「男性危機」正在全球蔓延

759 回覆
349 Like 13 Dislike
講黎講去咪係啲少數人例子
咪就係呢幾樣
所以已經證明咗呢個社會根本已經好公平,呢啲可以發揮女性天然優勢嘅植職業,咪係女性有優勢
其餘好似engineer,老闆呢啲職業,咪男人有優勢
只要你身處過一啲男多女少嘅環境,你就會明男女待遇係差幾遠
咁調轉 係女多男少既情況 男人都會受到優待 特別係啲啊姨級 當佢地仔咁錫

呢啲所謂紅利 都係對異性既優待
但係男女人數平均 或者樣衰既咪一樣冇份
唔係咖
女多男少嘅環境裡面,都係得靚仔有着數
呢樣嘢我以前試過返過份姨姨多嘅工,結果粗重嘢去晒我道

但男多女少嘅環境入面,基本上係女就有著數,呢一點我喺讀u嗰時同我而家都有深切體會
女人從來唔會優待女人 啲著數全部都係男人俾 然後話做女人大哂
而家唔少後生屋企重有婆婆喺年輕時受父權壓迫,所以起碼要過多500年平權,女人自然會ko埋理工性別差異

女人平等讀書機會都係得嗰50年,但已經大學性別比例ko Y染,所以白領性別差距只愈愈少,男係得勞力工有優勢,呢啲冇人質疑
無話大晒,但係好明顯有額外優勢
真係叫公平啲嘅,其實就係得啲喺比例平均啲嘅環境嗰啲普通女仔,係哩啲環境我覺得真係公平啲

講個例子你就明,我識得有個稍為靚啲嘅女仔,佢平時慣咗喺男多女少嘅環境備受優待
咁有次佢見我去啲鍾意日系文化嘅group,以為實係男多女少,但結果係平衡
跟住即刻頂唔順,唱唱下k走咗
我未聽過有長輩會叫個女唔好掂數理化喎
男人應該獲得優待好重要既一點唔係佢對社會有更大既貢獻 而係男人可以對世界產生最大既破壞 如果真係唯才是用既分配 一大班無得到利益既男人既破壞力絕對大過女人
點解會走,起碼都唔會對佢黑面
優惠分薄左
冇咁多關註
一係就平權平責,所有嘢一視同仁;
一係就遵從返自然,男女各司其職

可惜人類擺脫唔到對於自身利益嘅計算同貪婪
因為佢平時慣咗個個就晒佢,俾晒關注佢
但喺個平衡嘅環境,無人特別就佢
唔慣咪借啲意走
所以邊個話女仔無性別帶俾佢嘅特殊優勢
女人貪得無厭
大家各走各 打和super啦
咁男人都有性別帶黎既特殊優勢既
濫交唔怕俾人指點 唔似女人咁俾人鬧臭雞
夜晚自己返屋企 甚至獨遊冇咁危險
年齡焦慮冇咁重 過30歲俾人嫌老etc
呢類非量化既性別優勢男女都有
呢d算唔算係女性主義者的刻板印象?
其實男女都有
我諗歐美國家男女之間會比較容易攞到平衡
東亞/華人社會仲有相當大嘅進步空間
最起碼要改善咗啲濕鳩文化先
濫交唔怕俾人指點
你知唔知約炮係幾難。呢樣係實力既表現

調返轉女就算係坦克都有橙褲巴食

你自己用男人開個app試
所以都係唔會對呢班人指指點點
古人智慧d女人係要推反
所以先搞到大部分男人躺平
男人濫交咪一樣會俾人話狗公、賤男
你講獨遊嘅話,如果係去發達國家,其實又咪係差唔多
如果係去印度,又咪係會俾人強姦

年齡焦慮呢樣係真嘅,但咁只係因為男人嘅價值並唔係源自樣貌
而女人之所以焦慮,根本就係因為佢哋自己選擇將價值放喺外貌,咁緊係一老就驚無人要啦
你上面果個先話係實力既表現 不知幾proud
指責既說話對女人多定男人多 大家都心知肚明
叫你試下用男人開個apps試
完。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞