唯一能動搖香港樓價的,是港幣的地位

740 回覆
1492 Like 38 Dislike
好老實講,香港最奇蹟嘅日子已經過去,而家只係reverse to mean。就算而家有幾好嘅policy ,人才,都唔會改變到大勢。調整心態,做好準備先係最緊要。
樓主我想問下,你所有既結論都係基於人民幣自由化 > 香港收皮

但以而家中國政府咁腐敗既政治體制、零透明度既管治手法、人治既法律系統,真係自由化到?假設十年內以上講既都唔變,佢可以以點樣既形式自由化?

唔好以為你會明佢講明 佢係用好多複雜既term去包裝一堆bullshit出黎

10年前黨媒已經猛吹深圳上海越超香港啦
又比GDP, 競爭力,又搞自貿區扮自由開放,又數臭香港邊緣化
事實證明左謊言講足100次 係得支那人自己先會信到十足十
外國人一睇就知 你人治社會, 官僚腐敗, 無契約精神, 法制不公, 資訊封閉,
亂搬龍門, 政策朝令夕改, 全部中共自己造成, 更加唔會有轉變
所以人民幣可以自由化/做國際貨幣係無可能既事

其實唔洗講咩腐敗,貪污果d,最簡單一句講完:你覺得中共會容許某樣野唔係佢控制之内? 仲要係貨幣咁重要嘅野

如果中國想做大佬,想係世界有話事權,定價權嘅,人民幣就要走出去。但呢個過程最少20-30年
我想知新加坡或者中國既命運係去到幾時??
如果有能力離開香港, 去邊度最好??
樓主我想問下,你所有既結論都係基於人民幣自由化 > 香港收皮

但以而家中國政府咁腐敗既政治體制、零透明度既管治手法、人治既法律系統,真係自由化到?假設十年內以上講既都唔變,佢可以以點樣既形式自由化?

唔好以為你會明佢講明 佢係用好多複雜既term去包裝一堆bullshit出黎

又比GDP, 競爭力,又搞自貿區扮自由開放,又數臭香港邊緣化
外國人一睇就知 你人治社會, 官僚腐敗, 無契約精神, 法制不公, 資訊封閉,
亂搬龍門, 政策朝令夕改, 全部中共自己造成, 更加唔會有轉變

其實唔洗講咩腐敗,貪污果d,最簡單一句講完:你覺得中共會容許某樣野唔係佢控制之内? 仲要係貨幣咁重要嘅野

如果中國想做大佬,想係世界有話事權,定價權嘅,人民幣就要走出去。但呢個過程最少20-30年

美帝點先會交支龍頭棒出黎?
暫時睇唔到港紙短期內會變廢紙
始終呢個中間人比中國優勝太多
除非中國成個國家黎個大改革...

係,所以一啲都唔易,但亦都唔係冇可能。百幾年前,英鎊就係而家嘅美金。但二戰之後,英國國力弱,俾美金執到死雞,取代英鎊,成為新霸主
垃圾
你咩邏輯?當中國的人民幣可以全面開放,大陸我諗一早就係第一世界國家,發達繁榮先進過香港。

到時香港真正可以同祖國融合,成為祖國真正的一部分。

你呢D小島心態到時就不合時宜,成個大灣區,大珠三角幾千萬人口相互交集。

以後返工,唔洗只去港島,可以去廣州去深圳,都賺到一樣高的收入。大家唔洗分得咁細,就係一個國家,一個地區,一個城市的市民。

何以見得美帝會俾冥幣通行全世界?
講緊係原油結算可以唔用美金 可用冥幣wor
我唔駛信支那做唔做到世界通行 ,只信美帝呢d世界霸者要掌控全世界唔俾佢通行就夠
到point 強分析 留名

係,所以一啲都唔易,但亦都唔係冇可能。百幾年前,英鎊就係而家嘅美金。但二戰之後,英國國力弱,俾美金執到死雞,取代英鎊,成為新霸主

係冇可能咖

美金一做唔到第一交易貨幤。美國即時破産。
同英國根本兩回事黎。

人仔走岀去就係大陸啲騙局黎。
貨幤要國際化根本兩三年已經夠有多
例子你參考下複習一千倍嘅歐羅。
點解大陸成日話爭取國際化?
佢根本係知自已一比人仔自由流通成個中國嘅美金會即時消失。所以先攪一帶一路依啲on9 idea 黎保持人仔個使用量。
佢唔放人仔,主因為自已好清楚人仔係遠低於現有嘅purchasing power 。
你哋唔係真係咁天真咁信依一個中國會引領世界下嘛?!
LM
認同樓主提及到華人係鐘意投資物業,而港幣好大機會未來俾人不斷陰乾,但我認為香港地位始終特殊,無論地理位置抑或法制都唔係廿年內可以俾大陸取代到

根據推論,如果有能力嘅應該盡快置業,去確保居住成本同埋社會地位,再有能力嘅應該去移民
樓主有倒果為因既意味
我感覺上係唯一動搖港幣既地位係樓價

但係港幣掛勾同香港特殊既地位
先係令樓價大幅上升既其中一個因素 ?

如果照你思路 我想問咁股價呢

訓左。我既思路幾次一手樓放售都接近千億港元。港政府只有五千幾億外匯(美元)。
港元匯率穩定性有幾多。相信大家係邏輯推斷上都知幾危險。要你港元崩潰。根本易過借火

愛巴打無視左

係冇可能咖

美金一做唔到第一交易貨幤。美國即時破産。
同英國根本兩回事黎。

人仔走岀去就係大陸啲騙局黎。
貨幤要國際化根本兩三年已經夠有多
例子你參考下複習一千倍嘅歐羅。
點解大陸成日話爭取國際化?
佢根本係知自已一比人仔自由流通成個中國嘅美金會即時消失。所以先攪一帶一路依啲on9 idea 黎保持人仔個使用量。
佢唔放人仔,主因為自已好清楚人仔係遠低於現有嘅purchasing power 。
你哋唔係真係咁天真咁信依一個中國會引領世界下嘛?!

所以咪話人民幣取代美金真係難,只有係歷史關鍵位先取代到,可能有生之年都見唔到。
所以諗咁多都冇用,知道而家做咩就夠
認同樓主提及到華人係鐘意投資物業,而港幣好大機會未來俾人不斷陰乾,但我認為香港地位始終特殊,無論地理位置抑或法制都唔係廿年內可以俾大陸取代到

根據推論,如果有能力嘅應該盡快置業,去確保居住成本同埋社會地位,再有能力嘅應該去移民

認同 不過置左業就會減少左移民的決心
lm
都係果句
中國人冇好日子過
香港先有得救

正解

有冇咩書關係貨幣可以推薦
想再認識多d

貨幣戰爭

你一講依條騙子,我就諗起佢比人圍
https://m.youtube.com/watch?v=tHc-NYHhVvw
佢嘅書少於一半係真,多數係幻想
坦白講,我好討厭你呢d識少少就亂帶風向既人,完全冇諗過/意識唔到自己既行為有咩後果,純粹係黎屌你,香港民主發展唔到,政治冷感多得你呢類人唔少

假若你認為我係亂帶風向既
歡迎提出論據糾正我

我呢段野係講緊我對上個段野,因為我對上個段基本上係純屌你而唔係同你討論,所以我解釋下呢個行為。

基本上你篇野只係一堆廢話,search下google一大堆同你講既野一樣而講得好過你,當然佢地絕大部分都係建制甚至資深建制啦,知我點解想屌你未?

in case你仲想討論既話唔該你:
1. 建立返樓價同港幣既關係,而唔係分別介紹兩樣野然後話佢地有關,如果你覺得你已經做左既話,咁討論到呢度就完喇,中學level都唔知有冇
2. 你講得「唯一」唔該你解釋堆點解其他因素唔係,而唔係你只係提起呢個因素就係「唯一」。但我相信你做唔到,唔講社會同政治眾多因素,淨係講咁多經濟工具入面點解currency 會outstand左出黎,你都好難解釋。
3. 不如你search下「香港+樓價」睇一兩篇文再出聲啦屌。真係好撚不負責任。

利申 真.認真撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞