唯一能動搖香港樓價的,是港幣的地位

740 回覆
1492 Like 38 Dislike
列支敦士登模式有無得諗
再工業化加國際金融

工業方面 專注精密高科技 只要成品質素高(同日本有得揮)就可以
國際上不乏市場 就咁睇計數機一樣 全世界得casio同texas係叫使有啲地位 好多高端工業市場明顯未飽和 再加上完善監管 made in HK 有機會打造成質素保證
(香港science同engine仔終於可以學以致用了)

國際金融其實就係洗錢
一直亞洲無一個避稅天堂 香港擺明低稅政策 只要將稅率再減低啲 加上吸引外資(e.g.法例配合 唔好玩死uber呢type企業 幫助佢地進駐) 再加上香港前國際金融中心留落嚟嘅強大人力資源 要做洗錢中心應該無咩問題嘅

利申 無讀過econ 同埋上面講嘅嘢好虛
但樓價不停升都唔係辦法, 實有個封頂位

經濟既野,都係循環黎
五年一個細,十年一個大
不過整體都係向上,因為每次個starting point都高左

一日兩粒鐘,一年內由外行人變到識 machine learning?
我一直都覺得你好高質,睇到呢度有啲懷疑

X2

吹捧IT相當可疑!

唔係吹捧IT,IT好搵係事實,但佢講到學IT 簡單到食生菜咁
大佬,淨係學 基本 cs concept 都夠你學成年啦
重未計一大堆 algorithm, data science 野要學
去到 machine learning 又要學唔同種類既 neural network

咁佢問有乜方法上位呀嗎
咪同佢講聲囉
野擺係到又係免費唔使錢
而家唔係無位比佢上
而係有方法有資源既時候佢有無努力去上

想係香港靠IT上位?

其實我唔明點解唔得?
做到件真係Revolutionary既野出黎
唔係好事?
例如我地可以入10萬Freed五毛寫既Post入Tensorflow
咁套AI會自動出五毛Comment扮真人出Post
等到所有五毛失業
再一野將五毛AI轉成民主鬥士AI狂出Post
等D大陸網管刪唔切Post之外又無五毛幫拖
最後天下太平

真係完全唔熟呢行喎

我見有鬼佬做左出黎哦
https://pan.baidu.com/s/1nvmOnSd

唔係係香港
整咩都得啦

一日兩粒鐘,一年內由外行人變到識 machine learning?
我一直都覺得你好高質,睇到呢度有啲懷疑

X2

吹捧IT相當可疑!

唔係吹捧IT,IT好搵係事實,但佢講到學IT 簡單到食生菜咁
大佬,淨係學 基本 cs concept 都夠你學成年啦
重未計一大堆 algorithm, data science 野要學
去到 machine learning 又要學唔同種類既 neural network

咁佢問有乜方法上位呀嗎
咪同佢講聲囉
野擺係到又係免費唔使錢
而家唔係無位比佢上
而係有方法有資源既時候佢有無努力去上

想係香港靠IT上位?

其實我唔明點解唔得?
做到件真係Revolutionary既野出黎
唔係好事?
例如我地可以入10萬Freed五毛寫既Post入Tensorflow
咁套AI會自動出五毛Comment扮真人出Post
等到所有五毛失業
再一野將五毛AI轉成民主鬥士AI狂出Post
等D大陸網管刪唔切Post之外又無五毛幫拖
最後天下太平

真係完全唔熟呢行喎

所以個世界宜家要你熟

我話佢唔熟啊
列支敦士登模式有無得諗
再工業化加國際金融

工業方面 專注精密高科技 只要成品質素高(同日本有得揮)就可以
國際上不乏市場 就咁睇計數機一樣 全世界得casio同texas係叫使有啲地位 好多高端工業市場明顯未飽和 再加上完善監管 made in HK 有機會打造成質素保證
(香港science同engine仔終於可以學以致用了)

國際金融其實就係洗錢
一直亞洲無一個避稅天堂 香港擺明低稅政策 只要將稅率再減低啲 加上吸引外資(e.g.法例配合 唔好玩死uber呢type企業 幫助佢地進駐) 再加上香港前國際金融中心留落嚟嘅強大人力資源 要做洗錢中心應該無咩問題嘅

利申 無讀過econ 同埋上面講嘅嘢好虛

唔好諗得咁美好
港共拖累緊香港
為求做臭香港=令支那唔洗再靠香港
所以香港=死硬
你咩邏輯?當中國的人民幣可以全面開放,大陸我諗一早就係第一世界國家,發達繁榮先進過香港。

到時香港真正可以同祖國融合,成為祖國真正的一部分。

你呢D小島心態到時就不合時宜,成個大灣區,大珠三角幾千萬人口相互交集。

以後返工,唔洗只去港島,可以去廣州去深圳,都賺到一樣高的收入。大家唔洗分得咁細,就係一個國家,一個地區,一個城市的市民。

大陸有樣心態
叫圍爐
潮州人公司鐘意請潮州人
四川人公司鐘意請四川人
我識既大陸老闆入面
問過好多個
假若同工同薪
佢會請大陸人多
還是請港仔多
我既答案係一面倒
仲乜鬼一個廣州老闆,有廣州仔唔請,要請個港仔
乜廣州唔夠人用咩
面對現實啦

咁中環到時唔通一夜之間變廢墟咩?你融合完D嘢都繼續係度。而家唔鍾意請香港係因為麻煩,如果根本自己人,完全冇問題。

你真係唔多貼地氣....
但樓價不停升都唔係辦法, 實有個封頂位

經濟既野,都係循環黎
五年一個細,十年一個大
不過整體都係向上,因為每次個starting point都高左

我有個好低能但又唔明既問題
點解經濟周期會係整體向上
個必然性係邊?
會唔會係操控出來的?
咁而家有樓嗰啲係咪要係10年之內盡快賣左去?將港幣兌現外國嗰啲,再移民?
Strong post lm
樓主研究開術數野
點睇鳳凰山個蛇陣
論文格式
巴打睇得幾通透
lm
不如樓主講下自己打算移民去邊?
定留守香港?不過要做狗喎?
巴打推論有道理
不過中共唔會行呢條路
佢地需要白手套,利用香港兩個字呃人,
不論自己人定鬼佬,只要天真相信香港以為安全就中計
香港係經濟/政治上有極大利用價值
呢點係大陸所有城市所永遠不能取代,佢地亦唔會放棄

人民幣國際化用𤌴神既說話講就係永遠不會成功,佢地亦唔敢
因為一旦自由浮動人民幣既結果一定會係暴瀉,結果同日本一樣
理由係自由兌換後倫敦美國離岸兌換市場規模遠大於中國,一但自由兌換可反過來影響在岸兌換價
亦即中國失去對人民幣值定價權
相反間接兑換人仔,用規模細既港幣做安全帶先可以控制到滙價
咁巴打有冇咩建議比啲年青人,有邊條路行可以生存到?

奶共賣港,賺錢退休

唔係話奶就有得奶⋯總有一班無財無勢既人
、而家世界變總係覺得香港人被忽略左,唔好話飛黃騰達,賺番黎都係為左頭家,自己又睇得唔係通透⋯啲什麼會計,金融(銀行業),IT,engine,sales 行行都比人話收皮有時真係好迷失,可否指點一下

鐵飯碗應該得返醫
你咩邏輯?當中國的人民幣可以全面開放,大陸我諗一早就係第一世界國家,發達繁榮先進過香港。

到時香港真正可以同祖國融合,成為祖國真正的一部分。

你呢D小島心態到時就不合時宜,成個大灣區,大珠三角幾千萬人口相互交集。

以後返工,唔洗只去港島,可以去廣州去深圳,都賺到一樣高的收入。大家唔洗分得咁細,就係一個國家,一個地區,一個城市的市民。

True
我反而覺得唔需要諗太多
人民幣國際化既短期目的係自由對外貿易(唔洗再靠香港),最終目的係動搖甚至取代美金地位,從而令中國取代美國地位。

所以驚人民幣國際化既唔單止香港,仲有美國。

美國既底線係人民幣變成日元,英鎊咁上下既貨幣。
中國再想有進一步既行動例如說服產油國轉用人民幣結算(就好似伊拉克咁),美國唔洗講一定會出手一方面打鳩個產油國,一方面打擊人民幣(就好似歐元咁)

當然有個極端例子係俄羅斯轉用人民幣結算石油,到時真係唔知點算

另外中國內部黎講都好多問題,人民幣匯率波動最受影響既有房地產同糧食。房地產黎講大陸北上廣等一線城市因爲剛性需求所以唔會點跌係真,但好多2線城市既樓價真係經唔起匯率波動,而中國我覺得因為人口問題所以10年內轉型唔再依賴房地產我覺得有難度,但一日仲依賴房地產,中國一日都承受唔起匯率波動。
另外就係糧食,中國就13億人,耕地面積就係印度三分一。糧食唔夠自給自足要大量依賴進口,所以開放匯率後人民幣升都還好,最多死d出口業大家窮少少。跌個十零廿%真係全國唔知幾多人冇飯開,中國同其他國家最大唔同係西方國家有經濟危機最多換下政府,獨裁國家就一定係內亂(例如蘇聯)

所以你話人民幣10年到會慢慢國際化,我就覺得中國係要十年內轉型到唔怕匯率波動就夠膽國際化,如果唔係以後打經濟戰一有咩冬瓜豆腐(好似英鎊咁眨個百份序十幾二十)真係會內亂

就算人民幣一旦完全國際化,受影響既唔單止香港,而係全世界既金融格局都會好大影響,政治環境動盪就梗,分分鐘打仗。
如果有香港elton musk同埋港產apple肯撚定會比支那國有化
樓主有倒果為因既意味
我感覺上係唯一動搖港幣既地位係樓價

但係港幣掛勾同香港特殊既地位
先係令樓價大幅上升既其中一個因素 ?

如果照你思路 我想問咁股價呢

訓左。我既思路幾次一手樓放售都接近千億港元。港政府只有五千幾億外匯(美元)。
港元匯率穩定性有幾多。相信大家係邏輯推斷上都知幾危險。要你港元崩潰。根本易過借火
全球離岸人民幣交易中心

無錯依家比之前依賴咗中國,但係香港仲有一個好大嘅問題係社會上升流斷層,個個賺到錢就淨係識買樓收租買鋪收租,啲思想比人洗晒腦,已經幾耐無岀現過一間可以岀去外國咬人嘅公司?十年前係誠哥十年後仲係誠哥

美帝同中國之所以可以越做越有,好大程度都係靠養肥一班公司去外國咬人

近排一個gogovan,成班又衝岀黎杯割又乘,問心,如果你係老闆,你係咪甘心一世做唔到大鱷,定係take呢個opportunity上位,到自己揸到旗,你中意飛起中資又好同印資合作又好啦

講到尾,正苦同班既得利益者一定要讓路,甚至開埋路比香港公司成長!中國可養大700同BABA,香港都可以!

希望10年後唔洗再誠哥或者佢啲仔,可以多幾個名比大家叫下

有幾多人比中資插完旗可以咬返中資公司轉頭
比人支那人咬撚到破產都唔掂就大撚把
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞