唯一能動搖香港樓價的,是港幣的地位

740 回覆
1492 Like 38 Dislike
世界級鳩嗡
樓主我想問下,你所有既結論都係基於人民幣自由化 > 香港收皮

但以而家中國政府咁腐敗既政治體制、零透明度既管治手法、人治既法律系統,真係自由化到?假設十年內以上講既都唔變,佢可以以點樣既形式自由化?
但樓價不停升都唔係辦法, 實有個封頂位

經濟既野,都係循環黎
五年一個細,十年一個大
不過整體都係向上,因為每次個starting point都高左

我有個好低能但又唔明既問題
點解經濟周期會係整體向上
個必然性係邊?
會唔會係操控出來的?

經濟有週期
點解我到宜家都見唔番幾十年前
幾蚊一碗雲吞麵

講緊經濟有週期,而唔係物價有週期。

物價係經濟既一部分
自然都係有週期,但你唔好諗住仔curve係sinθ先得架,有通脹,點都係向上架啦
你碗麵由1蚊一路賣到5蚊,可能會回落去4蚊,之後一路升到10蚊,又回落返去6蚊
如果係通縮就大家一齊仆晒街啦
樓主我想問下,你所有既結論都係基於人民幣自由化 > 香港收皮

但以而家中國政府咁腐敗既政治體制、零透明度既管治手法、人治既法律系統,真係自由化到?假設十年內以上講既都唔變,佢可以以點樣既形式自由化?

唔好以為你會明佢講明 佢係用好多複雜既term去包裝一堆bullshit出黎
有point
所以港獨 完全脱離中國係幾咁on9
如你所講 香港係靠中間人角色搵食
外國人要經香港同中國做生意
完全脱離中國即係你所講 無左謀生技能

英治170幾年咪脫離中國獨立既殖民地城市
咪一樣同你支那做生意 做咩無視左97前?
樓主覺得香港邊方面既潛在因素會成為香港既第三出路?
有咩自救方法?

賺錢走人
加入共產黨
呢邊魚肉香港人,果邊羅錢去美國退休

巴打,我好認同你既觀點。
想請教一下,我下年要同一家大細搬出黎,一係清袋俾首期買樓,一係就租樓...
我其實好無奈,完全諗唔到應該點做,巴打可唔可以俾D建議我?
港幣變廢紙
業主講明要美金交易囉
咩年代呀
仲吹無中國就香港會死
樓價急跌自然有能力做返實業
無論英文能力、金融系統、法制都係成個亞洲超幾班,點睇都唔會死
港幣變廢紙
業主講明要美金交易囉

樓主個point係當港幣變廢紙,業主間物業都會變廢磚
港幣變廢紙
業主講明要美金交易囉

因為唔洗交易所以唔存在用人仔美金定bitcoin既問題
有point

港獨,先要問自己獨立既條件
而呢個條件,係針對可以養活700萬人口既能力
假若獨派可以提得出另人信服既香港發展新方向
我會100%完全支持獨派

唔洗過牌,香港咪只會慢慢沉淪。對有某數量嘅人可能係更好選擇,當然到時一定痛
有point

唔洗過牌,香港咪只會慢慢沉淪。對有某數量嘅人可能係更好選擇,當然到時一定痛

洗牌都只係洗中下階層既牌,你點都洗唔到誠哥四叔果堆人既牌架啦

唔好以為你會明佢講明 佢係用好多複雜既term去包裝一堆bullshit出黎

10年前黨媒已經猛吹深圳上海越超香港啦
又比GDP, 競爭力,又搞自貿區扮自由開放,又數臭香港邊緣化
事實證明左謊言講足100次 係得支那人自己先會信到十足十
外國人一睇就知 你人治社會, 官僚腐敗, 無契約精神, 法制不公, 資訊封閉,
亂搬龍門, 政策朝令夕改, 全部中共自己造成, 更加唔會有轉變
所以人民幣可以自由化/做國際貨幣係無可能既事
有point

洗牌都只係洗中下階層既牌,你點都洗唔到誠哥四叔果堆人既牌架啦

洗牌最先洗走個班高官奴才先啦
呢班仆街落哂台無哂權力, 換哂有能力既人做
香港已經可以再風生水起

又比GDP, 競爭力,又搞自貿區扮自由開放,又數臭香港邊緣化
外國人一睇就知 你人治社會, 官僚腐敗, 無契約精神, 法制不公, 資訊封閉,
亂搬龍門, 政策朝令夕改, 全部中共自己造成, 更加唔會有轉變

你香港搞單中環摩天輪出黎到最後係疑似夾自己友食人夾棍既,人地鬼佬又何嘗唔係覺得你黑呢
港幣變廢紙
業主講明要美金交易囉

港紙變廢紙=/=物業變廢磚
業主會要求其他貨幣交易
物業本身個真實價值唔會變
只係換左貨幣單位

你香港搞單中環摩天輪出黎到最後係疑似夾自己友食人夾棍既,人地鬼佬又何嘗唔係覺得你黑呢

呢個係香港大陸化既惡果黎, 當然要付出代價啦, 唔好當人盲
港幣變廢紙
業主講明要美金交易囉

港紙變廢紙=/=物業變廢磚
業主會要求其他貨幣交易
物業本身個真實價值唔會變
只係換左貨幣單位

其實樓主意思係港元地位下降 > 金融市場地位下降 > 資金唔再留係香港 > 資產價格下降
有point

On9, 97年之前都一樣有國企黎香港上市

97之前,香港從來不存在
有point

靠官商勾結發達,只要一洗牌,呢堆人肯定坐一世監
而家有差異,只不過係香港發展得俾國家早同快。國家因為特殊原因暫時未能全面開放。

但呢樣嘢都唔係永遠。

中國每日都發展進步,香港繼續保持繁榮穩定,到大家有條件融合就可以融合。

呢樣嘢一直都係領導人心目中的藍圖。

譬如當大灣區的人均收入水平,城市化程度物質生活都同香港都基本上一樣,已經具備條件融合。

至於你話樓價,呢樣嘢當然冇可能永遠都高,都必賺。冇你所謂的大陸搞你,佢都會爆破,之前都唔係冇試過嫁啦。

你烏托幫諗法,返上支那捱下先啦
有冇咩書關係貨幣可以推薦
想再認識多d
有冇咩書關係貨幣可以推薦
想再認識多d

貨幣戰爭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞