唯一能動搖香港樓價的,是港幣的地位

740 回覆
1492 Like 38 Dislike
我反而覺得唔需要諗太多
人民幣國際化既短期目的係自由對外貿易(唔洗再靠香港),最終目的係動搖甚至取代美金地位,從而令中國取代美國地位。

所以驚人民幣國際化既唔單止香港,仲有美國。

美國既底線係人民幣變成日元,英鎊咁上下既貨幣。
中國再想有進一步既行動例如說服產油國轉用人民幣結算(就好似伊拉克咁),美國唔洗講一定會出手一方面打鳩個產油國,一方面打擊人民幣(就好似歐元咁)

當然有個極端例子係俄羅斯轉用人民幣結算石油,到時真係唔知點算

另外中國內部黎講都好多問題,人民幣匯率波動最受影響既有房地產同糧食。房地產黎講大陸北上廣等一線城市因爲剛性需求所以唔會點跌係真,但好多2線城市既樓價真係經唔起匯率波動,而中國我覺得因為人口問題所以10年內轉型唔再依賴房地產我覺得有難度,但一日仲依賴房地產,中國一日都承受唔起匯率波動。
另外就係糧食,中國就13億人,耕地面積就係印度三分一。糧食唔夠自給自足要大量依賴進口,所以開放匯率後人民幣升都還好,最多死d出口業大家窮少少。跌個十零廿%真係全國唔知幾多人冇飯開,中國同其他國家最大唔同係西方國家有經濟危機最多換下政府,獨裁國家就一定係內亂(例如蘇聯)

所以你話人民幣10年到會慢慢國際化,我就覺得中國係要十年內轉型到唔怕匯率波動就夠膽國際化,如果唔係以後打經濟戰一有咩冬瓜豆腐(好似英鎊咁眨個百份序十幾二十)真係會內亂

就算人民幣一旦完全國際化,受影響既唔單止香港,而係全世界既金融格局都會好大影響,政治環境動盪就梗,分分鐘打仗。

我估未來世界,太難打大仗
Trump係中國有生意,中共班官又係美國有生意
大家個利益太交集,唔似以前一戰二戰咁,大家D地盤分得咁清楚
北韓核試,都無人敢提出要軍事攻擊北韓
頂多停留係外交手段
中國南海填左幾個島,菲律賓咪揸哂手
呢個年代,你物理上佔領左它人土地,仲要維持大量軍隊係當地控制局勢,太唔符合成本效益
美國果種控制Proxy,打代理人戰爭,先係未來世界既新格局
或者當AI盛行果種,大家上戰場既都係機械人,打仗犧牲既都係機械,打仗成本低左,到果時可能久唔久真係打翻場,無野輸嘛
樓主我想問下,你所有既結論都係基於人民幣自由化 > 香港收皮
但以而家中國政府咁腐敗既政治體制、零透明度既管治手法、人治既法律系統,真係自由化到?假設十年內以上講既都唔變,佢可以以點樣既形式自由化?

唔好以為你會明佢講明 佢係用好多複雜既term去包裝一堆bullshit出黎

唔好意思,昨日太好生意,忙得滯,而家答你:

請問圈中既國家,係咪政治體制民主,透明度高,法律公正?
呢個係B2BPay根據IMF定義所例出既自由兌換貨幣清單:
https://www.b2bpay.co/fully-convertible-currencies
先利申,以上網站都有寫到明,不同監管機構,對自由兌換換定義唔同,根據其它機構既準則,自由兌換貨幣將會更多
根本上,一隻貨幣自唔自由,同佢既國家污糟蠟塌程度無關係
果個國家,只需要佢有一定既吸引力,去維持佢既外匯流入量保持住一定水平,佢就會想搞自由化,自由化好處多,就係商品或金融貿易,可以用你黎做交易貨幣,變相自己國家既貨幣,唔淨止自己國家有需求,其它國家都有需求,咁自己既印錢機器先可以發揮到最大效用
中國個情況,係極大量既財富集中係極小部份人手上,而呢班人往往係中共官員控制財富既Proxy黎,以往咁亂,主要原因係權鬥,但習近平越黎越縮清反對勢力,財富越黎越集中係佢既勢力範圍以下,人民幣自由化既前路就更加順心,因為當財富集中係佢手上,佢就可以控制人民幣流量,從而唔怕人民幣自由化之後出現漰潰既情況發生
咁既解釋,夠簡單未?
我覺得美國唔會比rmb 自由流通去動搖usd 流通率

人民幣自由化,可以通過自由匯率升值黎Offset貿易逆差
呢個先係對美國最有利
香港10年後就仆街既話真係走都走唔到…

仆到點

我曾經有個猜想,就係港幣崩潰後既世界:

當港幣失去地位之後,因為唔再需要經香港做生意,外資同中資,會將資金抽離香港,因為香港無外匯管制,香港既銀行體系將會係短時間之內大量外匯流失,結果金管局要提高息口黎控制外匯流出量

當息口提升,大量外匯流走,第二件發生既事就係以港幣作結算既資產價格下跌,例如恆指同樓價,而到呢個Moment,一班高位接貨,但仲有十幾廿年要供樓既人,佢地就最受害

當以上情況發生,第三件事我認為會出現既,佢地一定會企出黎上街,今次唔係爭取民主,而係真係關係到自己既身家性命財產,D人就會動真火,社會氣壓將會變得非常不穩

呢個時候,咩野人最有So?就係識得玩弄民粹既政客,佢地可以提出大量口號性既民粹式政治宣傳,真係實行唔實行到,無所謂,只需要大家Buy就得,整個社會變成點,就好似澳門式既社會一樣

當香港失去港幣之後,香港已失去利用價值,到時中國仲會唔會投放咁大量資源維穩,我有問號,到時香港咁亂時,可能到時大陸直接提早2047年,將香港直接劃成一個直轄市,咁就大局已定
我覺得美國唔會比rmb 自由流通去動搖usd 流通率

而家情況係根本大陸自己roll back
雖然人仔已經回穩
但呢幾年中國政府做既野係不停係國際化道路倒退
嚴控資金進出,以前管國企
而家管埋你買保險,海外消費,管d私人公司既海外投資
有排唔駛美帝出手住

美國先係最希望中國可以將人民幣自由流通
因為一自由流通,就可以比自由市場調節匯率
假若20年後個世界,仲係咁依靠中國製造既話
未來20年將會有巨額既貿易逆差存在
假若無自由匯率去調節既話
最受傷害既將會係美國製造業同其就業市場
站在美國戰略利益出發
一個地位唔會強過美金,但可以自由流通既人民幣
先符合美國最大利益
而非保住一個,匯率定價不透明,唔能夠通過匯率黎調節貿易逆差既人民幣
以至於大家FF美國會為左鉗制人民幣,而力保港幣地位
大家就真係太過天真
站在美國立場,佢自身既國民既就業,先係美國既重中之重,就好似香港既土地問題咁,所有可以減低美國失業率既方法,包括犧牲港幣,必然會成為美國政府選項之一
現在中國所做既限匯政策,係違反美國利益

不認同20年後仲係made in china, 而家已經走左好多去東南亞

假若20年後唔再Made in China
人民幣自由化更對美國無害
因為佢無左定價權
仲可以利用自由匯率調節貿易逆差
反正香港依家都係死剩金融、地產、保險、倫敦金、sales、傳銷

仆到點

當港幣失去地位之後,因為唔再需要經香港做生意,外資同中資,會將資金抽離香港,因為香港無外匯管制,香港既銀行體系將會係短時間之內大量外匯流失,結果金管局要提高息口黎控制外匯流出量

當息口提升,大量外匯流走,第二件發生既事就係以港幣作結算既資產價格下跌,例如恆指同樓價,而到呢個Moment,一班高位接貨,但仲有十幾廿年要供樓既人,佢地就最受害

當以上情況發生,第三件事我認為會出現既,佢地一定會企出黎上街,今次唔係爭取民主,而係真係關係到自己既身家性命財產,D人就會動真火,社會氣壓將會變得非常不穩

呢個時候,咩野人最有So?就係識得玩弄民粹既政客,佢地可以提出大量口號性既民粹式政治宣傳,真係實行唔實行到,無所謂,只需要大家Buy就得,整個社會變成點,就好似澳門式既社會一樣

當香港失去港幣之後,香港已失去利用價值,到時中國仲會唔會投放咁大量資源維穩,我有問號,到時香港咁亂時,可能到時大陸直接提早2047年,將香港直接劃成一個直轄市,咁就大局已定

香港聯繫匯率唔係fully-backed咩?

仆到點

咁假若外匯流走流到一個程度,已經支持唔住呢?
所謂既聯繫匯率,係靠金管局自己用自己既外匯儲備去調節
有聯繫匯率唔係萬能,重點係自己有足夠既外匯儲備先

仆到點

危急關頭可以反口唔兌俾你

仆到點

你都係冇答我
到底港幣係咪fully-backed
fully-backed就理論上唔會有呢個情況發生
反正香港依家都係死剩金融、地產、保險、倫敦金、sales、傳銷

全部都唔洗學歷,然後搵錢多過一般讀過書專業人士

係得香港咁唔正常
學到好多野
但一路睇post一路有既最大感覺係
香港一直慢慢沉淪陷緊而香港人係咩都做唔到
btw咩都可以同意 但叫人奶共就不了
做緊果行一奶共香港人實gg

同明末宋末一樣,成班有權既官個個都係投降派
得d冇權冇勢既秀才急

你睇翻明史宋史
投降左班官大部份得以善終
抗戰到底班官除左死得轟烈英名長存之外,可能都要冚家鏟
假若我地要按明史宋史黎比照既話
香港係咪已經行到末期外強中乾既時間?
有能者或有識之士,不應立在危牆之下?

係咪唔記得投共國軍嘅下場

感覺呢個post係五毛post
坦白講,我好討厭你呢d識少少就亂帶風向既人,完全冇諗過/意識唔到自己既行為有咩後果,純粹係黎屌你,香港民主發展唔到,政治冷感多得你呢類人唔少

9 up都咁多人like

仆到點

你都係冇答我

Fully backed and so what?
香港個外匯儲備有限數,假若抽資嚴重,唔夠外匯支持,都會失效
坦白講,我好討厭你呢d識少少就亂帶風向既人,完全冇諗過/意識唔到自己既行為有咩後果,純粹係黎屌你,香港民主發展唔到,政治冷感多得你呢類人唔少

吹人民幣自由兌換喎

仆到點

你都係冇答我

fully-backed咪即係儲備夠錢買哂所有港紙囉

仆到點

你都係冇答我

fully-backed咪即係儲備夠錢買哂所有港紙囉

唔係老馮要兌你

吹人民幣自由兌換喎

人民幣連佢自己國家啲人都唔撚想要啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞