「男性危機」正在全球蔓延

759 回覆
349 Like 13 Dislike
但你所講果D只係「印象」而唔係必然
例如你話男人理科勁 女人語言勁
可能係,但事實上人人不同,無可能每一個男人理科都勁,有D女人一樣可以理科叻,考試正正咪用嚟分個人係邊一方面比較勁
同樣,男人語言一樣可以好勁,好多詩人都男人,黃霑、林夕、莎士比亞、太宰治呢D

取消所有公司管理層對性別要求既minimum requirement

啱,用人唯材,唔應該偏坦是旦一方,若然有男人適合咪用男人,若然有女人適合應該俾女人,所以甚至乎如果有女人適合做總統都可以

能力應該大於性別,不可偏坦女性,亦不可優待男性
男人有好多義務
女人有好多特權
可以嚟香港大展拳腳
又一證明根本唔洗講咩金融經濟,左膠文化已經玩死佢地自己國家
個結果好似係出生率越來越低,搞基嘅人數會越來越多
男性機會減少咗
發明上男人壓倒性佔多
諾貝爾獎都係男人佔多數

而家比男人既工種好多都係勁豬頭骨
俾一個無能力既廢物物種(雌性人類)去主導世界既結果
咪就係人類文明慢慢die out
好快班女人會明白自己甚至都不是
鮑魚比香腸貴~完~
佢地整隻game都係垃圾就知
歐州就證明咗係咁,佢哋喺「性別平等」上行得好前,
要求咩咩職位一定要女人做,立晒法強制啲公司一定要咁做,結果搞到成個社會創新係0,生產力低下
其實可以買精又可以買卵,有需要培育一個繼承財產就得。
呢一點都算fair
左膠+女權 = 抵撚死
更趨性別平等?喺大部分已發展國家,係嚴重向女性傾斜喎。出面有個post,有條臭雞平時喺職場度鍾意講咸濕笑話,男同事講返佢就告人性騷擾,律政司又會理佢,都痴撚線。
你所舉的例子背後有一種原因,女性=弱者
弱者向上爬,多數會受到鼓勵,例如妓女去讀大學係一種令人覺得變好的方向,但當換轉,大學生做妓女,就有種墮落感覺,但明明係同一件事

一直以來男性作為家庭支柱、世界支配者的形象,所以當男性做左女性一貫被供養的位置,會俾人笑「食軟飯」「住家男人」「家庭主夫」,相反女性做左男性一貫角色,就會描述為「女性抬頭」「職場女性」

若然追求公平,正正需要打破以往刻板定型,男人可以主外,亦可以主內,女人唔一定洗衫煮飯,亦可以揸貨車,由能力出發,而唔係性別出發
你睇吓Ubisoft 女人好撚多,但就快執笠
咁唔係仲好咩 個個都話拍拖結婚搵笨
咪各善其身 唔洗成家立室養老婆養細路 有閒錢去叫雞
個個舒服躺平 冇人做奴隸緊對社會唔好
咁以後女人出去搵錢得啦
This is how we end
咁你又唔好講到男人無特權、女人無義務
根本大部分女性係冇社會道德,冇嗰種奉獻精神(唔係話緊佢哋,只係想講返個腦部結構有唔同)
其實大家都係咁諗
但有班人廢人口老化
女人根本冇一樣係做得好過男人
男人計一條數可能3分鐘,女人要20分鐘
男人可以做100下sit-up,女人做3下就冇氣
男人可以輕易跑3公里,女人跑300米已經跪係地下
全世界既廚神都係男人,女人連切肉都會切損手
軍人、地盤佬、裝修,女人只可以係以上職業搬下輕手野
畫家、小說家,最多既性別都係男人
你睇下台灣個林郁婷,明明係男人,
就係奧運扮女人
即刻打嬴曬所有女人攞金

女人係生育能力無法被取代之外,係100%所有能力都比男人低
遲D連人工子宮都有埋,女人可以全部被人道毀滅
比着你係男上司都唔想請男下屬啦
對仔女有嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞