唯一能動搖香港樓價的,是港幣的地位

740 回覆
1492 Like 38 Dislike
都係果句
中國人冇好日子過
香港先有得救

Agger
港幣一定唔會咁易跌。

你話港元會脱鈎,都幾難發生,中共點on9都唔會同錢作對,佢仍然視香港係通向國際既橋樑,你話中國會逐步開放更加冇可能,就算經濟發展得幾勁,無一套透明既金融制度,又冇政制發展支持,遲早會到樽頸位。

就係因為唔會咁易跌
所以樓主先講十年
如果係易跌既你覺得需要幾多日香港經濟就會全面崩盤呢?

個人認為10年都未必發生,除非中國打仗,中共急需大量撤資,但到時可能會有大量資金湧入香港,中國人走哂落黎避難,個樓市仲升得西利 。

打仗個時未走到既支那人同資金首先上繳,邊會落到來香港,之後就係洗劫香港既外匯儲備
真心講,成日講資產配置 唔係無道理
搵到錢仲keep住港幣?而加香港比中共渣撚住個春袋,有錢係手 拿拿聲換晒外幣 (推薦美金),唔洗理升定跌
反正十年八載後,美金一定唔會差得太遠,港幣就好大機率玩完
搵到錢仲keep住港幣?而加香港比中共渣撚住個春袋,有錢係手 拿拿聲換晒外幣 (推薦美金),唔洗理升定跌

黃金先最好
雖然個價仲係蝕緊
留名

黃金先最好
雖然個價仲係蝕緊

黃金有兌換風險 美金基本上係無
你無錢洗 拎舊金去換錢易啲 定用美金易啲?
巴打點睇
https://www.facebook.com/ejmonthly/posts/884747888290560

佢建議人民幣不急著走出去
就應左我既講法
中國行緊既係穩打穩扎式自由化
佢建議唔好搞離岸中心
就係想飛起香港
過程要幾耐?快既十年,慢既廿年好未?
你層樓仲要供多幾耐?
樓主有倒果為因既意味
我感覺上係唯一動搖港幣既地位係樓價
failed state 嚟緊喇
而家都已經聞到陣除

黃金先最好
雖然個價仲係蝕緊

本來咁講係岩既,石油交易都係美金結算,美金之所以叫美金就係因為美玩係同黃金脫左勾,佢無擁有幾多黃金先可以印幾多美元既限制
係2017年既今日,美金都係無兌換風險,但係講緊支拿蒸蒸日上,香港經濟全面崩盤既環境,可能係十年後廿年後,美元仲係咪「美金」,呢樣就真係好難講
樓主有倒果為因既意味

點動法

黃金先最好
雖然個價仲係蝕緊

本來咁講係岩既,石油交易都係美金結算,美金之所以叫美金就係因為美玩係同黃金脫左勾,佢無擁有幾多黃金先可以印幾多美元既限制
係2017年既今日,美金都係無兌換風險,但係講緊支拿蒸蒸日上,香港經濟全面崩盤既環境,可能係十年後廿年後,美元仲係咪「美金」,呢樣就真係好難講

人類主要動力來源要依靠石油既話
石油美金都會有運行
美金地位要動遙到
人類需要有比石油更有效既能量來源並且大規模應用
美金所控制既唔係單單止石油,而係能量,Energy
樓主有矛盾喎
一開始話港幣跌個下會非常突然
之後又話香港會被陰d陰d搾乾
Lm學野
樓主有倒果為因既意味

但係港幣掛勾同香港特殊既地位
先係令樓價大幅上升既其中一個因素 ?

如果照你思路 我想問咁股價呢
樓主有矛盾喎
Lm學野

港幣地位被陰乾緊
係大家唔覺
當人民幣已做好準備宣佈自由化果一日
港幣就會急瀉
港樓就會急爆
樓主有倒果為因既意味

但係港幣掛勾同香港特殊既地位
先係令樓價大幅上升既其中一個因素 ?

如果照你思路 我想問咁股價呢

港股缺既係Story
美股升得勁,因為佢Story好睇
又Elon Musk,Amazon,Apple,Google,Facebook,而家又CAR-T Therapy,所以佢地Value先易Blow得大
相反,港股剩翻D乜?粉哥?朱太?一大班鱷魚,D師奶睇落又驚又縮,有舊錢係手咪買樓囉
原來樓主好熟風水野,咁香港係咪係九運期間完全冇運行
樓主有矛盾喎
Lm學野

港幣地位被陰乾緊
係大家唔覺
當人民幣已做好準備宣佈自由化果一日
港幣就會急瀉
港樓就會急爆

冇讀econ 都仲有唔明
港幣同美元掛勾
美元好難收皮= 港幣唔會收皮?
定係港幣即使掛勾左
但當佢係國際上既地位減退
港幣一樣會跌?

黃金先最好
雖然個價仲係蝕緊

人類主要動力來源要依靠石油既話
石油美金都會有運行
美金地位要動遙到
人類需要有比石油更有效既能量來源並且大規模應用
美金所控制既唔係單單止石油,而係能量,Energy

無錯
簡單講
黃金既價值 係在於啲乜?
黃金是否必需品?
反之 石油?
通街都係汽車 化妝品 膠袋
石油是否必需品?十幾廿年內都仲會係
科技的確日新月異,無論點進步 都無可能短期內一次過換走晒石油副產品
港幣一定唔會咁易跌。

你話港元會脱鈎,都幾難發生,中共點on9都唔會同錢作對,佢仍然視香港係通向國際既橋樑,你話中國會逐步開放更加冇可能,就算經濟發展得幾勁,無一套透明既金融制度,又冇政制發展支持,遲早會到樽頸位。

又係,支那公司啲帳假到出汁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞