唯一能動搖香港樓價的,是港幣的地位

740 回覆
1492 Like 38 Dislike
留名
列支敦士登模式有無得諗
再工業化加國際金融

工業方面 專注精密高科技 只要成品質素高(同日本有得揮)就可以
國際上不乏市場 就咁睇計數機一樣 全世界得casio同texas係叫使有啲地位 好多高端工業市場明顯未飽和 再加上完善監管 made in HK 有機會打造成質素保證
(香港science同engine仔終於可以學以致用了)

國際金融其實就係洗錢
一直亞洲無一個避稅天堂 香港擺明低稅政策 只要將稅率再減低啲 加上吸引外資(e.g.法例配合 唔好玩死uber呢type企業 幫助佢地進駐) 再加上香港前國際金融中心留落嚟嘅強大人力資源 要做洗錢中心應該無咩問題嘅

利申 無讀過econ 同埋上面講嘅嘢好虛

搞再工業化,先需要政府支持工業
香港好多業主,先用平租呃鳩D廠佬租佢地,當廠佬成條生產線Set好哂,租約有過到差唔多果陣,兜野加租,有幾甘得幾甘,你想搬咩,成條Production Line搬要成幾十萬,唔搬咩,咪捱貴租陰乾死你,一個咁既地方咁樣對待廠佬話搞再工業化?哈!
另外,小金庫係搞唔過,因為共產黨最憎小金庫,佢而家要查清楚D財主佬底細時搞D咁既野?因住比國安拉上去。
但樓價不停升都唔係辦法, 實有個封頂位

經濟既野,都係循環黎
五年一個細,十年一個大
不過整體都係向上,因為每次個starting point都高左

每次所為既洗牌,係洗窮人牌
有錢人係無影響的

經濟既野,都係循環黎
五年一個細,十年一個大
不過整體都係向上,因為每次個starting point都高左

我有個好低能但又唔明既問題
點解經濟周期會係整體向上
個必然性係邊?
會唔會係操控出來的?

台灣個經濟周期,係陰乾式向下緊
邊個話經濟一定向上
過去幾年就係因為北水真係好勁,就算發生佔中呢D本應毀滅經濟既事,樓價都向上爬到

經濟既野,都係循環黎
五年一個細,十年一個大

我有個好低能但又唔明既問題
點解經濟周期會係整體向上
個必然性係邊?
會唔會係操控出來的?

經濟有週期
點解我到宜家都見唔番幾十年前
幾蚊一碗雲吞麵

幾十年內個Money Supply多左幾多先得架
咁而家有樓嗰啲係咪要係10年之內盡快賣左去?將港幣兌現外國嗰啲,再移民?

趁港幣仲有運行時,盡賺
聞到人仔要自由化,即走
樓主研究開術數野
點睇鳳凰山個蛇陣

唔會對香港有影響
不如樓主講下自己打算移民去邊?
定留守香港?不過要做狗喎?

做狗有乜問題
趁有得賺時盡賺
賺左先講啦
好片面,淨係從貨幣去睇香港既經濟環境,忽略左好多實際因素。退一百步黎講,當你講都啱哂,從呢個觀點出發係俾唔到個有建設性既建議。仲有,某程度上你既point develop得愈黎愈遠,咁既level讀過少少經濟既都講得出。

仲有,如果而家香港樓價可以經濟解決既,已經解決左啦,香港咁多經濟猛人,而政府都一直係呢個方向行。所以唔好再一味淨係識睇經濟啦小朋友,對香港一d益都冇

利申認真撚
全世界,不單只香港

等緊一 d事件, 引爆中產既革命
黎緊全球會越黎越政治化, 唔再單單係睇經濟

香港e家仲係賺錢既地方,唔想都無法
但lam共,我眼見身邊好多朋友都係咁上位
長遠黎講, 香港既出路暫時都睇唔到。 講真要搞科技,2000年既時候, 香港好多基建野係好top, 成班尖子仆入去讀cs, 都搞唔起

關鍵係靠屋去賺錢太有效率, 成個中國都遇到e個問題, 實業因為咁樣搞唔能起。

sorry if 1999
坦白講,我好討厭你呢d識少少就亂帶風向既人,完全冇諗過/意識唔到自己既行為有咩後果,純粹係黎屌你,香港民主發展唔到,政治冷感多得你呢類人唔少
列支敦士登模式有無得諗
再工業化加國際金融

工業方面 專注精密高科技 只要成品質素高(同日本有得揮)就可以
國際上不乏市場 就咁睇計數機一樣 全世界得casio同texas係叫使有啲地位 好多高端工業市場明顯未飽和 再加上完善監管 made in HK 有機會打造成質素保證

國際金融其實就係洗錢
一直亞洲無一個避稅天堂 香港擺明低稅政策 只要將稅率再減低啲 加上吸引外資(e.g.法例配合 唔好玩死uber呢type企業 幫助佢地進駐) 再加上香港前國際金融中心留落嚟嘅強大人力資源 要做洗錢中心應該無咩問題嘅

要參考就參考以色列政府嗰套,香港所有諸備足夠all in 比第一批人試行。 算係double or nothing 。

另外我幾肯定工業係香港必定行唔通,因為工業嘅本質同香港人嘅價值觀背道而馳。
lm
我想請教樓主經濟週期問題
想知紫微斗數計唔計到幾時經濟週期下跌同邊度發生?
我想請教樓主經濟週期問題
想知紫微斗數計唔計到幾時經濟週期下跌同邊度發生?

Google下吳師青
死左都有50年
但佢當年講過既野,由其係對香港經濟既預測,都中左好多
列支敦士登模式有無得諗
再工業化加國際金融

國際金融其實就係洗錢

要參考就參考以色列政府嗰套,香港所有諸備足夠all in 比第一批人試行。 算係double or nothing 。
另外我幾肯定工業係香港必定行唔通,因為工業嘅本質同香港人嘅價值觀背道而馳。

乜Mode都好
領導層缺乏意志同眼光
搞乜都唔會成事
坦白講,我好討厭你呢d識少少就亂帶風向既人,完全冇諗過/意識唔到自己既行為有咩後果,純粹係黎屌你,香港民主發展唔到,政治冷感多得你呢類人唔少

假若你認為我係亂帶風向既
歡迎提出論據糾正我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞