有冇Fresh Grad仲未搵到工?(9)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
0 interview巴絲介唔介意講開左幾多人工??

我覺得salary未必太關事
佢覺得你啱啱啱個位重要d
再講
太低你會take? 同埋起左個頭日後難行啲

一萬二到一萬五
clerical/admin assistant 係我而家嘅心水工種
打電話問INTERVIEW結果應該點問

我幾時返工?

肯比offer未?

唔爭氣打 左 無消息
物管
大學生走去做property assistant係咪好不智?
但提出個offer可接受 13k 14al 有bonus
(依間係港基)

定係直接in assistant property officer好啲?
(有interview, 冠威)

岩岩先first in完冠威 巴打係有second in

唔係啊 星期一先first in
因為可能要港基個offer
未知去唔去冠威
你expected salary寫幾多
物管
大學生走去做property assistant係咪好不智?
(依間係港基)

定係直接in assistant property officer好啲?

未知去唔去冠威

寫12k
物管
(依間係港基)

未知去唔去冠威

寫12k

Apo?
物管
(依間係港基)

未知去唔去冠威

寫12k

Apo?

係 又要interview written test
等左一星期終於收到interview call 星期一見工上黎拜下offer神求成功
等左一星期終於收到interview call 星期一見工上黎拜下offer神求成功

岩岩in左4個鍾 好撚攰

我覺得salary未必太關事
佢覺得你啱啱啱個位重要d
再講
太低你會take? 同埋起左個頭日後難行啲

試過前排 send 咗十幾份 CV 都冇得 in
跟手執 CV 時發現原來學校名都打錯

唔好好似我咁 記得檢查清楚 CV cover letter 個啲有冇錯

見咩?

見咩?

見咩就唔講啦
不過係啲trainee 工
有份工想壓到12k
仲要講明成日ot 可能去到11-12點加冇補水
咁又一個禮拜

見咩?

見咩就唔講啦
不過係啲trainee 工

之前in左四個幾鐘fail左....好撚sad......
方丈
我黎緊可能會有兩個offer
一間人工低 (13.5k)仲要六天工作
但係會好多野學 工作環境都輕鬆 見過上司同同事都唔錯
但另一個offer人工高d (最多可能多5k)工作環境條件都唔差
我想間有無辦法同hr講加多d人工 :

方丈 如果我同個HR講我好想做佢份工 舉完D例子點解鐘意之後
話 但因為有另一公司比人工高
叫佢可唔可以 調整 下

同埋根據你經驗
依D CASE會唔會真係加到人工?
THX
有份工想壓到12k

一萬二到一萬五
clerical/admin assistant 係我而家嘅心水工種

Same 13000-15000搵唔到
有份工想壓到12k

一萬二到一萬五

Same 13000-15000搵唔到

之前份工萬4 想最起碼搵返萬4

有冇巴絲有相同經驗
係咪會收爆call

Agent 會叫你去 in 佢地一次先
之後有冇工都會打畀你叫你去 in
還店佢 refer 到就有傭抽,緊係咩都唔理推你去

屌有D agent ads明明寫a公司請人,點知叫你IN b/c/d公司

真心唔建議 fresh grad 經 agent 搵工
晒自己時間

點解咁講 都有fg位啊

個logic係 HR 請唔到既位 會俾錢agent請
Agent 靠你個offer 收錢

如果係senior role ,難請係正常,agent help 係需要
但如果係entry post,君不見咁多人跪緊offer神廟,HR 點會難請,大把人揀
如果咁都要用agent...自己諗

但係自己搵又真係咩都搵唔到
無辦法下都要試
反正agent推個job黎都一樣可以reject, 唔洗成本下拎個機會 其實job seeker無蝕

上去in 係time cost
個人資料都係cost
方丈
但另一個offer人工高d (最多可能多5k)工作環境條件都唔差

方丈 如果我同個HR講我好想做佢份工 舉完D例子點解鐘意之後
叫佢可唔可以 調整 下

同埋根據你經驗
THX

唔會 因為:-
1. 我唔一定要你
2. 我唔一定信你
方丈

叫佢可唔可以 調整 下

同埋根據你經驗
THX

唔會 因為:-
1. 我唔一定要你
2. 我唔一定信你

咁姐係唔洗諗啦
唔該哂你先方丈

Agent 會叫你去 in 佢地一次先
之後有冇工都會打畀你叫你去 in
還店佢 refer 到就有傭抽,緊係咩都唔理推你去

屌有D agent ads明明寫a公司請人,點知叫你IN b/c/d公司

真心唔建議 fresh grad 經 agent 搵工
晒自己時間

點解咁講 都有fg位啊

個logic係 HR 請唔到既位 會俾錢agent請
Agent 靠你個offer 收錢

如果係senior role ,難請係正常,agent help 係需要
但如果係entry post,君不見咁多人跪緊offer神廟,HR 點會難請,大把人揀
如果咁都要用agent...自己諗

但係自己搵又真係咩都搵唔到
無辦法下都要試
反正agent推個job黎都一樣可以reject, 唔洗成本下拎個機會 其實job seeker無蝕

上去in 係time cost
個人資料都係cost

雖然係
但衰啲講 fg nothing to lose
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞