唯一能動搖香港樓價的,是港幣的地位

740 回覆
1492 Like 38 Dislike
以前大陸唔開放,乜都要係香港出入,大陸精英落晒香港,香港咪勁嘅囉。
樓主講得好岩,香港就好似個adapter 咁,將兩腳插轉三腳插,做嘅嘢low tech到冇得再low tech, 但冇左佢就係唔得。點解香港人唔安分守己,做返adapter咪算,一個adapter想獨立,做得d乜?
以前冇話冇左唔得,不過而家全世界都轉返兩腳牆蘇嚟就個兩腳插了
終於有番d make sense 既推論, 問題係
學到好多野
但一路睇post一路有既最大感覺係
香港一直慢慢沉淪陷緊而香港人係咩都做唔到
btw咩都可以同意 但叫人奶共就不了
做緊果行一奶共香港人實gg
本身就冇資産應該點

等死
呢個原來係五毛po,樓主係,成班人散播香港失敗論。

其實香港只有7百萬人,剩係食存款+旅遊業已經夠食,當然前提係冇支那同五毛狗抽香港水。

食存款,香港有咩存款?可以點食法?食到幾耐?
我當你幾萬億外匯儲備可以突破所有條文限制,完全自由運用,食到幾耐?
旅遊業佔本地GDP幾多成?旅遊相關收入佔香港整體收入幾多?高消費旅客有幾多你又知唔知?

唔識就返屋企打飛機唔好鳩up啦柒頭
坦白講,我好討厭你呢d識少少就亂帶風向既人,完全冇諗過/意識唔到自己既行為有咩後果,純粹係黎屌你,香港民主發展唔到,政治冷感多得你呢類人唔少

假若你認為我係亂帶風向既
歡迎提出論據糾正我

我呢段野係講緊我對上個段野,因為我對上個段基本上係純屌你而唔係同你討論,所以我解釋下呢個行為。

基本上你篇野只係一堆廢話,search下google一大堆同你講既野一樣而講得好過你,當然佢地絕大部分都係建制甚至資深建制啦,知我點解想屌你未?

in case你仲想討論既話唔該你:
1. 建立返樓價同港幣既關係,而唔係分別介紹兩樣野然後話佢地有關,如果你覺得你已經做左既話,咁討論到呢度就完喇,中學level都唔知有冇
2. 你講得「唯一」唔該你解釋堆點解其他因素唔係,而唔係你只係提起呢個因素就係「唯一」。但我相信你做唔到,唔講社會同政治眾多因素,淨係講咁多經濟工具入面點解currency 會outstand左出黎,你都好難解釋。
3. 不如你search下「香港+樓價」睇一兩篇文再出聲啦屌。真係好撚不負責任。

利申 真.認真撚

岩岩睇完其實得啖笑
單單係將中國政府既貨幣政策無限推演已經好搞笑
現實係貨幣問題永遠係國際政治角力黎
一味將中國政府所謂人民幣國際化掛係咀邊然後放大係無意思
你要首先明白美國強大根本係美元作為全球通用貨幣
係呢個前提下,你所作既任何人民幣國際化推論都會變成政治角力
一包含國際政治就已經唔係單一因素可以解釋
仲未計本身用人民幣國際化必定會成功做前提已經係搞笑
當中國國內政治形勢都極不明朗,中國國內經濟金融危機不斷加劇
內憂外患之下人民幣國際化呢個terms都唔知幾耐無聽中國任何媒體聽過
成篇野根本係不切實際既ff文

唔同意, 國際化既另一面其當然就係支爆啦

不過為時尚早, 依家只係一個tendency, 未有fact support.
到時到候自然要轉型,唔好同我講話無天然資源乜乜物物,矽谷廿年前夠係一片沙漠
好片面,淨係從貨幣去睇香港既經濟環境,忽略左好多實際因素。退一百步黎講,當你講都啱哂,從呢個觀點出發係俾唔到個有建設性既建議。仲有,某程度上你既point develop得愈黎愈遠,咁既level讀過少少經濟既都講得出。

仲有,如果而家香港樓價可以經濟解決既,已經解決左啦,香港咁多經濟猛人,而政府都一直係呢個方向行。所以唔好再一味淨係識睇經濟啦小朋友,對香港一d益都冇

利申認真撚

好多字,但一d內容都冇,好中共式發言
學到好多野

同明末宋末一樣,成班有權既官個個都係投降派
得d冇權冇勢既秀才急
好帖必留名
好片面,淨係從貨幣去睇香港既經濟環境,忽略左好多實際因素。退一百步黎講,當你講都啱哂,從呢個觀點出發係俾唔到個有建設性既建議。仲有,某程度上你既point develop得愈黎愈遠,咁既level讀過少少經濟既都講得出。

仲有,如果而家香港樓價可以經濟解決既,已經解決左啦,香港咁多經濟猛人,而政府都一直係呢個方向行。所以唔好再一味淨係識睇經濟啦小朋友,對香港一d益都冇

利申認真撚

廢撚事應你,程度差太遠

利申認真撚

廢撚事應你,程度差太遠

咁你開翻個論政Post,一日過900個正評先講啦
學到好多野

同明末宋末一樣,成班有權既官個個都係投降派
得d冇權冇勢既秀才急

咁香港仆街都得
當年投降既官晚年反而過得好
到時到候自然要轉型,唔好同我講話無天然資源乜乜物物,矽谷廿年前夠係一片沙漠

轉型係要Leaderships
香港好缺乏
留明
講咁多
幾時爆

我估香港有多10年運行,10年之後就唔知

即係行完運會變差?
定有可能會更好?

有可能會變更好
吳師青更講過
香港會出現能改變中華之大格局既聖人
果種聖人係等於孔子或者孫中山果個Level
希望真係出現到啦

你信佢?

吳師青可信

香港好缺乏

無人想香港有leadership
每一個party都係香港搵著數,你有leadership咪姐係阻佢搵食?燒你春袋都似啦

香港好缺乏

無人想香港有leadership
每一個party都係香港搵著數,你有leadership咪姐係阻佢搵食?燒你春袋都似啦

香港人就係醒過頭 要佢地依家做開荒牛...
港幣地位可能係既
但因素應該冇樓主講到咁重要
係有唔少海外資金(當中絕大部份中資)湧黎香港買樓,當買美元資產
但BSD出台後,樓市絕大部份都已變返本地買家主宰
況且講到金融城市地位
港元pack美元係其中一樣,事實坊間晨早有人suggest過脫勾
香港既金融地位好大程度黎自普通法+資金自由進出+專業人才+低稅
即使好似話法庭有政治審判傾向,我相信係好遠既未來起碼商業案香港法庭都係好信得過,睇新加坡就知
金融地位唔係真係咁岌岌可危

現時香港樓價最主要係太過瘋狂既M2+低息+供應短缺造成
港幣郁唔郁都好,只要加息周期開始,供應慢慢上返3,4萬樓上
我相信港樓就會向下調整

香港M2唔勁,係大陸同美國一齊M2,兩邊一齊夾爆香港
鬼佬大陸佬無錯已經好少買香港樓
但一日佢地都借香港呢個Platform交易,一日佢D錢都會留係香港既銀行,銀行水浸有乜Side Effect?咪長期極低息狀態,就算美國加息香港都唔係點加到
低息環境會點?咪槓杆大左,變相鼓厲左大家置業,買磚頭穩陣,就算金管局限制左按揭,發展商索性自己做埋按揭生意,鼓厲成個社會繼續高位上車
當然,乜野供求失衡,土地不足,都係原因,但而家個樓市就係咁多個Factor去Contribute之下,做成今日既局面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞