「男性危機」正在全球蔓延

759 回覆
349 Like 13 Dislike
你可以對條女無性機會一樣照鬧,不過大部分人都係鹹濕先比下面女人
女人自己對專業行業冇興趣怪得邊個?
想要做戇鳩工但又高人工?
嚴格嚟講,女人只係鍾意講嘢
呢個只係你個人假設 但我唔同意

我嘅睇法係因為世界過去都係父權社會 男人工作 男人偏向請返男人 又有種優越感 自以為優秀過女人 呢個現象開始改變都只係幾十年前嘅事 所以而家職位同人工都係男性更高

仲有過去財產繼承都仲係男 一樣都係改變咗唔係好耐 所以而家有錢嘅都係男人
咁你哋啲劣質基因冇資格流傳落去都好正常
你做過it,工程就會明

我自己做developer,公司裡面成個developer部門,得10%係女人,講緊之前已經試過請個女人,但佢自己做唔掂走人,咁怪得邊個?
然後applicant裡面男人至少佔80%,根本上想請女人都無

就算finance, back office嗰啲都係男人多
講緊entry level嘅話,咁既然entry都無呢啲人,佢哋又點上到中高層?
上唔到中高層又想同男人鬥人工?
ubisoft : 返工就是吃喝玩樂
所以股票咪含左撚,game又廢無人買蝕到hihi
幾好呀。好似菲律賓咁,啲老婆出國做嘢,賺錢寄返去養老公一家大細,次次見住個賓妹同個男人video call,十個九個都係衫都冇件瞓左係度傾計。不知幾正。
我自己都係做developer

部門係男多過女 但都只係講緊我呢個工種係咁 有時一個工種或行業男定女多 同社會習慣同風氣有關

咁其實解釋唔到啲咩
男人睇事物本質(有無效益)
女人睇自己心情 (開心行先)
唔通工種本身就會影響收入啦
唔通reception同engineer一樣收入又叫公平咩?
我不嬲都話支持立法幫人強制絕育
有機械人夠啦
你講到好似留港黃絲
睇字都覺得心噏
於是keeper索性去叫雞
然後單親老母冇老襯埋單就去咗做雞
耶利米書:31:22 背道的民哪,你反來復去要到幾時呢?耶和華在地上造了一件新事,就是女子護衛男子。
女權必定崛起,一早已經預言
遊戲界已經身先士卒
Sweet Baby
就係女權覺得咁唔公平
engineer憑乜比男人做晒

但佢地又唔知自己做到成pat屎咁先無人要
永遠古代既智慧就比班平權撚搞到世界大亂
曾經聽過一個真實例子
香港一對貧窮家庭生左個女,另一對生左個仔
男既好努力向上游,最後畢業月入30k
女既中學畢業出黎做直播,唔洗大學畢業就月入100k
女既買乜都有粉絲送同比錢,男既要養家人又要養老婆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞