有冇Fresh Grad仲未搵到工?(9)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
點解個post好似又熱鬧番
唔係應該越嚟越多人揾到工架咩

搵足3個月
究竟得做錯啲乜

其實degree fg 13k文員仔做住先有冇得諗

幾多日做邊度

比我就做住先

齋clerk有13k應該算高添
lm
Offer god
Interview god
社科撚只係想搵份ngo做
非八大 marketing
做左一個月event 12k
前幾日quit
依加重新搵工
雖然讀marketing, 但覺得自己唔適合做marketing
反而對ngo有興趣
之前兩份intern都係ngo
依加主要搵ngo既工
但我讀既野唔相關加上經驗較小
係咪會好蝕底?
返工應該點稱呼年紀大過你既人?叫英文名+姐 好似好怪

唔怪呀
岩岩返要禮貌d
前幾日quit
依加重新搵工
雖然讀marketing, 但覺得自己唔適合做marketing
反而對ngo有興趣
依加主要搵ngo既工
係咪會好蝕底?

巴打你主要做d咩
我之前想搵marketing 但全部都伏
一係無回音

有d女人會care
覺得你叫老佢
留意下d同事點叫

同年紀/睇落唔係大太多就通常就英文名
大得多就加個姐字
啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊啊
依嫁有啲掙扎

前排搵左份好麻麻既工,但就比較有私人時間,可以做返自己既野多,不過人工就好低,同埋未開工,去到月中先開工,份工就半年約

咁我本身都諗住做完就搵其他行既工,姐係裝修,之前係諗唔到點入行,所以擺埋一邊,岩岩同老母傾計發現隔離屋個呀叔就做裝修,同幾年前問過我大佬跟唔跟佢入行,不過我大佬就冇跟到

依嫁我又心郁郁係度諗好唔好依嫁就過去問佢,定係做住原本依份半年合約工好,做原本果份就多啲私人時間,可以試下唔同工種,裝修就肯定會辛苦好多,同埋應該唔會再轉,始終諗唔到轉咩好

讀Building Engineering 再入Main Con 的Architectural Builders Works and Finishes 部門,$22.5k 起薪,管住班裝修佬
又有間agent hea問我幾句就叫我上去傾計
唔知有無伏, 最撚怕佢得一份job 係幫我send cv
hea到有啲伏伏地咁
前幾日quit
依加重新搵工
反而對ngo有興趣
依加主要搵ngo既工
係咪會好蝕底?

巴打你主要做d咩
一係無回音

琴日有條友打尼約我interview
一開始我無聽清楚係咩公司 剩係話係in marketing executive
之後我search 番個地址好奇怪 有好多間公司都喺同一個地址
咁今日去睇啦 發覺係財務公司 但我無apply 過
星期六日好難受
不經不覺,已經3個月,
就嚟彈盡糧絕
前幾日quit
依加重新搵工
反而對ngo有興趣
依加主要搵ngo既工
係咪會好蝕底?

巴打你主要做d咩
一係無回音

一開始我無聽清楚係咩公司 剩係話係in marketing executive
之後我search 番個地址好奇怪 有好多間公司都喺同一個地址

一sd cv 就唔知點解會有啲財仔 保險打黎叫你見工 但又冇apply過
好懷疑佢地點偷我地cv
前幾日quit
依加重新搵工
反而對ngo有興趣
依加主要搵ngo既工
係咪會好蝕底?

巴打你主要做d咩
一係無回音

一sd cv 就唔知點解會有啲財仔 保險打黎叫你見工 但又冇apply過
好懷疑佢地點偷我地cv

點會偷
係俾公司同啲搵工platform賣左姐

㗰鳩我地時間
呃人去見份工都on9
hea到有啲伏伏地咁

Agent成日介紹d唔想做既工
又係咁叫你去見
hea到有啲伏伏地咁

Agent成日介紹d唔想做既工
又係咁叫你去見

佢地跑數嘛
offer神
interview神
前幾日quit
依加重新搵工
反而對ngo有興趣
依加主要搵ngo既工
係咪會好蝕底?

巴打你主要做d咩
一係無回音

之前做果份真係搞event既
唔係跑數果啲
但真係好chur
每日ot 試過ot到12點幾1點 無補水
前幾日quit
依加重新搵工
反而對ngo有興趣
依加主要搵ngo既工
係咪會好蝕底?

巴打你主要做d咩
一係無回音

之前做果份真係搞event既
唔係跑數果啲
但真係好chur
每日ot 試過ot到12點幾1點 無補水

經常ot?咁都真係幾辛苦
有無假補
我自己幾想做搞event
有d諗頭既野
你果時係點搵?我唔知係咪自己唔識搵所以伏左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞