「男性危機」正在全球蔓延

759 回覆
349 Like 13 Dislike
洗碗清潔而家好多用機器代勞
飲食業可能公平少少
成個惡性循環

團隊裡面有靚女又會變到互鬥

一係一個男head head住一堆女/一堆男
真 我係老闆如果真係為公司好,一定請男唔請女。有女人嘅地方就會麻撚煩
女人識用自己身體就可以拎到超愈佢自身能力既資源/回報
時代唔同左 做兵同寫情書一樣慢慢變老土 奇怪 變成少數
以前有錢你都可以搵到老婆 依家歐美班女進化到
靚仔既窮只可以繼續同佢地扑野 出軌 無得結婚
有錢果d就可以同佢地結婚+還債 但係會繼續被綠帽同做出氣袋
班女唔怕你離婚 一離就分身家 終生比贍養費
鳩up都要有個譜
女人賣下相拍下onlyfans都輕鬆月入幾十k
呢個數包括家庭女傭既低收入
同埋冇考慮工時女性係男性90%
「女強男躺」
但都多搵錢既女人都係躺住搵錢個喎
增長係一個趨勢
基數低,增長空間自然大
即係人工低(10,000),加10%都係1,000,唔難
但如果人工高(100,000),加10%就係10,000,就較難

印度中國呢D過往都係被稱為「發展中國家」,歐美係「發展國家」,起步唔同

btw美國都仲未有一任女性總統
呢樣野推升埋樓價同租金,單身人士同想生仔之後轉full time mum 嘅家庭受害最深
計埋建興個班條Curve就唔止啦
咪就係發達地區女人權益/待遇不斷改善 但係就繼續用緊以前傳統父權嗰套去judge 男性 繼續要攞男人著數 搞到愈嚟愈多男人變哂草食
講緊本身能力 講呢啲
不如話富二代一出世就可以拎到資源
你知唔知咩係領導,唔係中層、下層、整體

間間上市公司高層都男人,年年交薪俸稅最多都係男人

領導係有決策權果D,唔係門口reception,唔係秘書,唔係茶水阿姐
本身正常女人既身體就係一種資源
可以休息下了
幾好呀等d 女人養
同個老鼠實驗一樣
唔包外籍傭工
而家係女人最好嘅年代
求其開個Only fans都賺到癲咗
飲食業邊會公平呀,人數上可能係,但崗位上計就唔係,廚房依然得廚房佬,極少見女人做煮果個位,但侍應/傳菜呢D就女人多

收銀就關乎親疏,因為要靠得住為主
女人成日要報仇咁
幾百年前男女不平等
都要入現代男人數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞