唯一能動搖香港樓價的,是港幣的地位

740 回覆
1492 Like 38 Dislike
你不如直接講中國取消一國兩際
香港淪為二三線大陸城市
但到時有咩意思?

乜你覺得共產黨唔會咁做咩?
我已經見唔到香港除左港幣之外,仲有乜野原因需要保住佢既特殊地位
假若香港失去左港幣
莫講話變成二三線大陸城市
到時可能仲會變成深圳市香港區
BTW
乜而家唔係搞緊大灣區咩?

我意思係話你講緊既大部份人都知

既然大部份人都知
咁點解連登個置業區咁嘮嘈
最後,去到呢一到,希望大家想買樓既,計一計數,今年2017年,假如你想上車既話,供30年,就要供到2047年,假若呢30年想可以平平安安過既話,以下事情需要發生:

A) 人民幣永遠唔會自由流通,港幣永遠長存下去世世代代
B) 香港能於港幣消亡前搵到一門搵到食既路數,取代其中間人既角色,例如出一個Elon Musk帶領香港進入新紀元,或者係香港海床發現極其稀有既超級金屬,或者出一間Apple以香港作為基地作總部

先攞條件A黎講,假若2015年中國係剎唔切車,停唔切人民幣國際化既步伐,超大量外匯流出,股樓跌停,支爆咁款,另到中國重傷,我都相信條件A係有可能出現,但果時中國就係收得切掣,而且收掣之後,對每個坐擁大量資產既財主佬重點控制,連王健林想出國都出唔到,當佢個網收到咁上去,再吸取2015年經驗,將人民幣逐步自由化,一步一步咁陰乾港幣地位。大家睇到呢期人民幣止跌回升,爬翻上去83/84,我唸大家都睇得出中國係而家行緊一條穩打穩扎要將人民幣自由化既道路,條件A既發生機會就更加渺茫

再攞條件B黎講,我個人覺得呢個機會比條件A更加細,香港咁既教育水平,咁既創業風氣,咁既租金成本,根本唔會出到Elon Musk咁Revolution既人,就算香港有幸出到個咁既人,佢都唔會留得到係香港。攞翻大家至愛既新加坡黎做比較,香港攞得出手既創科公司係邊間?Madhead?佢既得意作品係邊樣?神抄之塔?新加玻攞得出手既又係邊間?Razor?佢老闆剛剛先係Twitter話要14日內交一份Proposal比李顯龍點樣幫新加坡進化成無現金社會,香港邊個IT仔有咁既魄力?無呢D革命性既人材,就唔會出現到Apple呢一類革命性既公司出現,可能去到30年後,大家都要繼續幫四大家族打份牛工,但與此同時外國已經出現左好幾代革命性公司啦!

既然A同B既發生機會都咁渺茫,我真係好希望香港可以有人有足夠既智慧,去幫香港搵C呢條路黎行

最後,細佬平時有玩開紫微斗數,聽過好多師傅講,佢地都剩係睇到香港行運行到202X年,又有D人講2024,又有D人講2026,但過左呢個時間,話睇到通之後既地運點行都係呃鳩你

2024行完八運轉九運

轉完之後可能拖1,2年先發
你不如直接講中國取消一國兩際
香港淪為二三線大陸城市
但到時有咩意思?

乜你覺得共產黨唔會咁做咩?
我已經見唔到香港除左港幣之外,仲有乜野原因需要保住佢既特殊地位
假若香港失去左港幣
莫講話變成二三線大陸城市
到時可能仲會變成深圳市香港區
BTW
乜而家唔係搞緊大灣區咩?

我意思係話你講緊既大部份人都知

既然大部份人都知
咁點解連登個置業區咁嘮嘈

因為人係短視
炒到咁貴都仲想買樓
根本好多人睇好香港仲有得玩落去🤷🏻‍♂️
港幣終有一日比人民幣取代
你見上面咁想微信同支付寶係香港插旗就知.

格局既野, 無辦法控制, 行埋e 10年地運先算.
同時咩種類既資產都hold, 分散風險

努力趁呢10年香港仲有運行既時候,努力賺錢,賺得幾多得幾多
將來既事將來先算吧

我平時都係咁同d fd 講

同美帝掛緊都取代到?
定港共會係某D時間話脫釣?
咁釣左唔係仲快搞死HKD咩?
留名學野

將來既事將來先算吧

同美帝掛緊都取代到?
左唔係仲快搞死HKD咩?

將來既事將來先算吧

同美帝掛緊都取代到?

人民幣能自由流通之時
就是港幣打響喪鐘之日

將來既事將來先算吧

同美帝掛緊都取代到?

乜而家有人想搞好香港咩

將來既事將來先算吧

同美帝掛緊都取代到?

乜而家有人想搞好香港咩

無人想搞好香港
好多人利用香港
這就是香港現在的問題
岩岩先買完樓

公起公起

D人講到實賺咁,咩好快賺1x% ,有咁好賺既冇窮人啦

將來既事將來先算吧

同美帝掛緊都取代到?

脫鈎,港元有機會大升或大跌,視乎當時環境。
埃及鎊上年脫鈎美元跌46%,香港唔一定會變成咁,但我唔會冒呢個險。
當然,香港咁細嘅地方,承受唔起脫鈎帶黎嘅問題。
lm
Lm
好多友精神分裂
話香港點衰點衰又要置業
人生最大投資黎架
有point
所以港獨 完全脱離中國係幾咁on9
如你所講 香港係靠中間人角色搵食
外國人要經香港同中國做生意
完全脱離中國即係你所講 無左謀生技能

就係要保持洗錢地位港先要港獨

再同支那合作只會愈來愈多連摩天輪都要搶鳩人嘅case
遲早死因唔係人仔走出去
係因為連港幣都出唔到去
呢十幾年間賺到錢唔買樓可以做啲咩?
有point

On9, 97年之前都一樣有國企黎香港上市

如果想保持國際形象
係要獨立先可以令中國長洗長有
再同化落去只會令人驚咗香港
中國貨幣自由化時就係共產黨解體之時
你咩邏輯?當中國的人民幣可以全面開放,大陸我諗一早就係第一世界國家,發達繁榮先進過香港。

到時香港真正可以同祖國融合,成為祖國真正的一部分。

你呢D小島心態到時就不合時宜,成個大灣區,大珠三角幾千萬人口相互交集。

以後返工,唔洗只去港島,可以去廣州去深圳,都賺到一樣高的收入。大家唔洗分得咁細,就係一個國家,一個地區,一個城市的市民。
有point

就係要保持洗錢地位港先要港獨

再同支那合作只會愈來愈多連摩天輪都要搶鳩人嘅case
遲早死因唔係人仔走出去
係因為連港幣都出唔到去

YES,
香港有得做中間人世界仔完全係因為香港係好多方面都獨立於支那
完全唔係任何一個支那城市可以取代得到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞