唯一能動搖香港樓價的,是港幣的地位

740 回覆
1492 Like 38 Dislike
好長
So, does it matters to me?
你只有有兩個選擇,留定走?

65歲以上:留
其他,尤其有細路:必走

起碼有十年賺,賺左錢,錢袋左落袋,之後再算啦
有point
所以港獨 完全脱離中國係幾咁on9
如你所講 香港係靠中間人角色搵食
外國人要經香港同中國做生意
完全脱離中國即係你所講 無左謀生技能

港獨,先要問自己獨立既條件
而呢個條件,係針對可以養活700萬人口既能力
假若獨派可以提得出另人信服既香港發展新方向
我會100%完全支持獨派

問題係而家港獨只流於講獨,根本沒有任何經濟論述。

只要獨派能夠指出香港經濟新出路
可以Create到一D野,係有Technical Barrier,而香港可以以此維身既話
港獨必能成事
香港10年後就仆街既話真係走都走唔到…
香港10年後就仆街既話真係走都走唔到…

仆到點
高質 留個靚名再追
我覺得美國唔會比rmb 自由流通去動搖usd 流通率

而家情況係根本大陸自己roll back
雖然人仔已經回穩
但呢幾年中國政府做既野係不停係國際化道路倒退
嚴控資金進出,以前管國企
而家管埋你買保險,海外消費,管d私人公司既海外投資
有排唔駛美帝出手住

美國先係最希望中國可以將人民幣自由流通
因為一自由流通,就可以比自由市場調節匯率
假若20年後個世界,仲係咁依靠中國製造既話
未來20年將會有巨額既貿易逆差存在
假若無自由匯率去調節既話
最受傷害既將會係美國製造業同其就業市場
站在美國戰略利益出發
一個地位唔會強過美金,但可以自由流通既人民幣
先符合美國最大利益
而非保住一個,匯率定價不透明,唔能夠通過匯率黎調節貿易逆差既人民幣
以至於大家FF美國會為左鉗制人民幣,而力保港幣地位
大家就真係太過天真
站在美國立場,佢自身既國民既就業,先係美國既重中之重,就好似香港既土地問題咁,所有可以減低美國失業率既方法,包括犧牲港幣,必然會成為美國政府選項之一
現在中國所做既限匯政策,係違反美國利益
宜家香港變成洗錢嘅平台,樓價唔高就奇,同埋香港已經步入澳門後塵,基建愈搞愈差,到時10年後打個風死10個不出為奇

香港基建一D都唔差,假若對比世界各國既建築水平
香港基建差既,係差在對基建既需求管理
例如郵輪碼頭,佢起之前點樣同海港城之間互相協調?海港城唔缺船,而郵輪碼頭班次好明顯少好多,使用量不達標,回不到本。
例如港珠澳大橋,好明顯要吸納珠江兩岸既貨運量先可以達到理想使用率,但而家話唔比貨車行,要去人工島轉乘,貨車焗住行翻虎門大橋,深圳焗住起深中通道,係咪ON9?
認同樓主提及到華人係鐘意投資物業,而港幣好大機會未來俾人不斷陰乾,但我認為香港地位始終特殊,無論地理位置抑或法制都唔係廿年內可以俾大陸取代到

根據推論,如果有能力嘅應該盡快置業,去確保居住成本同埋社會地位,再有能力嘅應該去移民

認同 不過置左業就會減少左移民的決心

事實上你係外國係唔洗買樓,仲少份責任同債務
係因為香港供樓係俾錢保住自己購買力同時係買緊一樣會升值既野,所以所有人都想買樓

而且係唔止大陸人,全世界人都覺得係香港買樓好低玩
之前咪有幅graph講香港人既樓價收入比,係大幅拋離全世界既,基本上全世界都想係香港買樓

香港係低稅率地方,但政府都要用錢,咁d錢邊到黎? 高地價政策就係以地價代替各項稅款,所以你係香港打工,比對歐美國家,一般中/下層的稅交得少,相對就要系香港最珍貴資源上收重稅,所以香港樓價貴,下層市民有選擇唔交呢項高地價嘅權利,但英國佬有信仰,佢地會識得一手拎支槍,一手拎聖經,所以同步發展公營房屋,咁住唔住私樓,變成有錢階級嘅選擇交唔交重稅。
但回歸後,官商勾結枱面化,佢地只係想賺更多錢,同埋新一代習慣左舒服生又怕痕又怕痛,但又想有間屋同條女開心,書都未讀完就想買樓,拍拖無耐就話要結婚買樓,再加每年咁多低下層新移民搶公屋,樓唔貴先奇怪,689 做戲搞多樓比你買,但冇話平比你買。
越升越有,同黃金有得比,QE 後周街係錢,會黎香港買樓好正常。

樓價升真係唔關689事,689係無咁大既本事去吸引咁多北水西水入黎香港
但689係做左好多柒事,為自由市場添亂
假若佢係奉行自由市場既話,就應該唔好有辣招,加大市場流通量,等自由市場去懲罰不理性既買家
假若佢係奉行大政府政策既話,就應該一拼實行租金管理+租務法庭,學德國或新加坡果套,用有效既行政手段控制租金回報率,從而控制樓價
佢D政策就係唔拖唔水,實行不到位,先搞到而家四不像
香港之前仲淨番"相對公正"嘅司法制度,先可以保住金融中心地位,隨著警權被濫用,老廉領導不力,刑事檢控受政治考量,律政司處上下分歧,連法庭程序亦釋法騎刧,你話有錢、正當生意人會揀邊度放資金?
誠哥撤資已經係風向儀,港幣同港元資產祇會被陰乾!
人口結構改變代表價值觀改變,亦代表政治取向改變!
中国共产党係極唔願意港幣也文也武,先改人口,再改政治,再後改埋金融(先畀有權有勢嘅人甜頭,等佢地支持轉用支付宝等貨幣),之後一住夾起港元同港元資產,就曬安喇喇!

學到好多野
但一路睇post一路有既最大感覺係
香港一直慢慢沉淪陷緊而香港人係咩都做唔到
btw咩都可以同意 但叫人奶共就不了
做緊果行一奶共香港人實gg

同明末宋末一樣,成班有權既官個個都係投降派
得d冇權冇勢既秀才急

你睇翻明史宋史
投降左班官大部份得以善終
抗戰到底班官除左死得轟烈英名長存之外,可能都要冚家鏟
假若我地要按明史宋史黎比照既話
香港係咪已經行到末期外強中乾既時間?
有能者或有識之士,不應立在危牆之下?
呢個原來係五毛po,樓主係,成班人散播香港失敗論。

其實香港只有7百萬人,剩係食存款+旅遊業已經夠食,當然前提係冇支那同五毛狗抽香港水。

食存款,香港有咩存款?可以點食法?食到幾耐?
我當你幾萬億外匯儲備可以突破所有條文限制,完全自由運用,食到幾耐?
旅遊業佔本地GDP幾多成?旅遊相關收入佔香港整體收入幾多?高消費旅客有幾多你又知唔知?

唔識就返屋企打飛機唔好鳩up啦柒頭

應為香港有寵大財政儲備就可以亂Fing錢既人,先係禍根
三份一留黎做公務員退休長糧
三份一留黎找基建尾數
得翻三份一可以慢慢咬
你將現時政府財政儲備除三
就計得到假若香港失去"港幣"之後,可以夠咬幾多年
學到好多野

同明末宋末一樣,成班有權既官個個都係投降派
得d冇權冇勢既秀才急

你睇翻明史宋史
投降左班官大部份得以善終
抗戰到底班官除左死得轟烈英名長存之外,可能都要冚家鏟
假若我地要按明史宋史黎比照既話
香港係咪已經行到末期外強中乾既時間?
有能者或有識之士,不應立在危牆之下?

係咪唔記得投共國軍嘅下場
學到好多野

香港人一定有野做得到
現在香港個問題係,大家太缺乏敢去闖,敢去博既精神
我意思唔係搞燒蠔呢D ON9生意,又或者繼續停留係搞Platform性質既Application
香港需要既,係一班仲後生,仲有得博既年青人
去創造一D可以比現時事物好十倍既事情
例如而家大家講緊既AI,又或者再Advance D既Brain Machine Interface,好多新方向都有得搞,只係缺乏一群有實行力既人去搞
假若大家Raise到呢Idea,又做到Prototype,點會無人投資?誠哥個維港基金,就最鐘意呢D野?點解佢要去到咁遠,去到以色烈,去到美國,先揀到佢想揀既心水Project?而非香港呢?
香港搞Start Up既,十居其九都係想圈錢,上市,再上岸,上左岸之後點?咪嘆下世界,或者搞下其它唔到肉既Project仔玩下咁?香港定義成功既標準太窄,就係賺錢搵夠走人,而非不斷持續性地創新,去不斷Improve個Product,當你既Product透過持續進步而好人十倍果時,果時你就會不知不覺咁變成Technical Monopoly,即係變成一間Facebook、Google
假若成個香港,都係充斥住一群咁既年青人,大家對成功既定義唔在框住係揸靚車,買私樓,得閒去旅行,而係就算自己已經搵到,都再訓身括出去,你估馬雲馬化騰仲有位企咩?大陸佬仲唔買香港人怕咩?
以前大陸唔開放,乜都要係香港出入,大陸精英落晒香港,香港咪勁嘅囉。
樓主講得好岩,香港就好似個adapter 咁,將兩腳插轉三腳插,做嘅嘢low tech到冇得再low tech, 但冇左佢就係唔得。點解香港人唔安分守己,做返adapter咪算,一個adapter想獨立,做得d乜?
以前冇話冇左唔得,不過而家全世界都轉返兩腳牆蘇嚟就個兩腳插了

呢個比喻相當好
山係石頭海係水
你老母係女人我係你老豆

廉價的朋友係柒頭
坦白講,我好討厭你呢d識少少就亂帶風向既人,完全冇諗過/意識唔到自己既行為有咩後果,純粹係黎屌你,香港民主發展唔到,政治冷感多得你呢類人唔少

假若你認為我係亂帶風向既
歡迎提出論據糾正我

我呢段野係講緊我對上個段野,因為我對上個段基本上係純屌你而唔係同你討論,所以我解釋下呢個行為。

基本上你篇野只係一堆廢話,search下google一大堆同你講既野一樣而講得好過你,當然佢地絕大部分都係建制甚至資深建制啦,知我點解想屌你未?

in case你仲想討論既話唔該你:
1. 建立返樓價同港幣既關係,而唔係分別介紹兩樣野然後話佢地有關,如果你覺得你已經做左既話,咁討論到呢度就完喇,中學level都唔知有冇
2. 你講得「唯一」唔該你解釋堆點解其他因素唔係,而唔係你只係提起呢個因素就係「唯一」。但我相信你做唔到,唔講社會同政治眾多因素,淨係講咁多經濟工具入面點解currency 會outstand左出黎,你都好難解釋。
3. 不如你search下「香港+樓價」睇一兩篇文再出聲啦屌。真係好撚不負責任。

利申 真.認真撚

岩岩睇完其實得啖笑
單單係將中國政府既貨幣政策無限推演已經好搞笑
現實係貨幣問題永遠係國際政治角力黎
一味將中國政府所謂人民幣國際化掛係咀邊然後放大係無意思
你要首先明白美國強大根本係美元作為全球通用貨幣
係呢個前提下,你所作既任何人民幣國際化推論都會變成政治角力
一包含國際政治就已經唔係單一因素可以解釋
仲未計本身用人民幣國際化必定會成功做前提已經係搞笑
當中國國內政治形勢都極不明朗,中國國內經濟金融危機不斷加劇
內憂外患之下人民幣國際化呢個terms都唔知幾耐無聽中國任何媒體聽過
成篇野根本係不切實際既ff文

你認為人民幣自由化之後,對美國係好事,定係壞事?
假若對美國係壞事既話,佢使乜成日提匯率操縱國?
不斷FF美國係好唔想人民幣自由化發生
呢件事唔係更加得啖笑咩?
我想知新加坡或者中國既命運係去到幾時??
如果有能力離開香港, 去邊度最好??

下個大運好似向南行,聽人講過,話東南亞會爆上
咁東南亞最好既城市,應該係新加坡
你咩邏輯?當中國的人民幣可以全面開放,大陸我諗一早就係第一世界國家,發達繁榮先進過香港。

到時香港真正可以同祖國融合,成為祖國真正的一部分。

你呢D小島心態到時就不合時宜,成個大灣區,大珠三角幾千萬人口相互交集。

以後返工,唔洗只去港島,可以去廣州去深圳,都賺到一樣高的收入。大家唔洗分得咁細,就係一個國家,一個地區,一個城市的市民。

何以見得美帝會俾冥幣通行全世界?
講緊係原油結算可以唔用美金 可用冥幣wor
我唔駛信支那做唔做到世界通行 ,只信美帝呢d世界霸者要掌控全世界唔俾佢通行就夠

因為人民幣世界通行左之後,佢既匯率就要自由化
而家中美既貿易逆差太大,自由化既匯率可以透過自由市場黎Offset貿易逆差,從而幫助美國就業市場
樓主我想問下,你所有既結論都係基於人民幣自由化 > 香港收皮

但以而家中國政府咁腐敗既政治體制、零透明度既管治手法、人治既法律系統,真係自由化到?假設十年內以上講既都唔變,佢可以以點樣既形式自由化?

唔好以為你會明佢講明 佢係用好多複雜既term去包裝一堆bullshit出黎

10年前黨媒已經猛吹深圳上海越超香港啦
又比GDP, 競爭力,又搞自貿區扮自由開放,又數臭香港邊緣化
事實證明左謊言講足100次 係得支那人自己先會信到十足十
外國人一睇就知 你人治社會, 官僚腐敗, 無契約精神, 法制不公, 資訊封閉,
亂搬龍門, 政策朝令夕改, 全部中共自己造成, 更加唔會有轉變
所以人民幣可以自由化/做國際貨幣係無可能既事

其實唔洗講咩腐敗,貪污果d,最簡單一句講完:你覺得中共會容許某樣野唔係佢控制之内? 仲要係貨幣咁重要嘅野

如果中國想做大佬,想係世界有話事權,定價權嘅,人民幣就要走出去。但呢個過程最少20-30年

美帝點先會交支龍頭棒出黎?

係,所以一啲都唔易,但亦都唔係冇可能。百幾年前,英鎊就係而家嘅美金。但二戰之後,英國國力弱,俾美金執到死雞,取代英鎊,成為新霸主

係冇可能咖

美金一做唔到第一交易貨幤。美國即時破産。
同英國根本兩回事黎。

人仔走岀去就係大陸啲騙局黎。
貨幤要國際化根本兩三年已經夠有多
例子你參考下複習一千倍嘅歐羅。
點解大陸成日話爭取國際化?
佢根本係知自已一比人仔自由流通成個中國嘅美金會即時消失。所以先攪一帶一路依啲on9 idea 黎保持人仔個使用量。
佢唔放人仔,主因為自已好清楚人仔係遠低於現有嘅purchasing power 。
你哋唔係真係咁天真咁信依一個中國會引領世界下嘛?!

美國唔會比人民幣變成領導性貨幣
美國只會比人民幣變成日元歐羅呢種,自由流通又未話到事既貨幣
呢個Status對美國既利益係最大化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞