唯一能動搖香港樓價的,是港幣的地位

740 回覆
1492 Like 38 Dislike
港幣一定唔會咁易跌。

你話港元會脱鈎,都幾難發生,中共點on9都唔會同錢作對,佢仍然視香港係通向國際既橋樑,你話中國會逐步開放更加冇可能,就算經濟發展得幾勁,無一套透明既金融制度,又冇政制發展支持,遲早會到樽頸位。

又係,支那公司啲帳假到出汁

有道理
樓主點睇?
樓主有矛盾喎
一開始話港幣跌個下會非常突然
之後又話香港會被陰d陰d搾乾
Lm學野

港幣地位被陰乾緊
係大家唔覺
當人民幣已做好準備宣佈自由化果一日
港幣就會急瀉
港樓就會急爆

冇讀econ 都仲有唔明
港幣同美元掛勾
美元好難收皮= 港幣唔會收皮?
定係港幣即使掛勾左
但當佢係國際上既地位減退
港幣一樣會跌?

港幣收皮,美元都唔會收皮
你掛勾都係一相情願
當港幣地位大減,不再重要
資金就會流出香港
你到果一刻仲想掛勾,就要付出好大代價
當代價太大,你就會焗住脫勾,轉掛人民幣
人民幣掛多一陣,港幣就會變成歷史
咁巴打有冇咩建議比啲年青人,有邊條路行可以生存到?
港幣一定唔會咁易跌。

你話港元會脱鈎,都幾難發生,中共點on9都唔會同錢作對,佢仍然視香港係通向國際既橋樑,你話中國會逐步開放更加冇可能,就算經濟發展得幾勁,無一套透明既金融制度,又冇政制發展支持,遲早會到樽頸位。

支那咁容易比你估到就唔係支那啦
坦白講 開放係不遠既事
共9要放眼世界 統一世界
留名
起咗巴打底,發現巴打講野好高質!

請受小弟一拜!
係咪即係話而家唔好買樓住

但我而家冇屋住
一定要買一間
樓主有倒果為因既意味
我感覺上係唯一動搖港幣既地位係樓價

但係港幣掛勾同香港特殊既地位
先係令樓價大幅上升既其中一個因素 ?

如果照你思路 我想問咁股價呢

港股缺既係Story
美股升得勁,因為佢Story好睇
又Elon Musk,Amazon,Apple,Google,Facebook,而家又CAR-T Therapy,所以佢地Value先易Blow得大
相反,港股剩翻D乜?粉哥?朱太?一大班鱷魚,D師奶睇落又驚又縮,有舊錢係手咪買樓囉

所以
我覺得一但港元既地位下跌
股價都會跟住一齊跌

個人認為宜家個市咁犀利既主要因素係互聯互通既機制
加上息差加劇同中國既政治環境
令北水有需要轉投外國資產
咁亦都可以解釋
點解內地人會瘋狂刷保險/投地/投甲級商廈/買樓

至於玩得幾耐,我都好同意係睇港元既地位
不過算鳩數啦 政府既政策都趕走哂其他產業
香港仲停留緊係八達通年代咋屌
人地google最後都選擇左落戶新加坡
港幣一定唔會咁易跌。

有道理
樓主點睇?

乜香港又好透明公平公正?
高鐵條隧道得26公里,分成8間公司起,明眼人都知係分豬肉啦,採購分散到咁,盾構機都買成6部,中間出現幾多油水呀
近D呢,個摩天輪咪又係呢D黑箱作業
講金融呢,粉哥大家識吧?佢手上果堆香港公司,六百萬數Jet到三千萬,十年黎都係咁,你又見証監有做野咩?
唔講粉哥,講翠華,搞到外國基金值頭出信話以後唔會再投資香港公司
你睇大陸黑,鬼佬咪一樣睇香港黑
起咗巴打底,發現巴打講野好高質!
請受小弟一拜!

邊忽高
咁巴打有冇咩建議比啲年青人,有邊條路行可以生存到?

奶共賣港,賺錢退休
成篇文有文有路,最尾用紫微斗數作結係做乜鳩
樓主有倒果為因既意味
我感覺上係唯一動搖港幣既地位係樓價

但係港幣掛勾同香港特殊既地位
先係令樓價大幅上升既其中一個因素 ?

如果照你思路 我想問咁股價呢

港股缺既係Story
美股升得勁,因為佢Story好睇
又Elon Musk,Amazon,Apple,Google,Facebook,而家又CAR-T Therapy,所以佢地Value先易Blow得大
相反,港股剩翻D乜?粉哥?朱太?一大班鱷魚,D師奶睇落又驚又縮,有舊錢係手咪買樓囉

所以
我覺得一但港元既地位下跌
股價都會跟住一齊跌

個人認為宜家個市咁犀利既主要因素係互聯互通既機制
加上息差加劇同中國既政治環境
令北水有需要轉投外國資產
咁亦都可以解釋
點解內地人會瘋狂刷保險/投地/投甲級商廈/買樓

至於玩得幾耐,我都好同意係睇港元既地位
不過算鳩數啦 政府既政策都趕走哂其他產業
香港仲停留緊係八達通年代咋屌
人地google最後都選擇左落戶新加坡

Google同Facebook都預視左香港未來地位
樓主有矛盾喎
Lm學野

港幣地位被陰乾緊
係大家唔覺
港幣就會急瀉
港樓就會急爆

冇讀econ 都仲有唔明
港幣同美元掛勾
美元好難收皮= 港幣唔會收皮?
定係港幣即使掛勾左
但當佢係國際上既地位減退
港幣一樣會跌?

google 聯繫匯率/固定匯率
成篇文有文有路,最尾用紫微斗數作結係做乜鳩

因為我估有人一定會問咁即係幾時爆
我真係唔識答
唯一識既就係睇下地運咁
用地運黎估幾時爆
樓主有矛盾喎
Lm學野

港幣地位被陰乾緊
係大家唔覺
港幣就會急瀉
港樓就會急爆

咁講上年人仔入SDR 個時香港應該係大跌?
樓主有矛盾喎
Lm學野

港幣地位被陰乾緊
係大家唔覺
港幣就會急瀉
港樓就會急爆

咁講上年人仔入SDR 個時香港應該係大跌?

SDR=/=自由流通

但我而家冇屋住
一定要買一間

訓住客廰先
但中國唔會唔要香港呢個金蛋
但我而家冇屋住
一定要買一間

訓住客廰先

香港邊忽金

香港金蛋既作用都吸水同令人仔走出去
如果自由化左之後,自己做埋咪我得
講到尾香港人都係自視過高 甘於現況先得翻條死路
而家全世界都發展科技 係得香港可以懶懶行咁 覺得靠金融可以食到末日咁

不過都係要多得一班根本無諗過香港死活既高官同既得利益者
講到尾香港人都係自視過高 甘於現況先得翻條死路
而家全世界都發展科技 係得香港可以懶懶行咁 覺得靠金融可以食到末日咁

不過都係要多得一班根本無諗過香港死活既高官同既得利益者

奶共退休無得輸
都係果句
中國人冇好日子過
香港先有得救

成日誘中國無好日子香港有得救,你估依家仲係97前? 支共仆街第一個搵埋香港陪葬啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞