有冇Fresh Grad仲未搵到工?(9)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike

15k返6日果隻?
又一個post.
希望大家快啲有offer.
拜拜offer神先

好大壓力,女朋友已經做緊big4,我都仲係on99係屋企唔知做緊乜。

I know that feel

15k返6日果隻?

係呀
好有機會呢幾日有長工offer
但係唔知佢個通知期係點樣計
月日打電話去早午晚都無人聽

15k返6日果隻?

係呀

未番工既話 同佢講番有offer就ok
唔洗太擔心
去梗見工
但個job description 少到傻左得兩句

少年 變通下
同一個title係jobsdb自已摷吧
方丈姐姐都入左黎
發覺有上連登嘅hr都幾好人

我唔想好似周咩萍咁
唔想個個都覺得HR 就係賤人
方丈姐姐都入左黎

方丈神

邊有咁神
其實第一份工最好最短做幾耐
做左一個月已經日日想quit

點解啊

覺得自己唔岩做office工 又多野做成日ot

份份工都要OT 架啵
唔做office 想做frontline 麼
方丈姐姐都入左黎

我唔想好似周咩萍咁

HR就係賤

15k返6日果隻?

係呀

未返如果冇彌贘條款就冇事既
HR都要interview要開會 打出去同candidatephone inv , schedule interview
邊會成日坐係到聽電話呢
如果有一日我可以聽到電話 我會好開心
方丈姐姐都入左黎

我唔想好似周咩萍咁

HR就係賤

我覺得我唔係
Interview 神 offer 神 打俾我啦
唔想又完1wk
方丈姐姐都入左黎

我唔想好似周咩萍咁

暫時我係呢到見到嘅hr 你,ricee同硬膠巴都好好人
0 offer
0 interview
方丈姐姐都入左黎

我唔想好似周咩萍咁

HR就係賤

我覺得我唔係

壓價個班就係
先再拜interview神同埋offer神

其實之前我搵工嘅focus喺須要bachelor degree嘅文職工作(NGO或者係大型機構/大專院校嘅都好), 因為我讀嗰科喺一D都唔專嘅學科, 同埋我份人比較內向, 鍾意寫多過講

但喺我見而家成嗰月都未有interview同埋offer,
所以我呢個禮拜已經開始搵緊嗰D淨喺須要DSE程度嘅

而家最大嘅顧慮有兩個: 1. over-qualification, 2. 除左個internship, 我本身並冇任何工作經驗, 但喺D淨喺須要DSE程度嘅工種, 好多時都要1-2年相關工作經驗, 變相我剩低個堆choice嘅工作待遇可能冇想像之中好...

不過都喺要繼續努力搵工...
先再拜interview神同埋offer神

其實之前我搵工嘅focus喺須要bachelor degree嘅文職工作(NGO或者係大型機構/大專院校嘅都好), 因為我讀嗰科喺一D都唔專嘅學科, 同埋我份人比較內向, 鍾意寫多過講

但喺我見而家成嗰月都未有interview同埋offer,
所以我呢個禮拜已經開始搵緊嗰D淨喺須要DSE程度嘅

而家最大嘅顧慮有兩個: 1. over-qualification, 2. 除左個internship, 我本身並冇任何工作經驗, 但喺D淨喺須要DSE程度嘅工種, 好多時都要1-2年相關工作經驗, 變相我剩低個堆choice嘅工作待遇可能冇想像之中好...

不過都喺要繼續努力搵工...

搵吓 diploma/asso level?
同埋我係 job requirement 寫要experience
都會照apply/email先
有時會有驚喜

btw
interview god
offer god
快d打比我啦

15k返6日果隻?

係呀

未返如果冇彌贘條款就冇事既
HR都要interview要開會 打出去同candidatephone inv , schedule interview
邊會成日坐係到聽電話呢
如果有一日我可以聽到電話 我會好開心

但係如果我咁啱有公司請左我都仲未打到比個H R通知佢呢
我早幾日已經留左言比佢
佢有冇電郵嗰啲留低俾我
只係話臨返工之前應該會再打電話來
到時已經係10月底嘅事
offer神
offer
拜一拜offer 神
Interview 神
祝福下未搵到工既巴絲們
方丈姐姐都入左黎

我唔想好似周咩萍咁

暫時我係呢到見到嘅hr 你,ricee同硬膠巴都好好人

硬膠巴係windsflap ? (唔記得點串)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞