「男性危機」正在全球蔓延

759 回覆
349 Like 13 Dislike
幾千年黎一向都得男人做野
社會完全無問題
男人點廢法
啱啱回應咗 copy and paste過嚟用

係因為以前讀書機會都係男人多,你講嘅係要學歷嘅職業,延續到今日,當然係當初大機會讀書果班佔多數。
而家乜野年代呀
都行左幾十年免費教育,大學生周街都係

仲乜柒刻版印象
ig呢d社交媒體普及仲未睇到男女性别係差幾撚大
男人唔駛女人做野響屋企就得=男壓迫女人

男人比女人做野壓低晒薪金=男人廢要女人分擔

咁點先係女人廢?
點解總有人咁old school仲停留係「埋單」
埋乜野單,結婚唔係人生唯一,結左婚一樣可以有外遇、有離婚、有再婚,唔結婚亦可以活得好精彩,仲唔洗為婚禮而煩
唔講仲以為而家係1924年

btw onlyfans 66億美金的總帶來的勞動力一樣養活左不少製作人員
咁我都唔知D白卡youtuber kenny 劉馬車果D有乜內容,劉馬車仲衰到強姦非禮咁坐監
制作成本投入(中間既就業)同其他串流平台比真係蚊脾同牛脾

不過都好過支那個種帶貨,整死晒成個就業生態
佢地咁都係得幾千view
又唔見佢地拎對奶就有幾百萬view
2024年 簡化做廿歲大學畢業出身 今年五十歲嘅話就1994,當年大學生係咪周街都係?

免費教育去到咩學歷?果時大學生周街都係?

男女性別差幾大同刻板印象冇任何衝突 相反可以係呢啲刻板印象喺社交媒體上放得更大 同話ig 專放啲吃喝玩樂去旅行嘅嘢相似

就算講粗口都唔會有說服力啲
有 一樣唔認同
似你刻板印象多d

有d妹豬讀緊書一個普通人身份都可以有幾萬個關注,你太睇少性别紅利既影響力
就算係同title 同grade
好多時粗重野 麻煩野 無人想做嘅野都係推俾男人做
吹下水就邀功嘅荀野都係女人自己留住做
管人:女人 > 男人
辦事:男人 > 女人
On9

兩樣都係男人好啲
女人根本廢柴黎
即係猩猩都可以禁個制做到
高層永遠只會有寄生
中層先係真係做野又有技術既
高層先係最可有可無
如果唔係高層就唔會有廢老
一個六十歲就死既廢人已經差唔多老人癡呆
但都可以做高層
就明高層無需能力
現代社會先進國家所謂爭取男女平等其實只係爭取女性有特權。好似日本攪女性專用車廂,明白女性的確有需要分隔開避免風化案,但同時就係一個特權點解女性有專用車廂而男性沒有?
女人根本無資格坐鐵路
鐵路唔係佢地起
你舉啲有幾萬關注嘅例子有咩代表性 有冇學過統計 有幾多人有幾萬關注 你係要拎走啲邊緣例子

仲有你未回應我話以前男讀書機會大啲呢點 我認為呢點先係關鍵 希望你回應返呢樣嘢
講刻板印象太難舉例 好易口同鼻拗
攪女性專用車廂嘅目的都唔係為咗男女平等😅
而家男人同女人小學都係同一條梯隊
女人已經非常着數

你永遠jer住10%個批男人,下面一大班男人墊住女人往往視而不見,大批地盤佬無糧出wfc

但女人死左丈夫大把人伸出援手

ps,到掃街呢d基層男女一律平等,無人理
問返你又唔見一個普通男人有幾萬關注?幾百都難呀
Anyway la, 全世界政府都意識到我上面呢個問題,所以你見點解全世界政府都引入muslim 其實係用黎壓制女權

你而家咪幫女權奶閪囉 過多一百年全地球九成國家都會成為回教國家
過往二十年,我都幾肯定香港係女人易過男人入大學
你突然又扯去第二個話題 係咪代表你同意你講嘅「engineer係睇真材實力食飯唔睇你乜野性别」呢點係錯?

唔係嘅你可以針對返我嘅論述去反駁我,但唔好未講完就扯去第二度就冇咗回事

你係你口中果種講理性嘅男人嚟㗎嘛 咁就唔好逃避 唔好東拉西扯 用理性反駁我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞