有冇Fresh Grad仲未搵到工?(9)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
非八大 marketing
做左一個月event 12k
前幾日quit
依加重新搵工
雖然讀marketing, 但覺得自己唔適合做marketing
反而對ngo有興趣
之前兩份intern都係ngo
依加主要搵ngo既工
但我讀既野唔相關加上經驗較小
係咪會好蝕底?

巴打你主要做d咩
我之前想搵marketing 但全部都伏
一係無回音

之前做果份真係搞event既
唔係跑數果啲
但真係好chur
每日ot 試過ot到12點幾1點 無補水

經常ot?咁都真係幾辛苦
有無假補
我自己幾想做搞event
有d諗頭既野
你果時係點搵?我唔知係咪自己唔識搵所以伏左

平日ot正常1-2個鐘 無補假 無補水
只係活動果日之後會補返一日咁囉
星期六/日返成日有補水既 100蚊囉
返成日係指朝7晚7

當時jobsdb打event assistant 有好多
但預左人工較低前景都麻麻地
利申:間公司唔係傳統搞event既公司
想問下有冇巴絲做過細公司/startup mt?好似有少少伏

start up mt係伏
雖然人工唔錯 但公司行政好亂 做事好spontaneous 見唔到前景

要三思

利申:做過 最近quit埋
非八大 marketing
做左一個月event 12k
前幾日quit
依加重新搵工
雖然讀marketing, 但覺得自己唔適合做marketing
反而對ngo有興趣
之前兩份intern都係ngo
依加主要搵ngo既工
但我讀既野唔相關加上經驗較小
係咪會好蝕底?

巴打你主要做d咩
我之前想搵marketing 但全部都伏
一係無回音

之前做果份真係搞event既
唔係跑數果啲
但真係好chur
每日ot 試過ot到12點幾1點 無補水

經常ot?咁都真係幾辛苦
有無假補
我自己幾想做搞event
有d諗頭既野
你果時係點搵?我唔知係咪自己唔識搵所以伏左

平日ot正常1-2個鐘 無補假 無補水
只係活動果日之後會補返一日咁囉
星期六/日返成日有補水既 100蚊囉
返成日係指朝7晚7

當時jobsdb打event assistant 有好多
但預左人工較低前景都麻麻地
利申:間公司唔係傳統搞event既公司

真係慘撚過做雞
星期六日好辛苦
cv都無得send
星期六日好辛苦
cv都無得send

星期六日照send cv
offer神
我想要份狗工姐
各位主要係邊到搵工?
同埋想問下大家 如果主修經濟 可以搵到咩工
各位主要係邊到搵工?
同埋想問下大家 如果主修經濟 可以搵到咩工

經濟學家
下星期返去quit
做左唔夠一個月
日日返工冇停手 日日ot
有冇人知未返夠一個月係咪可以即走?
fg最怕吾知自己想返咩工

利申:8大 癈科 癈gpa
下星期返去quit
做左唔夠一個月

間間唔同
不過未過probation 最多咪7日通知
求design / media internship
下星期返去quit
做左唔夠一個月

間間唔同
不過未過probation 最多咪7日通知

打左去勞工處問
有試用期嘅話 做唔夠一個月可以即走
就算簽左合約 講左幾多日通知都好
合約都冇得凌駕勞工法例

希望大家搵到份好工
唔好好似我咁做落先知唔啱

依家先搵intern?
星期五見左一份傾到好投契咁 可唔可以唔好俾假希望我 西offer都做著先
每日一拜offer神
發現好多人都因為做到隻狗咁而quit咗再嚟過
我都係

依家先搵intern?

send cv出去要幾耐先有回音

細規模公司1~2星期
大規模公司如狗鐵,3星期至1個半月都試過
想問下有冇巴絲做過細公司/startup mt?好似有少少伏

start up mt係伏
雖然人工唔錯 但公司行政好亂 做事好spontaneous 見唔到前景

要三思

利申:做過 最近quit埋

我都係擔心呢樣野,同埋間startup如果發唔到圍,比你做到幾高都好似冇乜用
send cv出去要幾耐先有回音

細規模公司1~2星期
大規模公司如狗鐵,3星期至1個半月都試過

覺得睇間公司等唔等人用
銀行都試過sd左兩日就約interview
我都係

+1
我都係

+1

香港地打工係咁, 新人乜都要做又未熟手, 預左被人欺負
工作唔似讀書, 無循序漸進比你慢慢學野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞