唯一能動搖香港樓價的,是港幣的地位

740 回覆
1492 Like 38 Dislike
全球離岸人民幣交易中心

無錯依家比之前依賴咗中國,但係香港仲有一個好大嘅問題係社會上升流斷層,個個賺到錢就淨係識買樓收租買鋪收租,啲思想比人洗晒腦,已經幾耐無岀現過一間可以岀去外國咬人嘅公司?十年前係誠哥十年後仲係誠哥

美帝同中國之所以可以越做越有,好大程度都係靠養肥一班公司去外國咬人

近排一個gogovan,成班又衝岀黎杯割又乘,問心,如果你係老闆,你係咪甘心一世做唔到大鱷,定係take呢個opportunity上位,到自己揸到旗,你中意飛起中資又好同印資合作又好啦

講到尾,正苦同班既得利益者一定要讓路,甚至開埋路比香港公司成長!中國可養大700同BABA,香港都可以!

希望10年後唔洗再誠哥或者佢啲仔,可以多幾個名比大家叫下

唔係俾人洗腦,係香港人唔肯用腦
而係賺錢有錢買樓買鋪放租等升值係一條唔撚洗你用腦諗野既方程式

定係用完腦分析出買樓可以屌打市面80%投資再屌打剩低個20%既風險?

咁佢個腦一定係豬腦
全球離岸人民幣交易中心

無錯依家比之前依賴咗中國,但係香港仲有一個好大嘅問題係社會上升流斷層,個個賺到錢就淨係識買樓收租買鋪收租,啲思想比人洗晒腦,已經幾耐無岀現過一間可以岀去外國咬人嘅公司?十年前係誠哥十年後仲係誠哥

美帝同中國之所以可以越做越有,好大程度都係靠養肥一班公司去外國咬人

近排一個gogovan,成班又衝岀黎杯割又乘,問心,如果你係老闆,你係咪甘心一世做唔到大鱷,定係take呢個opportunity上位,到自己揸到旗,你中意飛起中資又好同印資合作又好啦

講到尾,正苦同班既得利益者一定要讓路,甚至開埋路比香港公司成長!中國可養大700同BABA,香港都可以!

而係賺錢有錢買樓買鋪放租等升值係一條唔撚洗你用腦諗野既方程式

定係用完腦分析出買樓可以屌打市面80%投資再屌打剩低個20%既風險?

如果你係德國你點炒樓
香港弊就係弊就玩地產,最後俾地產玩死其餘既產業
咁唔夠錢再買樓投資,係咪買定美圓好d?起碼到時港紙變癈紙都冇咁傷

但係如果港紙變得成廢紙
會唔會都已經暗示左美元既地位都同樣跌左
如果係咁不如買金

無錯,係要買金
咁唔夠錢再買樓投資,係咪買定美圓好d?起碼到時港紙變癈紙都冇咁傷

但係如果港紙變得成廢紙
如果係咁不如買金

大前題係仲有掛勾
但掛勾呢家野,乜寫左係基本法到?
好似要脫果陣,唔使經人大架哦
你既預測係基於國際局勢仍然無太大變動,支那國內形勢無大變化下作出既估計
全球離岸人民幣交易中心

如果你係德國你點炒樓
香港弊就係弊就玩地產,最後俾地產玩死其餘既產業

華人D小農DNA就係要將土地變成金融工具
呢個係DNA問題,無得用其它民族黎做比較
人民幣自由唔到只係短期既事
中國慢慢開放落去 香港收皮最多都係十幾廿幾內既事

樓主都講左,而家大陸係放棄free capital flow 去換monetary policy同fixed exchange rate。

當佢揀free capital flow, monetary policy autonomy,exchange rate就會浮動。唔想人民幣匯率大變,就要係free capital flow底下,令你地無incentive掟錢出去。

但我有個位想問,你覺得佢會用懷柔比信心有錢佬,等佢地唔會放錢出去,定係更高壓用旁門左道等你地驚而唔放錢出去?

前者需時,短期對政府成本多,但長期傾向穩定。後者相反。

巴打點睇?
岩岩先買完樓

公起公起

D人講到實賺咁,咩好快賺1x% ,有咁好賺既冇窮人啦

咁識搵錢呢個數又唔係難既

錢搵錢係拉大貧富差距je
當然人人1x%係呃9你

好驚仆直,屋企唔算有錢

咁準備仆直啦你
Murphy's Law

Murphy's law 咁 on9都好信
人民幣自由唔到只係短期既事
中國慢慢開放落去 香港收皮最多都係十幾廿幾內既事

樓主都講左,而家大陸係放棄free capital flow 去換monetary policy同fixed exchange rate。

當佢揀free capital flow, monetary policy autonomy,exchange rate就會浮動。唔想人民幣匯率大變,就要係free capital flow底下,令你地無incentive掟錢出去。

但我有個位想問,你覺得佢會用懷柔比信心有錢佬,等佢地唔會放錢出去,定係更高壓用旁門左道等你地驚而唔放錢出去?

前者需時,短期對政府成本多,但長期傾向穩定。後者相反。

巴打點睇?

所有既財主佬,只不過係中共高層既Proxy
當中共高層Settle down到,各歸其位
下面D Proxy就唔會好似王健林咁搬錢走
十九大之前風風雨雨
其實就搞緊Settlement
Settlement好左,Free Capital Flow指日可待
有咩自救方法?
講咁多
幾時爆

我估香港有多10年運行,10年之後就唔知

即係行完運會變差?
定有可能會更好?

有可能會變更好
吳師青更講過
香港會出現能改變中華之大格局既聖人
果種聖人係等於孔子或者孫中山果個Level
希望真係出現到啦

陳雲

但係如果港紙變得成廢紙
如果係咁不如買金

大前題係仲有掛勾

巴打你既pt係internationalise 人民幣令港紙重要性同幣值下降,但人民幣國際化之下,美元既重要性會唔會跌?有無勾都好,好似人民幣國際化元會令USD/HKD地位跌?
港幣一定唔會咁易跌。

你話港元會脱鈎,都幾難發生,中共點on9都唔會同錢作對,佢仍然視香港係通向國際既橋樑,你話中國會逐步開放更加冇可能,就算經濟發展得幾勁,無一套透明既金融制度,又冇政制發展支持,遲早會到樽頸位。

但係如果港紙變得成廢紙
如果係咁不如買金

大前題係仲有掛勾

如果一但唔掛勾
我諗都已經暗示左美元既地位跌左?
港幣一定唔會咁易跌。

你話港元會脱鈎,都幾難發生,中共點on9都唔會同錢作對,佢仍然視香港係通向國際既橋樑,你話中國會逐步開放更加冇可能,就算經濟發展得幾勁,無一套透明既金融制度,又冇政制發展支持,遲早會到樽頸位。

就係因為唔會咁易跌
所以樓主先講十年
如果係易跌既你覺得需要幾多日香港經濟就會全面崩盤呢?
有咩自救方法?

賺錢走人
加入共產黨
呢邊魚肉香港人,果邊羅錢去美國退休
成段野既說服力比最尾果句野破壞左
03年打毒針開始 所有嘅都係泡沫 幾時爆中共話事
班賣港撚好清楚 所以趁未爆 走得就走啦

但係如果港紙變得成廢紙
如果係咁不如買金

大前題係仲有掛勾

巴打你既pt係internationalise 人民幣令港紙重要性同幣值下降,但人民幣國際化之下,美元既重要性會唔會跌?有無勾都好,好似人民幣國際化元會令USD/HKD地位跌?

跌得去邊
美元既重要性係動搖唔到
因為而家地球用緊美元結算緊石油
你既預測係基於國際局勢仍然無太大變動,支那國內形勢無大變化下作出既估計

香港係支那資本外流既傷口來,如果19大習近平坐得穩,基本上呢個傷口就一定會被堵塞,收割香港外匯玩鎖國

外圍環境方面歐美之前係用自行貶值既方法度過經濟衰退宜家開始復蘇,而支那就宜家先開始進入衰退,幣值差距變相等於比支那執左雞,肯定會被歐美強逼貶值,貿易戰美國仲準備緊既時候歐盟已經出左手
港幣一定唔會咁易跌。

就係因為唔會咁易跌
所以樓主先講十年
如果係易跌既你覺得需要幾多日香港經濟就會全面崩盤呢?

個人認為10年都未必發生,除非中國打仗,中共急需大量撤資,但到時可能會有大量資金湧入香港,中國人走哂落黎避難,個樓市仲升得西利 。
新界5大姓氏圍村人
有樓有地

樓主點睇?會唔會到時一無所有?

圍村佬係共產黨最憎既一群人
睇睇大陸農民D下場就知

估都估到,共匪最憎一班人聚堆一齊形成一估勢力

但班牛屎佬仲戇鳩鳩走去奶共 ,唔洗到2047就比共匪清算
thank you 巴打
點醒左我

話多唔多
拿拿臨娶埋呢個外籍女友
手頭上億零兩億資產要慢慢轉去外國搵機會
thank you 巴打
點醒左我

話多唔多
拿拿臨娶埋呢個外籍女友
手頭上億零兩億資產要慢慢轉去外國搵機會

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞