唯一能動搖香港樓價的,是港幣的地位

740 回覆
1492 Like 38 Dislike
炒到咁貴都仲想買樓
根本好多人睇好香港仲有得玩落去🤷🏻‍♂️

點解重有人覺得啲樓係炒價
全世界都印錢紙,啲野點會唔貴

其他國家邊度有咁貴

英國、英國、加拿大、澳洲升唔少
學我番大陸做野 賺大陸錢 之後帶錢番Hk用
lm
終於睇哂成個post
關於香港樓市,呢樣要睇埋背後一個問題:究竟香港靠咩支撐住個地位,令到樣樣野都值錢過支那既?
係因為「一國兩制」優勢?英國殖民打好根基?定係本身香港有野係獨一無二,只係我地不自覺?
如果樓主個假設係正確,咁支那係上海搞個「上海幣」,對外宣稱自由貿易,背後由返黨揸莊咪完全解決到問題

而且樓主講支那既野時,佢係完全expect支那腦中計劃既野係100%成功,無考慮過失敗既風險,而且佢完全忽略左共產黨既黨性,你地唔好以為共產黨剩係得個名先得架 用一般既經濟學理論唔會解釋到共產國度既現象,國內政治=經濟,所以要結合埋本身共產黨黨內既生態先可以睇得通個picture
講到尾,樓主仲係抱住30年前既美好願望黎predict,睇世界仲係用緊「經濟全球化」既觀點去睇

至於權鬥果到,呢樣係共產國度內既「正常現象」
比食物比豬食,養大左隻豬就要劏左佢
人都係一樣
只不過係共產黨治下就會以「權鬥」呈現出黎
過去30年開放造就左一大班權傾朝野既富人階級
黨中央覺得呢班外人經唔過考驗
一有外來力量時會第一時間轉泊碼頭
反正宜家支那都累積到一定資本,已經唔需要太多豬
所以就要劏呢班豬
而班豬為左生存,佢地必然會反擊,但一定係黨中央勝利
因為佢地唔夠下定決心
而每打一次土豪,黨就會變弱一次
最終會自我消減

關於港獨同香港未來果到
如果將港獨睇成係失敗者發老皮既思維咁會 miss左好多野
但將港獨睇成一種信號 咁個視野就會闊好多
香港本身就係西方同東方既中心,所以香港人可以用到相對客觀既角度睇支那同西方
香港由08年既大支那膠,急速變成港獨思潮,係因為支那係呢10年到轉左一個幾大既方向,而且個方向係極之壞
香港民族主義由反黨走向反中,再走向反華就係支那走回頭路/更差既反證

但信號點樣變成救香港既啟示,就要睇香港人可否由上海工部局既衰敗中吸取教訓
如果香港人可以參透到30年代上海衰落既原因,咁救港方案呼之欲出

高質回應

有劉仲敬feel
終於睇哂成個post
關於香港樓市,呢樣要睇埋背後一個問題:究竟香港靠咩支撐住個地位,令到樣樣野都值錢過支那既?
係因為「一國兩制」優勢?英國殖民打好根基?定係本身香港有野係獨一無二,只係我地不自覺?
如果樓主個假設係正確,咁支那係上海搞個「上海幣」,對外宣稱自由貿易,背後由返黨揸莊咪完全解決到問題

而且樓主講支那既野時,佢係完全expect支那腦中計劃既野係100%成功,無考慮過失敗既風險,而且佢完全忽略左共產黨既黨性,你地唔好以為共產黨剩係得個名先得架 用一般既經濟學理論唔會解釋到共產國度既現象,國內政治=經濟,所以要結合埋本身共產黨黨內既生態先可以睇得通個picture
講到尾,樓主仲係抱住30年前既美好願望黎predict,睇世界仲係用緊「經濟全球化」既觀點去睇

至於權鬥果到,呢樣係共產國度內既「正常現象」
比食物比豬食,養大左隻豬就要劏左佢
人都係一樣
只不過係共產黨治下就會以「權鬥」呈現出黎
過去30年開放造就左一大班權傾朝野既富人階級
黨中央覺得呢班外人經唔過考驗
一有外來力量時會第一時間轉泊碼頭
反正宜家支那都累積到一定資本,已經唔需要太多豬
所以就要劏呢班豬
而班豬為左生存,佢地必然會反擊,但一定係黨中央勝利
因為佢地唔夠下定決心
而每打一次土豪,黨就會變弱一次
最終會自我消減

關於港獨同香港未來果到
如果將港獨睇成係失敗者發老皮既思維咁會 miss左好多野
但將港獨睇成一種信號 咁個視野就會闊好多
香港本身就係西方同東方既中心,所以香港人可以用到相對客觀既角度睇支那同西方
香港由08年既大支那膠,急速變成港獨思潮,係因為支那係呢10年到轉左一個幾大既方向,而且個方向係極之壞
香港民族主義由反黨走向反中,再走向反華就係支那走回頭路/更差既反證

但信號點樣變成救香港既啟示,就要睇香港人可否由上海工部局既衰敗中吸取教訓
如果香港人可以參透到30年代上海衰落既原因,咁救港方案呼之欲出

高質回應

有劉仲敬feel

得阿姨學真傳
炒到咁貴都仲想買樓
根本好多人睇好香港仲有得玩落去🤷🏻‍♂️

點解重有人覺得啲樓係炒價
全世界都印錢紙,啲野點會唔貴

其他國家邊度有咁貴

英國、英國、加拿大、澳洲升唔少

好多野歸功於國際往返便利
以前 你話係日本買樓 有幾多做 而家 不動產係香港搵到食架
加上互聯網能力 老實d講 以前消息冇咁國際化 而家 大家靠消息炒股 一彈消息就炒 都消化得好快
人民幣問題係唔透明 冇人信得過佢 今日同你換 聽日就去你度投資畀返你 簡單d講 大家信邊隻貨幣 呢刻 美金高調縮表 人民幣唔會咁做 因為佢要keep住減小債問題 有d野 最後要通過印錢 你話人民幣 今日欠 聽日可以篤篤手指write off咗佢 但有d野 唔係篤下就得 佢點都要印啲出黎
人民幣爆之前有巴打講過 我都信
中國預見爆一刻 佢會將所有野轉落地產 再不放行交易 令個價一夜凍結 兩年前 不斷講要軟著陸 佢做到
我都相信 會有下一次 下一次佢都會成功 都會發生多一次 佢會再成功 但將來發生次數同密度 佢地會多同短 最後爆鑊金
日本舊路
日本舊路

經濟走日本路
政治走中國路

好欣賞樓主宏觀得嚟又好微觀
政經視野好好
可否跟你學嘢
細佬開左新Post:
https://lihkg.com/thread/435041/page/1

施政報告割裂樓市的政策 私樓將變成純粹投資工具

首先,公私切割是很明顯的,即是私樓已經不是解決市民置業需求的工具,純粹是投資的工具。

第二,置業階梯是重置了:
公屋→綠置居→居屋
白居二→居屋
港人首置上車盤→私樓
完全是三條隊。

第三,既然私樓已經不是用來住,則怎樣升已經不關政府事,以後問林鄭樓市點,只有遙指「港人首置上車盤」。

第四,香港私樓的價格走勢,純粹考慮私樓的投資價值,9月23日大陸多個城市推出極辣的限購限貸政策,部份大陸購買力將回流香港,交付15%印花稅及扣減10%按揭成數也會來港置業,記著內地人的置業取向和香港人是不一樣的,他們首選的區份/大小是不一樣。既然政府透過綠置居/白居二/港人首置上車盤陰乾了市場對納米樓/細價盤的需求,將來私人發展商的營銷策略自然會轉向吸引這部份的大陸購買力,私樓發展將會更脫離香港本土的實際需要。

第五,加息、縮表等等的負面效應,將會被投資價值上升取代,而交通的改善,產業的提升,都會先提高租金水平,然後谷高樓價。

以上意見轉至脫苦海,專講樓市既Blogger,善於用大量樓市數據/土地供應分析,一直以黎都非常之準:
blog.tokuhon.org

香港房屋要達至供需平衡,就算將政府手頭上所有土地發展計劃同時展開,但要由公開諮詢 > 規劃 > 填海/開山 > 建設 > 到真係住,整個過程都要十幾年時間,政府內部有條數,係要去到204X年,香港土地先可以達至供需平衡

就因為政府充份明白,未來十幾年都無可能從增加供應入手去根治樓價問題,現在既政策就是為政府未來十幾年的施政提供逃生門,去逃避樓價問題,每年拋幾千個水泡落海,你執到就執,執唔到我就無辦法架啦,等下年抽獎囉

小弟愚見,今次施政報告基本上為未來私樓升市定下Foundation,升勢將會在香港遇到下一個Trigger Point的情況下而終止,而未來可見既Trigger Point,將會係港幣地位問題。

延伸閱讀:
唯一能動搖香港樓價的,是港幣的地位
https://lihkg.com/thread/387344/page/1
好欣賞樓主宏觀得嚟又好微觀
政經視野好好
可否跟你學嘢

多謝,大家一齊學習
人民幣爆之前有巴打講過 我都信
中國預見爆一刻 佢會將所有野轉落地產 再不放行交易 令個價一夜凍結 兩年前 不斷講要軟著陸 佢做到
我都相信 會有下一次 下一次佢都會成功 都會發生多一次 佢會再成功 但將來發生次數同密度 佢地會多同短 最後爆鑊金

大陸太過中央集權
佢地本身既能量係好撚大
反共係正確方法,我個人都反共
但面對敵人,最重要就係需要正確分析對手
而往往香港人係呢一方面都做得非常之差
過份自大或過份自卑
lm
留名反思
lm
香港要擴展唔同產業先有出路
渣死一範一定死梗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞