唯一能動搖香港樓價的,是港幣的地位

740 回覆
1492 Like 38 Dislike
學到好多野
但一路睇post一路有既最大感覺係
香港一直慢慢沉淪陷緊而香港人係咩都做唔到
btw咩都可以同意 但叫人奶共就不了
做緊果行一奶共香港人實gg

我剛剛沖涼果時,唸到C出路
香港可以實行究極式資本主義
奉行Winner take all
有錢人可以玩哂
可以不斷壓窄乖巧既香港人
將香港人既生產力發揮到極致
再將其生產力為有錢人服務
有錢人住得爽,就自然唔願走
咁有錢人既投資同資產可以牢牢咁鎖係香港到
橫掂D窮人都惡唔出樣,頂哂攏都係和理非非佔下中鳩烏下,仲要無槍無炮,仲要鐘意唱今天我
但唸唸下,香港政府真係蠢唔哂
佢好似真係行緊條C路
評已正
So, does it matters to me?
你只有有兩個選擇,留定走?
lm
lm
講真 香港沉淪就係必然存啦

問題係香港收皮後 到底係變成中國一線定二線 甚至三四線既level姐

客觀講 中國而家生活水平 國家質素係比唔上西歐 北美 日本
但係同世界唔少地方比 其實都唔算咁差

so你老母咩,冇神神加句英文好撚有型?
lm
學到好多野
但一路睇post一路有既最大感覺係
香港一直慢慢沉淪陷緊而香港人係咩都做唔到
btw咩都可以同意 但叫人奶共就不了
做緊果行一奶共香港人實gg

我剛剛沖涼果時,唸到C出路
香港可以實行究極式資本主義
奉行Winner take all
有錢人可以玩哂
可以不斷壓窄乖巧既香港人
將香港人既生產力發揮到極致
再將其生產力為有錢人服務
有錢人住得爽,就自然唔願走
咁有錢人既投資同資產可以牢牢咁鎖係香港到
橫掂D窮人都惡唔出樣,頂哂攏都係和理非非佔下中鳩烏下,仲要無槍無炮,仲要鐘意唱今天我
但唸唸下,香港政府真係蠢唔哂
佢好似真係行緊條C路

行之已久
樓主我想問下,你所有既結論都係基於人民幣自由化 > 香港收皮

但以而家中國政府咁腐敗既政治體制、零透明度既管治手法、人治既法律系統,真係自由化到?假設十年內以上講既都唔變,佢可以以點樣既形式自由化?

唔好以為你會明佢講明 佢係用好多複雜既term去包裝一堆bullshit出黎

10年前黨媒已經猛吹深圳上海越超香港啦
又比GDP, 競爭力,又搞自貿區扮自由開放,又數臭香港邊緣化
事實證明左謊言講足100次 係得支那人自己先會信到十足十
外國人一睇就知 你人治社會, 官僚腐敗, 無契約精神, 法制不公, 資訊封閉,
亂搬龍門, 政策朝令夕改, 全部中共自己造成, 更加唔會有轉變
所以人民幣可以自由化/做國際貨幣係無可能既事

你香港搞單中環摩天輪出黎到最後係疑似夾自己友食人夾棍既,人地鬼佬又何嘗唔係覺得你黑呢

呢個係香港大陸化既惡果黎, 當然要付出代價啦, 唔好當人盲

有咩分別?
有point
所以港獨 完全脱離中國係幾咁on9
如你所講 香港係靠中間人角色搵食
外國人要經香港同中國做生意
完全脱離中國即係你所講 無左謀生技能

港獨,先要問自己獨立既條件
而呢個條件,係針對可以養活700萬人口既能力
假若獨派可以提得出另人信服既香港發展新方向
我會100%完全支持獨派

問題係而家港獨只流於講獨,根本沒有任何經濟論述。
好有point
香港之前仲淨番"相對公正"嘅司法制度,先可以保住金融中心地位,隨著警權被濫用,老廉領導不力,刑事檢控受政治考量,律政司處上下分歧,連法庭程序亦釋法騎刧,你話有錢、正當生意人會揀邊度放資金?
誠哥撤資已經係風向儀,港幣同港元資產祇會被陰乾!
人口結構改變代表價值觀改變,亦代表政治取向改變!
中国共产党係極唔願意港幣也文也武,先改人口,再改政治,再後改埋金融(先畀有權有勢嘅人甜頭,等佢地支持轉用支付宝等貨幣),之後一住夾起港元同港元資產,就曬安喇喇!

65歲以上:留
其他,尤其有細路:必走
認同樓主提及到華人係鐘意投資物業,而港幣好大機會未來俾人不斷陰乾,但我認為香港地位始終特殊,無論地理位置抑或法制都唔係廿年內可以俾大陸取代到

根據推論,如果有能力嘅應該盡快置業,去確保居住成本同埋社會地位,再有能力嘅應該去移民

認同 不過置左業就會減少左移民的決心

事實上你係外國係唔洗買樓,仲少份責任同債務
係因為香港供樓係俾錢保住自己購買力同時係買緊一樣會升值既野,所以所有人都想買樓

而且係唔止大陸人,全世界人都覺得係香港買樓好低玩
之前咪有幅graph講香港人既樓價收入比,係大幅拋離全世界既,基本上全世界都想係香港買樓

香港係低稅率地方,但政府都要用錢,咁d錢邊到黎? 高地價政策就係以地價代替各項稅款,所以你係香港打工,比對歐美國家,一般中/下層的稅交得少,相對就要系香港最珍貴資源上收重稅,所以香港樓價貴,下層市民有選擇唔交呢項高地價嘅權利,但英國佬有信仰,佢地會識得一手拎支槍,一手拎聖經,所以同步發展公營房屋,咁住唔住私樓,變成有錢階級嘅選擇交唔交重稅。
但回歸後,官商勾結枱面化,佢地只係想賺更多錢,同埋新一代習慣左舒服生又怕痕又怕痛,但又想有間屋同條女開心,書都未讀完就想買樓,拍拖無耐就話要結婚買樓,再加每年咁多低下層新移民搶公屋,樓唔貴先奇怪,689 做戲搞多樓比你買,但冇話平比你買。
越升越有,同黃金有得比,QE 後周街係錢,會黎香港買樓好正常。
老老豆豆咪on9啦

家陣唔係香港靠中國

係中國靠香港啊

根本中國d錢就廢紙先唔敢對外開放。
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞