有冇Fresh Grad仲未搵到工?(9)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
send幾十份中五學歷工
0 interview

錯配既話, 點會叫你去inv 呢, 少年

要u grad/dip grad又要經驗, 照send, 0 回音
中五, 六工又話over-qualified

唔好咁固執先, 唔係人地點幫你

你份CV match 到你搵既工嗎, 不如你FB 俾我睇下啦

一路搵唔到一路越搵越低, 人都癲喇

咁既mental status, 更加難搵到好offer....個人由心負出黎....要refresh 下啊!

就算個心放負,去in 都要正面啲啊

之前有間Agent 搵我First in, 佢都係話我好Passionate ,好正面。
0interview 0offer 人生好難

唔會既, 希望在明天丫嘛

In完話要一星期通知加埋間公司重新出個job ad係咪唔洗再諗

唔係, 講左好多次, repost 係robotic 咁做...
0 offer
0 interview

份CV 係唔係唔夠靚啊, 少年

0 intern

上莊?

part time?

有pt
不過係無用

好過唔寫

巴打會建議寫埋上莊?

睇係咩soc

同埋同你想搵既工拉唔拉得埋

同埋唔洗details
屌,嬲咗

是咁的,琴日就有間Marketing 公司叫我去interview,我就Check 返自己係JobsDB 個Record 睇下自己填咗啲咩,同埋望下個Job Description 啦。上到去,睇到個間公司有兩個post ,一個寫 Project Assistant, 另一個寫 Project Assistant (Part-time) ,咁我心諗佢都分開左寫,即係兩邊(FT/PT)都請啦,跟住我再望一望,無寫Part time 果個slot 寫住 Applied,即係我無填錯啦。跟住再睇下要做咩,見到要做Admin 同埋 跟 campaign ,呢啲都係要長期Go through,咁即係FT 啦。

點知一去到,條女就話今日in part time 架喎,問我考唔考慮Part Time,屌你都戇鳩鳩,in 都未in 就走撚左。

可能已經請左人...
好多時好多公司都係請PT 請唔到, 就會咁draw 人
但應該phone invite 個陣同你講明

如果真係有轉,佢就老實係電話問我 Part Time 會唔會考慮啦,晒車錢晒時間
0 interview

要u grad/dip grad又要經驗, 照send, 0 回音

你份CV match 到你搵既工嗎, 不如你FB 俾我睇下啦

咁既mental status, 更加難搵到好offer....個人由心負出黎....要refresh 下啊!

之前有間Agent 搵我First in, 佢都係話我好Passionate ,好正面。

我係扮cheerful 達人黎

記住, 冇人中意見到人負, 就算你再合適, 都冇HR 會想公司同你一齊負下去...
屌,嬲咗

是咁的,琴日就有間Marketing 公司叫我去interview,我就Check 返自己係JobsDB 個Record 睇下自己填咗啲咩,同埋望下個Job Description 啦。上到去,睇到個間公司有兩個post ,一個寫 Project Assistant, 另一個寫 Project Assistant (Part-time) ,咁我心諗佢都分開左寫,即係兩邊(FT/PT)都請啦,跟住我再望一望,無寫Part time 果個slot 寫住 Applied,即係我無填錯啦。跟住再睇下要做咩,見到要做Admin 同埋 跟 campaign ,呢啲都係要長期Go through,咁即係FT 啦。

點知一去到,條女就話今日in part time 架喎,問我考唔考慮Part Time,屌你都戇鳩鳩,in 都未in 就走撚左。

可能已經請左人...
好多時好多公司都係請PT 請唔到, 就會咁draw 人
但應該phone invite 個陣同你講明

如果真係有轉,佢就老實係電話問我 Part Time 會唔會考慮啦,晒車錢晒時間

係哩間衰姐
btw

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Fx_EEfKUouY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

邊一個發明了返工
我要給佢米田共
邊一個發明了返工
返到我愈嚟愈窮

為了薪金一萬元
令每天都沒了沒完
一萬元一萬元一萬元
靈魂賣給了大財團

邊一個發明了返工
以為自己好有用
邊一個發明了返工
阻礙我藝術發展重重

到了薪金兩萬元
我的青春就快用完
兩萬元兩萬元兩萬元
我有更多事沒法做完

我渴望有一個平原
沒有政府沒有治權
這平原這平原這平原
有好多個美女舞蹈團

邊一個發明了返工
唔係八婆就係八公
邊一個發明了返工
返工喺度玩接龍

到了薪金三萬元
我哋都應該唔會有三萬元
三萬元三萬元三萬元
三萬元啲人通常都有啲串

我渴望這一個平原
畢業之後啲同學見唔完
見面唔會講買股票 買車
結婚 生仔 買樓 買船
啱啱send完portfolio 轉個頭見到個人post多次招聘資料 好難過 或者我唔應該行呢條路

唔關事 repost 個陣都未睇email
定期repost 是常識

多謝你 但係佢係喺fb grp到post 所以唔係定期repost
interview完hr問我expected salary係幾多,我話17k,點知個offer真係比左17,咁代表咩?
係咪應該講高d,但講得太高好似17.5又驚比hr西
0 interview

我係扮cheerful 達人黎

記住, 冇人中意見到人負, 就算你再合適, 都冇HR 會想公司同你一齊負下去...

已經好positive
咁多年u, send cv去apply 大小公司intern, 0 interview
到今日hr同我講冇經驗
都唔知個天想我點
interview神
offer神
留名
1. 唔好因為冇回音就冇自信, 因為你都係一個大學生, 其實你有你既價值同埋做到既野

2. 你sure 你CV 夠好?

3. 你sure 你找啲工係岩? clerical position e.g. admin, 大把老鬼, 大公司同大學人工高, 我做乜要個FG? NGO 怕人工低你做唔長, 要NON UGC 個啲好過, 咁如果你本身個方向就唔岩, 冇回音...是咪都好make sense?

4. 唔好找DSE 個啲啦, 做壞個市, 咁DSE 個啲小朋友搵咩工呢

5. 找啲太唔岩qualification 既工, 人地都唔會見你, 見左你, 出個低offer 都冇用, 令你越來越灰.

6. 個幾月好正常, 我個陣有長part time 都要搵2 個月先take offer

7. 諗清楚自己想要咩, 改好CV COVER LETTER , track 住application 再出發啦

首先多謝您嘅意見。

1., 4., 5. 及 6. 明白, 同埋我會再努力摸索吓同埋繼續調整心態。只喺怕而家相對嚟講喺搵工淡季, 同埋因為本身冇工作經驗冇bargaining power, 所以我先至搵DSE 嗰啲做last resort
2. 因為我見我dse中及英文成績不俗, 再加上有相關internship經驗 (係一間NGO度處理clerical tasks) 同埋有相關exchange 經驗 (培養到唔同嘅generic skills), 所以我相信我嘅能力。但係我都明白我本身嗰科嘅出路有限。
3. 主要喺因為嗰次internship經驗, 同埋搵D大型或者出名D嘅機構作為踏入職場嘅第一步好似好D。
7. 其實我有係您嗰FB 專頁inbox我份CV同埋cover letter, 不過我明白您有好多好多CV同埋cover letter係您嗰inbox度未睇。而我都一路有聯絡開係學校career部門嘅adviser去問相關意見, 去改我呢兩份資料。
lunch time完左好打黎啦
1. 唔好因為冇回音就冇自信, 因為你都係一個大學生, 其實你有你既價值同埋做到既野

2. 你sure 你CV 夠好?

3. 你sure 你找啲工係岩? clerical position e.g. admin, 大把老鬼, 大公司同大學人工高, 我做乜要個FG? NGO 怕人工低你做唔長, 要NON UGC 個啲好過, 咁如果你本身個方向就唔岩, 冇回音...是咪都好make sense?

4. 唔好找DSE 個啲啦, 做壞個市, 咁DSE 個啲小朋友搵咩工呢

5. 找啲太唔岩qualification 既工, 人地都唔會見你, 見左你, 出個低offer 都冇用, 令你越來越灰.

6. 個幾月好正常, 我個陣有長part time 都要搵2 個月先take offer

7. 諗清楚自己想要咩, 改好CV COVER LETTER , track 住application 再出發啦

首先多謝您嘅意見。

1., 4., 5. 及 6. 明白, 同埋我會再努力摸索吓同埋繼續調整心態。只喺怕而家相對嚟講喺搵工淡季, 同埋因為本身冇工作經驗冇bargaining power, 所以我先至搵DSE 嗰啲做last resort
2. 因為我見我dse中及英文成績不俗, 再加上有相關internship經驗 (係一間NGO度處理clerical tasks) 同埋有相關exchange 經驗 (培養到唔同嘅generic skills), 所以我相信我嘅能力。但係我都明白我本身嗰科嘅出路有限。
3. 主要喺因為嗰次internship經驗, 同埋搵D大型或者出名D嘅機構作為踏入職場嘅第一步好似好D。
7. 其實我有係您嗰FB 專頁inbox我份CV同埋cover letter, 不過我明白您有好多好多CV同埋cover letter係您嗰inbox度未睇。而我都一路有聯絡開係學校career部門嘅adviser去問相關意見, 去改我呢兩份資料。

第2點同我幾乎一模一樣

15k返6日果隻?

係呀
好有機會呢幾日有長工offer
但係唔知佢個通知期係點樣計
月日打電話去早午晚都無人聽

未返如果冇彌贘條款就冇事既
HR都要interview要開會 打出去同candidatephone inv , schedule interview
邊會成日坐係到聽電話呢
如果有一日我可以聽到電話 我會好開心

但係如果我咁啱有公司請左我都仲未打到比個H R通知佢呢
我早幾日已經留左言比佢
佢有冇電郵嗰啲留低俾我
只係話臨返工之前應該會再打電話來
到時已經係10月底嘅事

email reject offer then

我打錯字
係無email 留低俾我
除咗電話就搵唔到人
有電話打黎未
多謝Interview god
叫埋offer god 一齊得唔得
2nd in 好想做又好唔想返工
啱啱send完portfolio 轉個頭見到個人post多次招聘資料 好難過 或者我唔應該行呢條路

唔關事 repost 個陣都未睇email
定期repost 是常識

多謝你 但係佢係喺fb grp到post 所以唔係定期repost

唔好把focus 放係佢地做啲咩, 你入左, 佢一星期內就會睇, 有時未check email 都可以去repost, 唔好過份解讀HR 行為

佢地

都只係

打份工.....

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞