唯一能動搖香港樓價的,是港幣的地位

740 回覆
1492 Like 38 Dislike
認同樓主提及到華人係鐘意投資物業,而港幣好大機會未來俾人不斷陰乾,但我認為香港地位始終特殊,無論地理位置抑或法制都唔係廿年內可以俾大陸取代到

根據推論,如果有能力嘅應該盡快置業,去確保居住成本同埋社會地位,再有能力嘅應該去移民

認同 不過置左業就會減少左移民的決心

事實上你係外國係唔洗買樓,仲少份責任同債務
係因為香港供樓係俾錢保住自己購買力同時係買緊一樣會升值既野,所以所有人都想買樓
山係石頭海係水
你老母係女人我係你老豆
認同樓主提及到華人係鐘意投資物業,而港幣好大機會未來俾人不斷陰乾,但我認為香港地位始終特殊,無論地理位置抑或法制都唔係廿年內可以俾大陸取代到

根據推論,如果有能力嘅應該盡快置業,去確保居住成本同埋社會地位,再有能力嘅應該去移民

認同 不過置左業就會減少左移民的決心

事實上你係外國係唔洗買樓,仲少份責任同債務
係因為香港供樓係俾錢保住自己購買力同時係買緊一樣會升值既野,所以所有人都想買樓

而且係唔止大陸人,全世界人都覺得係香港買樓好低玩
之前咪有幅graph講香港人既樓價收入比,係大幅拋離全世界既,基本上全世界都想係香港買樓
高質
坦白講,我好討厭你呢d識少少就亂帶風向既人,完全冇諗過/意識唔到自己既行為有咩後果,純粹係黎屌你,香港民主發展唔到,政治冷感多得你呢類人唔少

假若你認為我係亂帶風向既
歡迎提出論據糾正我

我呢段野係講緊我對上個段野,因為我對上個段基本上係純屌你而唔係同你討論,所以我解釋下呢個行為。

基本上你篇野只係一堆廢話,search下google一大堆同你講既野一樣而講得好過你,當然佢地絕大部分都係建制甚至資深建制啦,知我點解想屌你未?

in case你仲想討論既話唔該你:
1. 建立返樓價同港幣既關係,而唔係分別介紹兩樣野然後話佢地有關,如果你覺得你已經做左既話,咁討論到呢度就完喇,中學level都唔知有冇
2. 你講得「唯一」唔該你解釋堆點解其他因素唔係,而唔係你只係提起呢個因素就係「唯一」。但我相信你做唔到,唔講社會同政治眾多因素,淨係講咁多經濟工具入面點解currency 會outstand左出黎,你都好難解釋。
3. 不如你search下「香港+樓價」睇一兩篇文再出聲啦屌。真係好撚不負責任。

利申 真.認真撚

岩岩睇完其實得啖笑
單單係將中國政府既貨幣政策無限推演已經好搞笑
現實係貨幣問題永遠係國際政治角力黎
一味將中國政府所謂人民幣國際化掛係咀邊然後放大係無意思
你要首先明白美國強大根本係美元作為全球通用貨幣
係呢個前提下,你所作既任何人民幣國際化推論都會變成政治角力
一包含國際政治就已經唔係單一因素可以解釋
仲未計本身用人民幣國際化必定會成功做前提已經係搞笑
當中國國內政治形勢都極不明朗,中國國內經濟金融危機不斷加劇
內憂外患之下人民幣國際化呢個terms都唔知幾耐無聽中國任何媒體聽過
成篇野根本係不切實際既ff文
lmlm
LM學野
個個都覺得中國唔會變好所以冇事﹐啱㗎

但香港呢廿年嚟特別係近幾年急速沉淪緊﹐香港作為上述角色嘅能力已經變得薄弱
留名
Lm
打咁多字,一句gogogo 味得,事後分析有撚用,你話因為連登仔賓洲痕性慾強令樓市升一樣得
打咁多字,一句gogogo 味得,事後分析有撚用,你話因為連登仔賓洲痕性慾強令樓市升一樣得

個個都覺得中國唔會變好所以冇事﹐啱㗎

但香港呢廿年嚟特別係近幾年急速沉淪緊﹐香港作為上述角色嘅能力已經變得薄弱

一個地方要有改變,要由根基做起,藉住天然優勢賺到再多都好,一國之本冇變終歸徒勞無功。
公平咁講中國仲有得上,但唔係中共嘅中國因為根基已壞冇得攪。

同意香港競爭力的確已經消失左一大半。到今日最大嘅優勢淨翻避稅同銀行。但可以點?我諗唔到一個例子係一個賣國嘅政府會引領一個地方成功。

無錯,時代嘅變遷令到香港天然優勢所餘無幾,但只香港仲保持到獨立性,氣數依然未盡。
香港如果未來十年都係咁上下嘅,各國應該都會開始退水。咁到時唯有自已醒爬
結論:要走趁早
香港地理問題導致永遠只係做到被動一方
以前繁榮 同現在衰落都係被動既結果
無野可以做到 守都守唔到
香港都冇乜c 出路
結局就是新移民佔人口大多數之後
香港文化、核心價值消失
香港變成一個大陸城市
由一班廣東話唔正既人自稱香港人
2046 前真正香港已消失於地球上
講咁多
幾時爆

我估香港有多10年運行,10年之後就唔知

即係行完運會變差?
定有可能會更好?

有可能會變更好
吳師青更講過
香港會出現能改變中華之大格局既聖人
果種聖人係等於孔子或者孫中山果個Level
希望真係出現到啦

你信佢?

香港人問題就係期待救世主出現
突然之間出現一個人
突然之間解決所有問題
講到底唔想自己有付出
支那衰香港好果班真係弱智兼無腦

你都戇撚鳩
依家中國就係持住自己印銀紙威脅緊周邊勢力
睇下台灣 南海 印度
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞