唯一能動搖香港樓價的,是港幣的地位

740 回覆
1492 Like 38 Dislike
終於睇哂成個post
關於香港樓市,呢樣要睇埋背後一個問題:究竟香港靠咩支撐住個地位,令到樣樣野都值錢過支那既?
係因為「一國兩制」優勢?英國殖民打好根基?定係本身香港有野係獨一無二,只係我地不自覺?
如果樓主個假設係正確,咁支那係上海搞個「上海幣」,對外宣稱自由貿易,背後由返黨揸莊咪完全解決到問題

而且樓主講支那既野時,佢係完全expect支那腦中計劃既野係100%成功,無考慮過失敗既風險,而且佢完全忽略左共產黨既黨性,你地唔好以為共產黨剩係得個名先得架 用一般既經濟學理論唔會解釋到共產國度既現象,國內政治=經濟,所以要結合埋本身共產黨黨內既生態先可以睇得通個picture
講到尾,樓主仲係抱住30年前既美好願望黎predict,睇世界仲係用緊「經濟全球化」既觀點去睇

至於權鬥果到,呢樣係共產國度內既「正常現象」
比食物比豬食,養大左隻豬就要劏左佢
人都係一樣
只不過係共產黨治下就會以「權鬥」呈現出黎
過去30年開放造就左一大班權傾朝野既富人階級
黨中央覺得呢班外人經唔過考驗
一有外來力量時會第一時間轉泊碼頭
反正宜家支那都累積到一定資本,已經唔需要太多豬
所以就要劏呢班豬
而班豬為左生存,佢地必然會反擊,但一定係黨中央勝利
因為佢地唔夠下定決心
而每打一次土豪,黨就會變弱一次
最終會自我消減

關於港獨同香港未來果到
如果將港獨睇成係失敗者發老皮既思維咁會 miss左好多野
但將港獨睇成一種信號 咁個視野就會闊好多
香港本身就係西方同東方既中心,所以香港人可以用到相對客觀既角度睇支那同西方
香港由08年既大支那膠,急速變成港獨思潮,係因為支那係呢10年到轉左一個幾大既方向,而且個方向係極之壞
香港民族主義由反黨走向反中,再走向反華就係支那走回頭路/更差既反證

但信號點樣變成救香港既啟示,就要睇香港人可否由上海工部局既衰敗中吸取教訓
如果香港人可以參透到30年代上海衰落既原因,咁救港方案呼之欲出
炒到咁貴都仲想買樓
根本好多人睇好香港仲有得玩落去🤷🏻‍♂️

點解重有人覺得啲樓係炒價
全世界都印錢紙,啲野點會唔貴

其他國家邊度有咁貴
終於睇哂成個post
關於香港樓市,呢樣要睇埋背後一個問題:究竟香港靠咩支撐住個地位,令到樣樣野都值錢過支那既?
係因為「一國兩制」優勢?英國殖民打好根基?定係本身香港有野係獨一無二,只係我地不自覺?
如果樓主個假設係正確,咁支那係上海搞個「上海幣」,對外宣稱自由貿易,背後由返黨揸莊咪完全解決到問題

而且樓主講支那既野時,佢係完全expect支那腦中計劃既野係100%成功,無考慮過失敗既風險,而且佢完全忽略左共產黨既黨性,你地唔好以為共產黨剩係得個名先得架 用一般既經濟學理論唔會解釋到共產國度既現象,國內政治=經濟,所以要結合埋本身共產黨黨內既生態先可以睇得通個picture
講到尾,樓主仲係抱住30年前既美好願望黎predict,睇世界仲係用緊「經濟全球化」既觀點去睇

至於權鬥果到,呢樣係共產國度內既「正常現象」
比食物比豬食,養大左隻豬就要劏左佢
人都係一樣
只不過係共產黨治下就會以「權鬥」呈現出黎
過去30年開放造就左一大班權傾朝野既富人階級
黨中央覺得呢班外人經唔過考驗
一有外來力量時會第一時間轉泊碼頭
反正宜家支那都累積到一定資本,已經唔需要太多豬
所以就要劏呢班豬
而班豬為左生存,佢地必然會反擊,但一定係黨中央勝利
因為佢地唔夠下定決心
而每打一次土豪,黨就會變弱一次
最終會自我消減

關於港獨同香港未來果到
如果將港獨睇成係失敗者發老皮既思維咁會 miss左好多野
但將港獨睇成一種信號 咁個視野就會闊好多
香港本身就係西方同東方既中心,所以香港人可以用到相對客觀既角度睇支那同西方
香港由08年既大支那膠,急速變成港獨思潮,係因為支那係呢10年到轉左一個幾大既方向,而且個方向係極之壞
香港民族主義由反黨走向反中,再走向反華就係支那走回頭路/更差既反證

但信號點樣變成救香港既啟示,就要睇香港人可否由上海工部局既衰敗中吸取教訓
如果香港人可以參透到30年代上海衰落既原因,咁救港方案呼之欲出

高質回應
支爆先
LM
題外話

覺唔覺香港銀行好落後?十年前,就話香港人有8達通用好引以為傲姐,十年前仲覺得8達通好爽皮?唔係想奶共,但依加大陸 韓國真係快香港好多實現cashless society,用曬微信scan qr code 或者卡比錢,同埋大陸啲銀行好耐之前已經有 過/入數 send條message去通知你既服務 但香港呢? 都仲係要去atm 入數影張紙比人 真係笑撚死人。 係近年先有啲銀行apps用黎check數,仲要好麻煩。 總之成件事反應左香港好落後,無得唔認。

其實先唔好話咩好大改革,簡單到連金融,銀行業既 ways of delivering services 都唔進步 我諗如果要香港跟上人地腳步應該好難?因為香港好標榜 金融 銀行業 乜乜柒柒,如果實行呢啲野會唔會令銀行業損失好多? 想問樓主點睇

唉,小女認為香港真係淨係靠食老本,故步自封,唔創新改革一啲體制,遲早玩完。同埋好似樓主咁講,無一個偉人 好似孫中山 或者Steve Jobs去影響 或者改善香港真係好難有轉機。因為會食老本既人通常都係上曬岸 自私的上流社會 有錢有地位 仲洗乜理香港會變曬點? 比我都寧願繼續榨壓班中低層 賺夠走人

好認同你講既野
其實係因為上面個邊既得利益者想keep 住自己利益而唔去改變
到出現有人想改變而令佢地利益小左既時候
佢地咪會打壓去保護佢地現有既利益
而家個風氣就係速食而唔會睇長遠既發展
就算有心想發展既人都唔會黎香港投資香港啦
所以香港只會一路差落去
或者呢個正正係大陸想睇到既景像
到時你班香港人就要倚靠大陸
返大陸住返大陸返工

支付寶一話要踩黎香港
誠哥仔就醒水要同馬雲一齊搞
各自50%
但誠哥仔講明唔加入董事會
實權比馬雲揸住
香港未來點,我唸大家都估得到
整死港幣,對低下層1d好處都冇。
而有錢人一定會早一線轉移自己資產。
而且港幣跌,萬物齊漲
整死港幣,對低下層1d好處都冇。
而有錢人一定會早一線轉移自己資產。
而且港幣跌,萬物齊漲

低下層係要影響到民生先識反抗
(整死港幣)

到個時,中國會有藉口話「打救」香港
香港正式回歸
技術移民啦屌
想問下上海、北京、廣州樓價高唔高?
幫推
我覺得其實香港人唔蠢,一出世就可以接觸到普通話,英文,廣東話 已經係一種優勢
唔係香港人唔想創新,唔想做leader
而係香港既風氣令到香港人唔敢創新
尤其d長輩父母,好少話會support仔女去做it
覺得關電腦事既就係打機 或者維修電腦手機
所以一係專攻理科 商科 做金融
如果想要leader 創新人才
真係要從教育同風氣入手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞