「男性危機」正在全球蔓延

759 回覆
349 Like 13 Dislike
係性別定型 然後你呢種強烈嘅印象又會影響下一代嘅選擇 如果你有幸生個女 你都會不自覺咁灌輸女仔係冇咁理性 理科係渣啲嘅印象畀佢
你咁係循環論證
你有咩證據去支撐你嘅說法?
尊重事實
舉一個例子有咩代表性?

美國從來都係男人話事因為女性有投票權只係得一百年

有男創業家多因為資源大部分都係傳畀仔唔畀女

呃錢嘅男創業家我見仲多
尊重 但你將現象講成原因

男人勁啲 點解?因為多高層係男人,點解多高層係男人?因為男人勁啲

但多高層係男人只係現象

男人勁啲係你嘅說法

我而家就係提出另一個說法
港女=垃圾
所以香港工程界咪風評被害。
你睇下有幾多創業家係白手興家先講啦
https://youtu.be/x3lypVnJ0HM?si=hGEddpvKUgD7Idf6

其實有個煩似嘅實驗證明點解男人用交友apps識女仔會難咁多
同樣concept應該可以apply落ig度
你問佢佢就會話你講法片面/無證據
男主外 女主內
賢良淑德 持家有道
餓死老婆瘟臭屋
呢啲說法反映同時形塑咗男人應該搵錢 女人要留係屋企照顧家庭呢種諗法

有工程師同女工程師 但冇男工程師
有護士同男護士 但冇女護士

呢啲都影響咗男女選擇職業嘅傾向

以上等等都反映咗當時嘅思想風氣

加埋有研究證明

Steele提到了一個實驗,在實驗中,女學生在困難的數學考試中成績比男學生差,儘管兩人在數學方面都同樣熟練。

他說:“當測試非常困難時,刻板印象會干擾一個人在任務中做好所需的思維和處理,表現就會下降。” “這就像多工處理。 ...這要付出代價。”

他的研究表明,像事先告知女學生“女性在這次測試中表現與男性一樣好”這樣簡單的解決方案可以消除表現差距。

Steele mentioned an experiment in which female students did worse than male students on a difficult mathematics test, even though both were equally skilled in mathematics.

“When the test is very difficult, that’s when the stereotype interferes with one’s thinking and processing that is needed to do well in the task, and performance goes down,” he said. “It’s like multitasking.… It takes a toll.”

His research has shown that a solution as simple as informing female students beforehand that “women traditionally perform as well as men on this test” can eliminate the performance gap.

https://www.thecrimson.com/article/2014/11/6/steele-stereotype-threat-harvard/
你自己嘅說法應該你自己去搵證據支持自己
啱聽
食物鏈最低層 預咗啦
LGBT > 女權 > 男
男人要走去玩屎忽先可以挽回頹勢
唔係好明個實驗係點做
「在實驗中,女學生在困難的數學考試中成績比男學生差,儘管兩人在數學方面都同樣熟練。」
1.女學生喺困難的數學考試的成績比男學生差(唔知個「困難的」有冇意義)
2.男女數學方面都同樣熟練

我的疑問係 佢究竟點知男女學生喺數學方面係同樣熟練?
咁又點 人地中六合彩又唔見你中
同埋我諗緊造成成績有差異的原因會唔會係同男女的特質有關?
男學生面對「困難的」考試的時候 傾向挑戰
而女學生傾向放棄?

女學生受到激勵的時候先會挑戰?(事先告知女學生“女性在這次測試中表現與男性一樣好”)

咁未必係刻板印象的影響
事實上接受實驗的學生有冇「男性數學較女性好」的刻板印象都唔知?
其實呢啲正正係父權思想
連登充斥住呢種思想 一邊仇女一邊笑伍富橋食軟飯
女權=平權 姐係女主外男主內都ok
背誦類既簡單數學男女成績唔多
需要邏輯思維空間感比較難啲嘅數學男人嘅發揮好過女人

整體數學男人好女人少少
不過都因為女人嘅記憶力,確實係好過男人少少
護士
老師
社工
但呢啲紅利都係由男人提供
咁對大部分既女人(唔靚、冇public ig) 咪好唔公平
班毒撚走去奉承某啲女人 就講到全香港女人都有紅利
就如only fans 事實有幾多個真係去拍先!?
事實就係大把女人正正經經返工
明白女性的確有需要分隔開避免風化案
你咪答左你自己
追完post先質疑我
大把人已經提出例子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞