中醫算唔算害死梅艷芳

720 回覆
1456 Like 88 Dislike
tom cruise都係信埋個邪教, 曾想用呢個方法醫個女(普通傷風感冒), 聽聞其中一個原因離婚就係因為前妻頂佢唔順呢一點
自己on9 都冇計啦
廿年前子宮頸癌存活率都已經好高, 佢堅持唔割, 應該都預計到後果
可笑 可悲
我睇過一段時間中醫
發現除咗外傷骨骼比較有效外
其他問題冇試過真係醫得好
但佢地通常話中醫慢好多
好無奈地,我發現其實只係避得開黑社會加料同攻擊已經好九成九
應該咁講, 而家一般食標靶藥再配合化療, 已經唔會好似以前咁辛苦,
但只剩返化療可以揀的話, 即係已經去到末期, 死亡率當然就會高
中醫 感覺靠撞手神 同埋 好輔助性質
主體唔掂,輔助幾到位都無用
應該咁講
病 > 西醫
調理 > 中醫
嗰條友明顯未經歷過親人化療, 起到末期當然冇乜效, 但初期配合標靶藥係有效嘅
當年好似今日睇真D 定係城市追擊都有講
佢家姐西醫都醫唔好 影響咗佢
調養身體就係班垃圾中醫逃生門
一世醫唔好就話調養緊 好左就話中醫有效
佢家姐梅愛芳就係子宮頸癌過身
其實唔關事啦 我覺得梅姐應該始終都想生仔
所以儘量都唔想做手術掛
願聞其詳
想知有冇中醫醫好cancer?
就算唔割, 只要接受電療化療, 基本上以後都唔駛生育,
一就好似其他ching咁講去美國雪卵, 但我估嗰個年代佢應該接受唔到BB唔係由自己子宮生出來
應該係 所以都唔關中醫事 佢堅持要咁 就無得搞
所以遲遲都唔肯割子宮
屌佢呢種反駁手法咪就係同中醫一撚樣囉
講左一個完全唔關事嘅比喻就以為答左實質乜撚都無講過

人地西醫有科學基礎 有實驗有解釋
你中醫又用你個套唔知乜尻就當解釋左

不過講經咩 無論你點反駁都好 都反駁唔到九成人大病都一定係搵西醫 尤其平時大大聲撐中醫個班
肝病 仲玩以毒攻毒 cls
好撚正
我睇完都覺得似19作品
我其實唔應該係呢個po講野
但係見到好多comment都係話中醫醫慢病
中醫醫病係可以好快
另外有人話中醫係調理
中醫係可以醫好重嘅病,例如腎衰竭
純粹想糾正下錯誤觀念
至於樓主嘅指控有好多可以影響嘅因素
癌症呢個病本身就難治療,係咪因為中醫加重定係病程發展而加重,係睇中醫前嘅狀況下睇西醫會有幾多療效,或者中藥對梅艷芳嘅病程有幾多影響係依家好難追究

同埋中醫同西醫從來唔係對立面,中醫依家都越來越多研究證據指出有效性,大家可以去search下
唔會再覆

利申有牌
咁腦癌呢
係咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞