有冇Fresh Grad仲未搵到工?(9)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
interview完hr問我expected salary係幾多,我話17k,點知個offer真係比左17,咁代表咩?
係咪應該講高d,但講得太高好似17.5又驚比hr西

代表match 到

唔會有得返轉頭, 唔好再R, 教訓係, expected salary要講真話
send幾十份中五學歷工
0 interview

錯配既話, 點會叫你去inv 呢, 少年

要u grad/dip grad又要經驗, 照send, 0 回音
中五, 六工又話over-qualified

唔好咁固執先, 唔係人地點幫你

你份CV match 到你搵既工嗎, 不如你FB 俾我睇下啦

一路搵唔到一路越搵越低, 人都癲喇

咁既mental status, 更加難搵到好offer....個人由心負出黎....要refresh 下啊!

就算個心放負,去in 都要正面啲啊

之前有間Agent 搵我First in, 佢都係話我好Passionate ,好正面。

我係扮cheerful 達人黎

記住, 冇人中意見到人負, 就算你再合適, 都冇HR 會想公司同你一齊負下去...

已經好positive
咁多年u, send cv去apply 大小公司intern, 0 interview
到今日hr同我講冇經驗
都唔知個天想我點

但係你唔係話有offer咩~

你俾份CV 我睇下啦

FB: fongcheunghr
宜家做緊pt既公司叫我轉ft
16k,5 day work
但非listed co.
a唔accept好

要u grad/dip grad又要經驗, 照send, 0 回音

你份CV match 到你搵既工嗎, 不如你FB 俾我睇下啦

咁既mental status, 更加難搵到好offer....個人由心負出黎....要refresh 下啊!

之前有間Agent 搵我First in, 佢都係話我好Passionate ,好正面。

記住, 冇人中意見到人負, 就算你再合適, 都冇HR 會想公司同你一齊負下去...

已經好positive
咁多年u, send cv去apply 大小公司intern, 0 interview
到今日hr同我講冇經驗
都唔知個天想我點

你俾份CV 我睇下啦

方丈 有冇interview skills 教下我?

前景如何

1. 唔好因為冇回音就冇自信, 因為你都係一個大學生, 其實你有你既價值同埋做到既野

2. 你sure 你CV 夠好?

3. 你sure 你找啲工係岩? clerical position e.g. admin, 大把老鬼, 大公司同大學人工高, 我做乜要個FG? NGO 怕人工低你做唔長, 要NON UGC 個啲好過, 咁如果你本身個方向就唔岩, 冇回音...是咪都好make sense?

4. 唔好找DSE 個啲啦, 做壞個市, 咁DSE 個啲小朋友搵咩工呢

5. 找啲太唔岩qualification 既工, 人地都唔會見你, 見左你, 出個低offer 都冇用, 令你越來越灰.

6. 個幾月好正常, 我個陣有長part time 都要搵2 個月先take offer

7. 諗清楚自己想要咩, 改好CV COVER LETTER , track 住application 再出發啦

首先多謝您嘅意見。

1., 4., 5. 及 6. 明白, 同埋我會再努力摸索吓同埋繼續調整心態。只喺怕而家相對嚟講喺搵工淡季, 同埋因為本身冇工作經驗冇bargaining power, 所以我先至搵DSE 嗰啲做last resort
2. 因為我見我dse中及英文成績不俗, 再加上有相關internship經驗 (係一間NGO度處理clerical tasks) 同埋有相關exchange 經驗 (培養到唔同嘅generic skills), 所以我相信我嘅能力。但係我都明白我本身嗰科嘅出路有限。
3. 主要喺因為嗰次internship經驗, 同埋搵D大型或者出名D嘅機構作為踏入職場嘅第一步好似好D。
7. 其實我有係您嗰FB 專頁inbox我份CV同埋cover letter, 不過我明白您有好多好多CV同埋cover letter係您嗰inbox度未睇。而我都一路有聯絡開係學校career部門嘅adviser去問相關意見, 去改我呢兩份資料。

Re: 1, 4, 5, 6 Intern and Part time 都冇?

Re: 2 major 唔會係你既limitation, (except professionals) 我都係soc sci 乞食科出身, 都做左HR 好多年, 都未死得

Re: 3 係既, 但係大公司有好多function, 唔一定係只有admin 向的, 少年

Re: 7 我改到去琴晚7 點入既, 之後個啲未改啊...好多啊 sorry sorry
Second in完兩日 今日暫時都未有call 係咪要死心喇
佢in完話會盡快有消息

max a week la
宜家做緊pt既公司叫我轉ft
16k,5 day work
但非listed co.
a唔accept好

1. 升遷空間?
2. 職能?
3. offer 咩 post 俾你?
4. benefit?
5. 老細如何
6. 行業?

前景如何

D_Silva 想一路做HR?

已經好positive
到今日hr同我講冇經驗
都唔知個天想我點

你俾份CV 我睇下啦

想學乜先得架...睇左我啲片未

前景如何

前景如何

D_Silva 想一路做HR?

前景如何

已經好positive
到今日hr同我講冇經驗
都唔知個天想我點

你俾份CV 我睇下啦

今日比個hr串我太緊張
今朝又係一個電話都無既早上
之後連續3個interview 唉diu
唔撚想再in la 好撚攰
快d俾offer 我啦
interview完hr問我expected salary係幾多,我話17k,點知個offer真係比左17,咁代表咩?
係咪應該講高d,但講得太高好似17.5又驚比hr西

已經好positive
到今日hr同我講冇經驗
都唔知個天想我點

你俾份CV 我睇下啦

今日比個hr串我太緊張

表現太緊張係咪好扣分?
first in同second in其實有咩分別
聽日second in
A) Re: 1, 4, 5, 6 Intern and Part time 都冇?

B) Re: 2 major 唔會係你既limitation, (except professionals) 我都係soc sci 乞食科出身, 都做左HR 好多年, 都未死得

C) Re: 3 係既, 但係大公司有好多function, 唔一定係只有admin 向的, 少年

D) Re: 7 我改到去琴晚7 點入既, 之後個啲未改啊...好多啊 sorry sorry

A) 及 B) 明白。我會再探索吓full-time, intern 同埋 part-time。

C) 我性格比較內向, 唔擅長講嘢, 但係認真、小心謹慎。此外, 因為間intern機構既supervisor、比較相熟嘅教授同埋career adviser都覺得我writing and organizational skills 好。所以我會覺得clerical 同埋admin嗰方面嘅工比較啱我。

D) 其實我今個禮拜二傍晚六點幾send咗我個CV, cover letter 同埋job description。Anyways, 請您加油! (我自己同埋其他巴絲都要加油)
想請問 受訓期間等唔等於試用期?
想請問 受訓期間等唔等於試用期?

睇contract
大家唔好咁頹
等我落個魔咒啦
回覆 者有理想offer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞