有冇Fresh Grad仲未搵到工?(9)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
Fg 14 k入左間 同我major岩既公司

不過要長短週 ,
做落老細 又話我做得慢
明明無停手
飯都留係公司食
佢要求某d 日子無補水ot,
做長d又要3個月通知
同事又西 教兩野又唔好老皮 hi 我

之前已經轉過一次工
好挫敗

其實Fg 14k返五日 準時收工
係咪已經係夢想?

不過要長短週 ,
做落老細 又話我做得慢
明明無停手
飯都留係公司食
做長d又要3個月通知

之前已經轉過一次工
好挫敗

係咪已經係夢想?

唔係....
如果做銀行就會有14-15 fg

再講就15K, 多1K都比唔起, 將來想加人工真係食屎都唔掂

面試有無話會email通知你架?

有啲會

有啲會

Thx
八月尾先搵工 兩星期了 唔想做廢青

兩星期就

兩星期就

有CS OFFICE 冇TAKE到 由5月做廢青去8月尾 旅行都去2次 想番工了

有啲會

Thx

多數都會㗎啦
唔通仲要你隨手拎起筆抄時間地點咩
返工4日 好攰 朝8晚6 雖然無OT 但係成日做paper work 無咩學 訓得好少 好想做癈青

係paper 入面真係咩都學唔到?
好多時候學唔學到野好睇你有幾上心去搵野學
出左黎做野之後 就唔會咁好彩有人肯spoon feed 你knowledge 架喇 少年

星期日覆?! 咁急?!
我想問
1. 返幾多日
2. 咩工種
3. 你FG?

如果佢堅急都有機既 但我比較想知點解你會開15,唔多FG 開15 呢
過probation要求加人工有咩注意

直接問會唔會review
有冇人有報到k11個operation trainee program ?
in左3次 過左成個星期都冇call 係咪巳經收左皮

多人in 既programme 好花時間
改written test, consolidate data etc
2星期最多
但係3rd inv 得應該都揀剩唔會好多人
0 interview巴絲介唔介意講開左幾多人工??

一萬二到一萬五
clerical/admin assistant 係我而家嘅心水工種

Same 13000-15000搵唔到

新人做admin....你諗下仲有一班有經驗既topup degree 人同你爭 13k

佢有經驗快上手 你係0...如果你係老闆 請邊個?

我係開 萬二到萬五 expected salary 個位

其實我有bachelor degree, 但係除咗嗰個internship之外 (做咗好多clerical 同埋 daily operation嘅工作), 就冇咩工作經驗, 確實係輸洩啲...

我會覺得呢類型嘅工比較啱我, 因為我性格比較內向, 唔擅長講嘢, 但係認真、小心謹慎, DSE中及英文成績都不俗。此外, 因為間intern機構既supervisor、比較相熟嘅教授同埋學校個career adviser都覺得我writing and organizational skills 好

不過而家聽您講, 我會focus多D clerical assistant嘅工種, 同埋都開始搵D 適合我嘅 part-time 或者 intern

其實如果你係認真人 小心人
HR 都會岩你
仲有語文skills好嗎?
Clerical function 既 asst 同coordinator post都周圍請人 唔好限左自己做admin啦
前路又唔係特別好

不過要長短週 ,
做落老細 又話我做得慢
明明無停手
飯都留係公司食
做長d又要3個月通知

之前已經轉過一次工
好挫敗

係咪已經係夢想?

當然唔係夢 但你要知道 OT 冇補水係香港奴工常態
得某啲日子無得補已經好好
同事西都係正常 佢地又冇收錢教你
唔好對工作同事業有太多FF
Wake up it's six baby

再講就15K, 多1K都比唔起, 將來想加人工真係食屎都唔掂

丈你話有經驗 係咩經驗??唔好信哂agent
好多agent自己都好green
HR 都會岩你
Clerical function 既 asst 同coordinator post都周圍請人 唔好限左自己做admin啦
前路又唔係特別好

HR 都會岩你
前路又唔係特別好

見到巴打咁勁都無工返
突然間覺得自己無工返好正常
見到巴打咁勁都無工返
突然間覺得自己無工返好正常

因為個compulsory exchange, 所以我八月中先至開始搵工... 呢個或者係其中一個原因。
辭職後2個星期了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞