唯一能動搖香港樓價的,是港幣的地位

740 回覆
1492 Like 38 Dislike
完全唔識econ
但覺得樓主言之成理
有得走應該走
當然港豬都係繼續返工
個個連登仔都想大家一齊死
有point
所以港獨 完全脱離中國係幾咁on9
如你所講 香港係靠中間人角色搵食
外國人要經香港同中國做生意
完全脱離中國即係你所講 無左謀生技能

就係要保持洗錢地位港先要港獨

再同支那合作只會愈來愈多連摩天輪都要搶鳩人嘅case
遲早死因唔係人仔走出去
係因為連港幣都出唔到去

港幣一定自由
放十萬個心都得
怕係怕鬼佬有日覺得港幣用處不大
變成二線貨幣
港幣終有一日比人民幣取代
你見上面咁想微信同支付寶係香港插旗就知.
格局既野, 無辦法控制, 行埋e 10年地運先算.
同時咩種類既資產都hold, 分散風險

努力趁呢10年香港仲有運行既時候,努力賺錢,賺得幾多得幾多
將來既事將來先算吧

我平時都係咁同d fd 講

同美帝掛緊都取代到?
定港共會係某D時間話脫釣?
左唔係仲快搞死HKD咩?

脫鈎,港元有機會大升或大跌,視乎當時環境。
埃及鎊上年脫鈎美元跌46%,香港唔一定會變成咁,但我唔會冒呢個險。
當然,香港咁細嘅地方,承受唔起脫鈎帶黎嘅問題。

假若有人有心去製造呢個風險,而乘機引制結匯港幣呢?

你知道嗎?港幣流量世界11比南泡仲要多
完全睇唔到會跌爆嘅可能

當年開始叫港幣同美金脫改為同人仔掛時
港幣流量比人仔仍然多
所以真係女教老母用衛生巾
呢十幾年間賺到錢唔買樓可以做啲咩?

都係買樓
但我唸要學誠哥果種精神
錢唔好賺盡
分八分就好放
而家有差異,只不過係香港發展得俾國家早同快。國家因為特殊原因暫時未能全面開放。

但呢樣嘢都唔係永遠。

中國每日都發展進步,香港繼續保持繁榮穩定,到大家有條件融合就可以融合。

呢樣嘢一直都係領導人心目中的藍圖。

譬如當大灣區的人均收入水平,城市化程度物質生活都同香港都基本上一樣,已經具備條件融合。

至於你話樓價,呢樣嘢當然冇可能永遠都高,都必賺。冇你所謂的大陸搞你,佢都會爆破,之前都唔係冇試過嫁啦。

支那會進步架咩
幾時先進步到可以民選總統呀
有point

遲早死因唔係人仔走出去
係因為連港幣都出唔到去

港幣一定自由
放十萬個心都得
變成二線貨幣

再同中國同流合污就冇用處架啦
岩岩先買完樓

公起公起

D人講到實賺咁,咩好快賺1x% ,有咁好賺既冇窮人啦

咁識搵錢呢個數又唔係難既

錢搵錢係拉大貧富差距je
當然人人1x%係呃9你

好驚仆直,屋企唔算有錢
岩岩先買完樓

公起公起

D人講到實賺咁,咩好快賺1x% ,有咁好賺既冇窮人啦

咁識搵錢呢個數又唔係難既

錢搵錢係拉大貧富差距je
當然人人1x%係呃9你

好驚仆直,屋企唔算有錢

咁準備仆直啦你
Murphy's Law
中河失船
一壺千金
貴賤無常
時使物然

中外歷史無一個地方係能夠永遠繁榮
香港如果長期都係中國首屈一指嘅繁榮城市,遲早都會應兵禍
如果由其他城市取而代之,咁香港又只會慢慢凋零
分別在於想係香港呢個地方因爭奪財富而死人變殘破,定係想香港因為經濟凋零再無人爭而人口流失而已
反正香港都叫得運左百年,凋零都好合天理

唔知樓主學紫微斗數嘅朋友有冇講,中國歷史,每每由南方人揸旗時,都係北方甚或整個中國都係亂世的局面....
一地享福而要整個國家陷禍
香港的得勢唔係百年來都係香港人特別另,係時代俾香港呢個地方嘅一個機會,使之成功而已

老實講,淨係持住要令香港成功、富貴思想,胸襟上就太窄了
所謂謀萬世者方能謀一時,謀全局者方能謀一域。計利應計天下利,求名當求萬世名。
無此胸襟,就算你睇到香港時勢趨下,有能力都冇用,時代唔屬於你,係成唔到功。後其身而身先,外其身而身存,所以一旦有個「香港」做底線,只係落入上下交攻利的局面,無補時弊。
一個時代的趨勢,社會的風氣,非立支旗號就能成事。

時可逆知,物必順成。
總之香港要沉就由佢沉,咪當潛伏時期,世間的盛衰循環逆週期無意思,力挽狂瀾吃力而不討好,你見全社會的聲音就如百家爭鳴,各持己見,單單證明自己係令香港再鼎盛的思想已經好困難,多則惑
有point

遲早死因唔係人仔走出去
係因為連港幣都出唔到去

港幣一定自由
放十萬個心都得
變成二線貨幣

唔會
香港係亞洲重鎮
所有亞洲貨幣都係用黎speculations、惡意沽空
為既係引黎imf借錢俾你等你還唔起,之後就可以野蠻咁經濟殖民,一係就挑起戰爭等你買武器
所以其實鬼佬同大陸佬都係烏鴉一樣黑
見樓主講開想問少少野
香港衣食住行咩都靠入口,點解唔見有貿易逆差
全部都係人民幣流入黎投資頂住定點?靠金融業頂住?

你見到轉口(re-exports)係歸出口exports,而呢個數係好大,同進口差唔多。

服務出口都有少少幫助。

嘩屌1%出口,99%轉口
但係轉口都收緊皮喎

唔知跌穿零果時會點呢
樓主呢個post 好撚勁
你咩邏輯?當中國的人民幣可以全面開放,大陸我諗一早就係第一世界國家,發達繁榮先進過香港。

到時香港真正可以同祖國融合,成為祖國真正的一部分。

你呢D小島心態到時就不合時宜,成個大灣區,大珠三角幾千萬人口相互交集。

以後返工,唔洗只去港島,可以去廣州去深圳,都賺到一樣高的收入。大家唔洗分得咁細,就係一個國家,一個地區,一個城市的市民。

大陸有樣心態
叫圍爐
潮州人公司鐘意請潮州人
四川人公司鐘意請四川人
我識既大陸老闆入面
問過好多個
假若同工同薪
佢會請大陸人多
還是請港仔多
我既答案係一面倒
仲乜鬼一個廣州老闆,有廣州仔唔請,要請個港仔
乜廣州唔夠人用咩
面對現實啦
中河失船
一壺千金
貴賤無常
時使物然
(下刪300字)

Ching一統天下指日可待

你返去建設民主中國啦
金仔一個導彈射落大亞灣,樓價一定跌
巴打econ佬?

風水佬

生意佬
有point

遲早死因唔係人仔走出去
係因為連港幣都出唔到去

港幣一定自由
放十萬個心都得
變成二線貨幣

唔會
香港係亞洲重鎮
為既係引黎imf借錢俾你等你還唔起,之後就可以野蠻咁經濟殖民,一係就挑起戰爭等你買武器

所以脫勾又點會有問題呢
原因在於既得利益者懶
有point

遲早死因唔係人仔走出去
係因為連港幣都出唔到去

港幣一定自由
放十萬個心都得
變成二線貨幣

唔會
香港係亞洲重鎮

所以脫勾又點會有問題呢
原因在於既得利益者懶

脫左勾個匯價唔穩定就未必炒得起
問題既癥結,在於所有同香港有關既人包括香港本土人,都係度利用緊香港黎謀利
可唔可以講下內保外貸搬離資產個到
小弟唔係好明個logic
你咩邏輯?當中國的人民幣可以全面開放,大陸我諗一早就係第一世界國家,發達繁榮先進過香港。

到時香港真正可以同祖國融合,成為祖國真正的一部分。

你呢D小島心態到時就不合時宜,成個大灣區,大珠三角幾千萬人口相互交集。

以後返工,唔洗只去港島,可以去廣州去深圳,都賺到一樣高的收入。大家唔洗分得咁細,就係一個國家,一個地區,一個城市的市民。

大陸有樣心態
叫圍爐
潮州人公司鐘意請潮州人
四川人公司鐘意請四川人
我識既大陸老闆入面
問過好多個
假若同工同薪
佢會請大陸人多
還是請港仔多
我既答案係一面倒
仲乜鬼一個廣州老闆,有廣州仔唔請,要請個港仔
乜廣州唔夠人用咩
面對現實啦

咁中環到時唔通一夜之間變廢墟咩?你融合完D嘢都繼續係度。而家唔鍾意請香港係因為麻煩,如果根本自己人,完全冇問題。
有point

遲早死因唔係人仔走出去
係因為連港幣都出唔到去

港幣一定自由
放十萬個心都得
變成二線貨幣

唔會
香港係亞洲重鎮

所以脫勾又點會有問題呢
原因在於既得利益者懶

脫左勾個匯價唔穩定就未必炒得起

無需要炒起佢
只係可以減弱輸入性通漲
對有錢佬影響唔大
但平民百姓少好多冤氣
可唔可以講下內保外貸搬離資產個到
小弟唔係好明個logic

用國內資產做擔保搶貸款去買外國資產,可能係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞