「男性危機」正在全球蔓延

759 回覆
349 Like 13 Dislike
叫佢地送一日外賣,跟一日車,做一日地盤
咪知錢唔係咁易揾

你錢易揾係因為你有個西(性)
日日yt出揸奶片都幾百萬view
想問呢d除左sell性仲有乜野内容
人地跳江前過埋個666666.66人仔比條女(寫埋自願贈予)
你就問人點解唔攬炒😅
男人要既真係好簡單
唔駛花時間陪佢行街,唔駛消費花心機送佢禮物,唔駛儀式感

只需要床上一次半個鐘已經搞掂左9成問題
所以潮汕女人好受男人歡迎
因為仲保留到傳統文化
當男女工作能力相同, 工作機會無變, 但男性義務責任不減反增:
收入低>垃圾
收入正常無車無樓>垃圾
收入高唔做家務>垃圾
全職家庭主夫=食軟飯>垃圾
男性被定義為失敗者只會愈來愈多

相反女性唔會出現失敗, 一出世就被定義為弱者. 工作能力高就做女強人, 工作能力差就做家庭主婦, 差到無人要到光明正大做廢物政府養都無人會歧視 . 基本上係唔識寫個輸字
唔係一齊付出既咩

有無叫你煮埋飯先,其他家務一齊分擔
或者請姐姐
我成篇都無話男人定女人廢

唔知你有無讀過少少經濟
labour supply升
人工必然全面下降
無論有能力定無能力

而同時女人要求男人一個人有能力養家
所以點解女權社會愈黎愈難生存 不論男女

到時男人躺平 女人亦要靠自己搵食
結果女人做嘢=雙輸
你鍾意掉啲結論出嚟 但完全冇佐證 用啲好似金句咁嘅講法就自以為有道理
推廣伊斯蘭教可以防止男性危機
karen又可以出黎了
女人係睇你順唔順眼,個日既心情做出發點
你唔先搞掂佢既負面情緒,佢就可以無事揾事黎鋤你
仲唔夠清楚明白?
我覺得你混淆咗唔同層面 你只係舉例developer同engineer,但就講到呢兩個職業就可以影響晒成個社會嘅數據

你原本係一個行業去比 之後我回應完你又突然轉話reception同engineer 變咗兩個行業去比

我覺得你首先要講清楚你想喺邊方面做比較 唔好轉嚟轉去
清楚 不過你冇任何嘢去佐證你嘅說法

所以就係清楚明白但唔同意
壓到低層人工
加落CEO花紅
女人鐘意返工先好
養埋男人please
從黎無轉移話題
不如你話reception點搞多數女人做晒,男人又唔做得,但sales呢d男人又可以做?性質上有乜野唔同

engineer係睇真材實力食飯唔睇你乜野性别
咁講埋accountant, lawyer 囉
都係男人多喎
不如你試下舉個女人多嘅專業嚟睇下?
正如導演大多數都得男人做,女人好少可有機會上到位

伝統導演 須具備 優良旣抽象思維能力
(包括但不限於聲畫光影)

而隨著製作數 碼化

電腦生成技朮大大幫助女性進入此領域
你無女上司/女partner咪唔明
所以人類唔會因為男性或者女性掌權而好似你所講咁滅亡,其他天災等原因而滅亡仲有可能
所以男人其實只要一個飛機杯已經唔洗要女人
有轉移話題 原本講一個行業入面冇女入行所以冇得揀 之後突然轉到話a行業搵得多過b行業

跟住我回應埋你另外兩問

「不如你話reception點搞多數女人做晒,男人又唔做得,但sales呢d男人又可以做?性質上有乜野唔同」

因為對性別嘅刻板印象

「engineer係睇真材實力食飯唔睇你乜野性别」

一、係因為以前讀書機會都係男人多,engineer係要學歷嘅行業,延續到今日,當然係當初讀書多果班佔大多數。
二、上面講嘅對性別嘅刻板印象
咪就係女人付出唔到一個男人既份量
所以係女人廢
女人又點解冇得變les呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞