「男性危機」正在全球蔓延

759 回覆
349 Like 13 Dislike
條柒頭有本事就拎啲入學數據出嚟睇吓
除咗ust,我都幾肯定每一間都係女多過男
細佬當年讀n賤,我淨係知啲女人有咩功課唔識,成班死狗公就教晒佢點做,係勁細心嗰隻
做lab就有晒人carry
佢同我講無性別紅利?
乜你覺得「以前仲係男人多啲機會讀書嘅年代」嗰啲人而家仲係停留喺entry level呀?
你咁鍾意問係咪男人多啲讀書機會嘛?
唔該你check下過往二十年嘅大學收生數據,睇下男人入u多定女人入u多,然後再判斷點解啲女人仲係只停留喺啲輕鬆但人工唔高嘅工
可能佢地拎條撚出嚟有幾百萬views呢
所以一啲要高學歷嘅職業開始多女性入行 但更舊時畢業果班都仲喺度 同我講嘅冇衝突
人地個key word
女人易過男人入大學
唔係entry level 但都未退晒休,而且仲應該係喺對公司最有影響力嘅位置

開始個焦點唔知飛咗去邊 我重申一次 我想表達嘅係
有啲職業係男比女多,或者高層係男比女多,係因為各種歷史原因,唔應該武斷咁一口咬定係因為男比女好
輕鬆=唔駛承擔風險同責任,油水工
男人比女人多係因為優勝劣敗,良幣驅逐劣幣

男人係講求效率既生物
咁你有咩證據去支撐你嘅說法?
買斷同租。
結婚就買斷。
家務呢啲男人都有做。
現代女人返唔返工,都唔會比男人唔做家務。
咁你點解釋即使係年輕一代,專業人士都係男人多?
Top 5% 男性 佔有咗95%女性市場
剩低95%男性 都係等俾剩女揀
多得班死臭閪港女
男性普遍賺錢少過女性
但拍拖時男性要埋單洗費
你睇下德國俾默克爾管咗20年,管到變咗點樣咪知
對比美國從來男人話事
然後你睇下有咩創業家係女人
反而啲呃錢嘅女創業家我就見得多
性別定型
咁你覺得嗰啲高層會唔會管埋請entrt員工嗰part呀?
再退一萬步,點解香港所有工程學系都係男學生多過女學生呀?
你唔好同我講因為啲prof見係女就唔收呀
咪搞到成班白痴妹讀咗等於冇讀一樣。
定咩型啫,啲女人做唔掂就做唔掂啦
你話返工請人我當俾你兜到,咁點解大學裡面啲專業嘅學系都係男人多,你又解釋唔到
啲女仔就聚晒喺商學院、文學院啲容易嘅科到,就算理學院,都係life science嗰啲相對容易嘅科
一去到工程quantitative finance物理呢啲hard core嘢就無晒影
又係性別定型呀?定啲prof歧視女人唔收呀?
然而佢地真係唔洗識架喎入左工程公司一樣做女神
咪就係請嚟做花瓶囉
咪性別定型 傳統思維都覺得工程即係男性 呢啲印象會影響男女性揀科入行等選擇 然後結果又加深返呢種印象 係一種會循環嘅效應 所以變化係會緩慢
商業世界同事實已經回答左你既問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞