[小紅書瘋傳] 港人夫婦國泰航班上因椅背問題辱罵內地女被圍屌

810 回覆
56 Like 206 Dislike
天龍人 1:0 廢老
張凳打斜落嘅,你膝頭個位小咗幾多你咪攞個量角器出嚟計下角度囉

調轉講吖,你可以自由用嘅一張凳,依家人哋真係用要比你批鬥,咁你係咪唔配生活喺自由社會?即係要明文規定午夜一點先可以放低張凳20度角嘅生活先啱你

再者你覺得人哋騷擾到你點解唔買first class?你喺一個有機會屈腳嘅地方喊話真係要屈腳,咁你自己算係咩?不嬲搭長途都係可以瞓覺,你自己唔敢做,又唔抵得人咁做,你咪唔適合有自由囉
國泰航空:拒絕2位滋擾他人顧客未來搭乘任何國泰集團航班

旅遊巴,飛機不嬲可以較後,正常用有咩問題

呢度真心癲
呢對傻閪廢老應該好快會俾人拉
冇聽過挨後既人唔比前面挨
咁仲係咪己所不欲
我鐘意座最後
連登有班人以為自己理解力高中文又好
己所不欲都唔知點解
你咪去囉,睇下邊個煩啲,戇鳩仔死淨把口
吓?係影響到人都可以唔認?

個mon 低咗,較完角度都要低住個頭曲住頸睇,唔係妨礙到我?

椅背低咗,我想放餐枱落嚟都頂住腳,又唔係妨礙到我?

挨後佔用咗我嘅座位空間都唔係妨礙我?

你戇鳩嫁?

你呢啲咪就係自撚私囉,人哋唔舒服同不便就唔當一回事,仲要拎so call 自由嚟駁咀

係一個社會入邊,行使自由嘅前提係唔妨礙他人為原則呀。咩叫妨礙呀,係受影響嘅人決定嫁

顧及他人同尊重他人係一個成熟嘅公民社會必要嘅元素。好似你口中呢種所謂嘅「自由」歪理,正正就係誤解自由然後俾獨裁者用嚟剝奪自由嘅藉口

長途機recline 個前提都係唔影響後邊嘅人。後邊嘅人唔介意個幅度先叫ok。換句話講,後邊果個係受影響嘅人,先有話事權,唔識就收皮先啦

仲有,想挨後即係想要更多空間,唔該去買business 。買得Econ 就即係接受自己係果個方寸之內。大家俾同樣價錢,你條仆街憑咩佔用我嘅座位空間?食飛機餐個餐包卡到腦缺氧懵撚咗呀?

唔該讀多啲書先學人講自由,用下個腦諗清楚先嘢啦。
好撚多連登仔鐘意玩道德綁架
咁你接受俾人挨後,頂到腳都唔開聲先講
所以唔撚洗理佢地 照樣挨後 後面玩野就call 空姐 學呢單咁 後面條柒頭就冇得搭因航
又少個麻煩友阻人i後
same, 理論係浪費時間
就算短到香港去機場果程巴士都大把人較後啦
根本個兩老婆就抵屌啦
有咩事唔可以平心靜氣傾?
要咁樣滋擾人?
無咩所謂 我覺得既然張櫈係咁design 佢就有權用呢個空間
唉 2019年前呢啲反大陸人情節。
普遍香港人正常都會拍手叫好,當年踼 gip 驅趕自由行幾多人支持。

2019後居然變左支持大陸人,睇黎香港人北上大陸後,真係愈來愈鍾意大陸,唔介意比大陸人打壓。

2019年啲手足唔知看到呢單新聞有咩感想
會唔會係你戇鳩呀?
自由就梗係有正負㗎啦,你依家係唔接受個負,淨係想要個正

人哋前面嘅冇責任要同你溝通,你唔好咁kam啦,如果人哋作個病要瞓低,你咪又係要讓人
你自己接受航空公司玩法,上去econ,然後話econ做咩有人recline,你都黐線,

我問你吖,如果落雨我要擔遮,你自己冇遮,係咪會話我阻到你叫我唔好擔?
咁都要拉2019 黎講
呢單野就算前座係咩國藉 都係後面兩個廢老係唔文明個個
Econ 個價就係包埋前面個人會recline架啦,傻鳩
以前好多會員好撚親中
我係中國人呀hi果堆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞