「男性危機」正在全球蔓延

759 回覆
349 Like 13 Dislike
女人先係生仔樽頸
男人唔係
比女經理一樣人工先on9
佢會攪到公司蝕錢同執笠
你比人姦關人撚事
你咪講左女人係受優待

男人死左都無人理
女人隻西》男人條命
無得讚書因為女人係無累積過知識
係應該
因為你活在一個已經比晒著數女人既社會

女人係無可能從大自然中取資源養自己
更何況係「益男人」
益男人既資源、全部都係由圈子外既其他男人榨取返黎

當你明白女人係唔會從大自然取得資源
你就明佢地只係寄生蟲
女人用返毛筆(但毛筆都係男人發明)返工先講咩「ko」男人喇
男人發明科技科學
整到啲野唔係弱智都做到
再有政策益女人
啲女人就已為自己好叻但其實啲嘢猩猩禁個制就做到
女人果種自大自戀真係痴撚線
你對歐美女人過度美化
有西女人得權後話女人犯法都唔應該坐監

https://amp.theguardian.com/politics/2024/sep/24/prison-isnt-working-for-women-labour-says-as-it-unveils-plans-for-alternatives

你對女人有太多幻想
佢地只係極度自私同雙重標準既垃圾黎

貢獻大既人回報大先係一個「just」既社會
唔好對歐美有幻想
歐美女人唔係係幻想咁
歷史上強行行共產已經話比我地聽會點

女權依個唔理女人幾廢都比回報佢地既男女共產社會
最終只會令真正努力同有貢獻既放棄、即係男人
呢種倡議就係上面位巴打嗰回覆講嘅「追求特權作平等」
除非你話大部份嘅歐美國家入面,
大部分嘅歐美女人都係支持呢種想法
唔係嘅話呢啲言論其實唔係平等,
而係追求特權+免責
等於某啲男人覺得「所有女人都係雞」一樣
亦係其中一個令人反感嘅原因

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E5%85%A8%E7%90%83%E6%80%A7%E5%88%A5%E5%B7%AE%E8%B7%9D%E5%A0%B1%E5%91%8A

同埋有機構做咗研究,兩性平等嘅情況暫時仲係西方/歐美國家高啲,不過樓主所講嘅男性危機,其實都愈來愈多人關注甚至認同:

https://www.suncolor.com.tw/m/mBookPage.aspx?bokno=105010101093

得閒可以睇吓上面呢本書
認同暫時仲係西方平等啲,只係班癲婆都開始越嚟越過份
香港已經係女>男
我只望有生之年出現機械女樸,然後全世界既男人都唔同女人扑野,然後人類滅亡
話左男人係講效率既生物
女人來來去去都係講自爽唔爽做主導
但大部份都係muslim
我都想知係咪真係有同工唔同酬
我所指的「工」唔係指工種
而係真係同一間公司 同一份工作 同一個工作量 但男女分別拎唔同薪酬
喺我的主觀角度睇黎女性薪酬較低唔係因為歧視
可能係因為廢 所以爭取唔到薪酬較高的工作
但最主要係女性同男性比較 普遍都冇咩上進心(當然只係我的主觀諗法)
特別係有家庭的男性比單身男性更加有上進心 爭取更高薪酬
而女性通常都安於現狀
所以先會同「工」不同酬
大部份女人無反對女人有特權
咁算唔算支持?
科技根本未去到呢個程度 咪睇咁多科幻嘢
人造子宮
咁可以試下畀人埋單
只有極權專制嘅地方
先會連不表態嘅自由都冇
而且太多唧假設,
會限制咗對各種人,物,事嘅睇法
而家最反智既係班狗公白騎士做爛晒成個市
德國一戰前都95%左右教育率,咁直到依家女性係學術界成就如何,自己唔 google,數完一個女再數一個男,之後再問自己點解會咁,大佬,都過左咁耐仲講女人無書讀…
女人主導權大左就傾向唔生
生仔咁辛苦,你估啲女人好想生仔?
通常咪啲男人想生多
生一鬥嗰啲都係非自願咁生,因為冇地位冇得揀
你老母都快撚啲拎去人工毀滅
生左你個智障仔出來
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞