「男性危機」正在全球蔓延

759 回覆
349 Like 13 Dislike
華爾街日報指出,在更趨性別平等的工作環境下,美國年輕女性把握人生機遇,年輕男性卻躺平無所事事,這種現象過去 10 年日趨明顯,疫情更加速「女強男躺」的發展方向,對經濟未來造成重大影響。

美國媒體報導,美國年輕男性相較於女性更傾向與父母共居屋簷下,過去 10 年就業參與未見成長。男性轉大人卡關的同時,女性大幅投入職場,離開原生家庭獨立生活,趨勢將衝擊美國未來經濟。

拉丁裔的莫瑞諾(Moreno)夫婦住在邁阿密,有 4 名子女,1 女 3 男,女兒商學院畢業後訂婚搬出,3 個兒子 2 個大學輟學、1 個中學後未再升學,全部單身,都在家庭經營的連鎖五金行打工。

莫瑞諾夫婦深愛子女,但覺得情況怪怪的。

報導指出,在更趨性別平等的工作環境下,美國年輕女性把握人生機遇,年輕男性卻躺平無所事事,這種現象過去 10 年日趨明顯,疫情更加速「女強男躺」的發展方向,對經濟未來造成重大影響。

阿斯本經濟策略集團(Aspen Economic Strategy Group)分析師巴杜(Luke Pardue)根據美國勞工部去年統計資料指出,近年來 25 至 34 歲的美國年輕女性勞動參與大幅增加,但過去 10 年年輕男性卻停留在相同水準。今年 8 月的統計,89% 的年輕男性有工作或在找工作,若以 2004 年的勞動參與率為標準,減少超過 70 萬人,女性卻相對提升 6 個百分點,達到 79%。

調查指出,2024 年前 6 個月,16 至 29 歲美國年輕人中,不升學、就業與參與訓練的尼特族(NEET)男女比例為 8.6% 及 7.8%,男性較女性多 26 萬人。

對於年輕性別角色的變化,馬里蘭大學(University of Maryland)研究員羅伊(Kevin M. Roy)指出,10 年前男性只要站出來,人生、工作、家庭就自然擺在眼前,但現在不是這麼回事。學者多認為,當今女性較母親與祖母輩有更多更好的機會,但男性卻面臨轉大人卡關的危機。

美國社會傳統性別角色、單一收入與男性從事製造業的結構早已發生變化,由於遠端工作需求,更多女性投入職場,年輕男女的政治社會觀點也更見分歧。
諗起老鼠社會實驗
美國年輕男性「社會退縮」幾年前就有跡象,教育人員不斷警示年輕高中男性的大學入學率大幅下降,這些男性如今已成年,沒有目標與存在感的人生已波及社會專業領域。

分析師巴杜的研究指出,相較於 2019 年,美國 18 至 30 歲年輕男性在 2023 年的獨處時刻增加 18%,等於 6.6 小時的非睡眠時間。相較於同年齡層女性,男性感到孤獨寂寞的時間多出 22%。

華府性別平等研究機構 Equimundo 主任貝克(Gary Barker)指出,花更多時間坐臥沙發,社群網路會更加受限,難以累積進入職場的資源與技能。Equimundo 去年調查,18 至 30 歲的美國年輕受訪男性表示,沒人真的認識自己,1/4 受訪者說過去 1 週沒與在家親友以外的人接觸。

孤獨寂寞加人際接觸萎縮,李維茲以美國疾病管制暨預防中心(Centers for Disease Control and Prevention)2010 至 2023 年資料分析,25 至 34 歲年輕男性的自殺率增加 3 成,遠高於任何年齡群組,過去幾年都未見這種現象,如今很多年已流逝了。
出生率低既原凶係女性
女性特權之下,男性難以生存
其實現在技術取代女性生仔 但唔道德咁解姐
社會將大量資源同埋法律都傾斜喺女性身上,令到結果層面上男女大致平等

但其實呢種都係一種唔公平嘅行為
同連登反生育的主張connect
問題女性獲得社會優勢既同時又推動唔到個社會進步

人類社會將會一步步跌入深淵
拉丁裔的莫瑞諾(Moreno)夫婦住在邁阿密,有 4 名子女,1 女 3 男,女兒商學院畢業後訂婚搬出,3 個兒子 2 個大學輟學、1 個中學後未再升學,全部單身,都在家庭經營的連鎖五金行打工。

畢業後有男人埋單緊係唔使同老豆老母住啦
導佢地變性啦=.=
咁你覺得點先公平?
唔係男性危機
係人類危機

仲有LGBT群魔亂舞
女兒商學院畢業後訂婚搬出
所以將來男性一係學做Beta 男,終身事奉女性,還男性祖宗逼害女人之罪。一係就轉性做除男人以外其他性別,上哂 lgbtqia2s+ 嘅Buff,用精神脆弱 pua 大法 照顧好自己情緒,同YOLO或我們是最後一代或整形整容最緊要靚,身體最主武裝 拍片影相PS灑鏡,放上Social Media 去搵狩獵領域展開屠殺哥布林 兼為小眾發聲a.k.a 對抗不公社會賺取同情心同流量密碼。
依個先係未來玩法,其他生活方式都係唔夠開放同自由,就係韭菜可割可嘲笑。
睇歐美game廠就知
不公平地優待女性
女性唔打機都佢哋整game
因為根據性別請人而唔係根據能力請人
等女人養咪得,有咩好煩。 唔養咪唔結婚
女人收皮就公平,呢種次等生動根本對人類文明有害
99%名流千古既科學家都係男人,現今最強果幾位都係男性
男性先有智力做岩既決定,女人只係玩弄權術,做權力附屬品
例如痴埋有力量既男人獲得權力資源,再有呢d資源整自己既勢力圈,woke撚圈就係女性權力受到重視下既產物

女人只係適合比男人晾腳呼喝用
啲女人要出黎爭飯食呢樣嘢已經導致世界末日啦

原本大部份男人一份工都養到家
而家搞到大部份人都要公一份婆一份
仲邊有時間湊仔

女權掘起開始世界末日已經開始咗
只係大家未意識到自己身處地獄
首先就係客觀尊重事實,男人理科勁 女人語言勁,咁當然等佢哋自由發揮入返相關major, 再唔人為設限一定要minium 收幾多女人

取消所有公司管理層對性別要求既minimum requirement, 尊重頂尖男人智商比頂尖女人高嘅事實

切實認識到男人嘅性格係比較鍾意冒險同創新女人係鍾意保守同親和力 ,制定措施降低男人創新冒險所帶嚟嘅創傷

支援18歲以下男童,因為腦部發育喺生理期上係慢女人1.幾年
問題係
佢地養唔起你
更未必想養你

女權係呢個世代
提升到一個唔合理既地步
但男女偏見仲係度
部份男性選擇躺平
社會結構開始有問題
留意番,我哋係反窮撚生育啫
女人坐office玩手機一個月20k up,星期六日大把精力出去放電
造成咁既局面都係啲男人咸濕想請女人
對男人唔公平 完全係因為男人一步步容忍對女人既補貼
部份認同樓主論述。

社會係將大量情感資源傾斜係女性身上,導致到男女唔平等。

簡單一個例子,
你話一個男性冇出色係垃圾係冇成本。
你話一個女性冇出色係垃圾成本就好高了。

再舉多個例子,
男性提出唔應該AA制/應該AA制唔會被讚揚。
女性提出唔應該AA制/應該AA制都會被讚揚。

現代社會就係男性做既所有行為唔會被獎勵。
女性做既大部份行為都會被獎勵。
呢啲情感上既漠視導致到男性不論行為/情感/認知上都被否定。

呢種不公平比起錢/地位更加可怕。

最癲既係Red pill 呢啲同女權同等既思維係會被社會打壓同妖魔化。

明明係同等既野女性得到既情感獎勵係永遠大於男性,咁男性又點樣生存呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞