量外匯流出,股樓跌停,支爆咁款,另到中國重傷,我都相信條件A係有可能出現,但果時中國就係收得切掣,而且收掣之後,對每個坐擁大量資產既財主佬重點控制,連王健林想出國都出唔到,當佢個網收到咁上去,再吸取2015年經驗,將人民幣逐步自由化,一步一步咁陰乾港幣地位。大家睇到呢期人民幣止跌回升,爬翻上去83/84,我唸大家都睇得出中國係而家行緊一條穩打穩扎要將人民幣自由化既道路,條件A既發生機會就更加渺茫

再攞條件B黎講,我個人覺得呢個機會比條件A更加細,香港咁既教育水平,咁既創業風氣,咁既租金成本,根本唔會出到Elon Musk咁Revolution既人,就算香港有幸出到個咁既人,佢都唔會留得到係香港。攞翻大家至愛既新加坡黎做比較,香港攞得出手既創科公司係邊間?Madhead?佢既得意作品係邊樣?神抄之塔?新加玻攞得出手既又係邊間?Razor?佢老闆剛剛先係Twitter話要14日內交一份Proposal比李顯龍點樣幫新加坡進化成無現金社會,香港邊個IT仔有咁既魄力?無呢D革命性既人材,就唔會出現到Apple呢一類革命性既公司出現,可能去到30年後,大家都要繼續幫四大家族打份牛工,但與此同時外國已經出現左好幾代革命性公司啦!

既然A同B既發生機會都咁渺茫,我真係好希望香港可以有人有足夠既智慧,去幫香港搵C呢條路黎行

最後,細佬平時有玩開紫微斗數,聽過好多師傅講,佢地都剩係睇到香港行運行到202X年,又有D人講2024,又有D人講2026,但過左呢個時間,話睇到通之後既地運點行都係呃鳩你

強貼留明
講咁多

幾時爆
講咁多
幾時爆

我估香港有多10年運行,10年之後就唔知
有point
所以港獨 完全脱離中國係幾咁on9
如你所講 香港係靠中間人角色搵食
外國人要經香港同中國做生意
完全脱離中國即係你所講 無左謀生技能
講咁多
幾時爆

仲衰過機界賤種
呃你10年八年
核電廠爆先
強帖留名
講咁多
幾時爆

即係行完運會變差?
定有可能會更好?
所以李生都逐D逐D咁走
lm
沒有香港唔係仲好?

而家九唔搶八咁,
鳩up 完未
沒有香港唔係仲好?
而家九唔搶八咁,

你無左港幣,無錯樓價跌,但香港連搵食既基本能力都無
咁好係邊?
變底特律
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞