中醫算唔算害死梅艷芳

720 回覆
1456 Like 88 Dislike
你咪撚癲啦

個陣急症靠呼吸機吊命定食中藥呀
預防就打針

用中藥醫個d 死撚左十世啦
點醫都死
無意吹奏中醫,亦唔係國學大師,只係讀書時讀過個course 睇過幾本書

我覺得中西醫跟本兩個取向點比較?
你覺得人地連五臟六腑嘅功能都搞唔清 (先唔講只係你覺得),咁人地都可以覺得你連陰陽五行都搞唔清

你只用已有知識去judge 人,咁你同用中文嘅語法都理解唔到日文,svo都可以搞唔清,咁都可以講幾百年,日本人is a joke?

“現代醫學精緻到細胞運作、基因嘅微觀領域”
所以?解釋到=醫到?中學已教糖尿病成因過程預防甚至治療,咁又放止到?斷到尾?

最後我想你諗諗,你話嘅現代醫學幾乎每個位都解釋到,係真係解釋到然後一針見血解決到,定只係見到個結果,然後跟住去”解釋”。
即係真係因為大洗可以”導致”成為有錢人,定係見到有錢人都大洗,所以先有此解釋/結論?
其實好多研究只係某啲商家用黎攻擊另一個商家既手段
事實上人體的確有五臟六腑, 解剖實驗的確見唔到“陰陽五行”

你日文中文嗰個直頭係錯誤類比

中醫同西醫係唔同嘅methodology去理解醫學
中醫就用自己一套陰陽五行, 流傳幾千年嘅“哲學”
西醫就係用科學方法, 根據實驗同臨床結果, 新科技推翻舊科技

用返你個例子
中醫正正就係用中文語法(陰陽五行)去理解日文(五臟六腑, 生物學, 現代醫學)嗰個戇鳩仔
你知唔知咩係可重複性

大洗 -> 有錢
呢樣野100個人有99個人都唔會變有錢
即係不可被重複 亦即係假設不成立

我假設: 肺炎係因為coronavirus 引起既
我將coronavirus isolate完再放落100隻老鼠度
有99隻會出現病徵
呢樣就可以證明可重複

係因為coronavirus 所以有肺炎
仲有一樣好重要嘅嘢就係同樣嘅實驗臨床結果係可以喺另一個同樣環境重做出嚟

假設一隻藥喺雙盲對照實驗對85%參與實驗組嘅人有效
同一隻藥要喺另一班人身上同做到同樣實驗效果先至叫做可重複

而再世華陀嗰啲奇難雜症成功例子永遠只有sample size = 1
而且另一個病人身上重複唔到同樣嘅效果
咁根本就唔係個療程有效
而係有其他factor令到個病人好返
因為中醫理論個根本就係要用你自己免疫力去醫返好個病,治未病先係重點
點解有人係體弱多病,有人係強壯無病無痛
中醫就係要你由體弱去到強壯
中醫包好多野,推拿,針灸,中藥學,樹大有枯枝,學藝未精出來醫病既大有人在,唔好一竹篙打沉船
有重病睇咩醫都無用啦,身體基因好就長命少病痛,乾隆都87歲先死
咁我問你糖尿咪又係唔答,其實大家都有解到、解唔到/解完都醫唔到嘅情況,只係西醫唔得你會話只係未解到,中醫唔得就係無用/巫醫之流
你用返我個例子為乜

你都話 “中醫同西醫係唔同嘅methodology去理解醫學”,用中文語法(陰陽五行)去理解日文嗰個係戇鳩仔,咁用日文去理解中文嗰個何嘗唔係都係戇鳩仔?

你怪人無進步,咁你用緊你standard wo,即係我係要用加速度嚟define 車嘅性能,咁BYD 屌打99%傳統車廠,係咪全部都係廢柴?
喂大佬,你地成班連degree都未必有既人,judge人地博士既學歷含金量?

①人地從業咁多年醫好過咁多人
②政府允許中醫出病假紙= 承認有效性
③日韓都流行漢醫,外國球員都針炙
點解你地會覺得9up幾句,就可以抹殺中醫既有效性,要人地信係邪教

同埋我發現你地都有個共通點
就係只相信科學,迷信科學
拒絕科學框架以外既一切事物
咁何嘗又唔係一種邪教
你地比我既感覺,就係你地就算打左bnt疫苗而死
都會覺得有哂數據好科學,死係自己問題
拗撚哂頭,糖尿病係防止到,但係醫唔番;因為胰島素分泌減少係日積月累,人唔係長生不老,器官係會隨住時間衰退,胰島素分泌少,就無辦法分解糖份,血液糖份會愈黎愈高,先會有糖尿病,解決方法係直接打胰島素入體內,幫助解糖,所以係逆轉唔到;

然後你就會話,所以咪話西醫唔係能醫百病,中醫勁過西醫,神邏輯
ps 仲係信奉中醫嘅你,可以search下咩叫消渴症,睇下中醫又醫唔醫到,醫到歷代就唔會咁多皇帝死於消渴症
https://lih.kg/CNtjCBX
你答撚左我篇文先啦,我打咁撚多字,你無視我?
拗撚哂頭,糖尿病係防止到,但係醫唔番;因為胰島素分泌減少係日積月累,人唔係長生不老,器官係會隨住時間衰退,胰島素分泌少,就無辦法分解糖份,血液糖份會愈黎愈高,先會有糖尿病,解決方法係直接打胰島素入體內,幫助解糖,所以係逆轉唔到;

然後你就會話,所以咪話西醫唔係能醫百病,中醫勁過西醫,神邏輯
ps 仲係信奉中醫嘅你,可以search下咩叫消渴症,睇下中醫又醫唔醫到,醫到歷代就唔會咁多皇帝死於消渴症
同埋你搞撚清楚自己立場先,究竟你係信奉現代中醫定傳統中醫?

淨係呢樣野中醫界自己都爭論緊
首先我個例子係答緊人話西醫”精緻到細胞運作、基因嘅微觀領域 幾乎每個位都有得解釋” 而中醫唔得,所以無料。
我唔知真中醫係咪真係完全解唔到定只係用另一堆terms 去解
我回應嘅係 “所以?解釋到=醫到?”

咁喺醫學層面,醫唔醫到唔係先係個重點?
假設你依家不幸有某病,醫生話醫唔到,但佢話可以同你解釋3日3夜,咁你係咪又會讚佢明醫,有料,欣賞你?

再者,西醫嘅解釋又係咪真係”解到”?
“器官係會隨住時間衰退,胰島素分泌少” 咁又係唔係個個老野都糖尿?咁係咪細路就唔會糖尿?孕婦生完仔器官再生返所以無咗糖尿?

我唔知有幾多皇帝死於消渴症,不過現代醫學下死於糖尿病都唔會少吧。

同埋其實我都無話過中醫好過西醫,我自己立場兩邊都差無幾都係一知半解/解完得個桔,反而係比一班非黑即白有西醫就無中醫嘅人扣帽子
起碼西醫有條路去行緊,真係有人做研究知道自己做緊乜。

中醫你sure 醫人果班真係知自己做緊乜?
建議你睇多啲醫學雜誌/channel,你全部問號上網都查得到,全部有文獻,我唔想幫你google

依家我都想信中醫,但中醫師叫人唔好理病因,跟古人說話去食藥、跟古書去醫病,但從來唔解釋,唔驗證,唔研究,得就得,唔得就你問題,呢一套醫法,我相信中部分人都唔buy,詳情睇我呢篇回覆
https://lih.kg/CNtjCBX
大家咁話,我都建議你睇多啲其他範疇嘅書
「但中醫師叫人唔好理病因」,依句你應該係曲解咗?
中醫幾時會無病因?全世界華人都聽過嘅唔好吹風,唔好凍飲咪係中醫講既病因/預防方法

人地話唔洗解病人唔洗知,係指病人知道吹風比病就夠,唔洗知吹風點影響你個肺點影響粒細胞,會分泌咗啲乜
https://lih.kg/CNtjwcX
建議你睇哂我另一篇回覆入面啲link再講,我就乜都睇,要我信唔難,合理就ok,鳩up的話我好難說服自己,同埋中醫西化後,我係支持,因為有反證,我唔認同嘅係傳統中醫,你要搞清楚你係撐緊現代中醫定係傳統中醫先
點解解釋到就等於醫到?
有時候解釋到,係未有能力醫,例如愛滋病咁
所以先要科學家們繼續努力
有時候係解釋到,但係只能停留係解釋,例如太陽點解由東邊升起
但點都好,解釋係理解背後既機制,明白點運作,先有機會fix 到
就好似唔理架車點運作,又邊可能fix 到,

你舉糖尿病個例証明左中醫成個methodology 係錯
連糖尿病背後個機制係胰島素出問題都唔知
就叫人食生草藥,咁又點有效呢
其實都岩嘅,食生草藥食到飽左,某程度減少碳水攝取,係有助身體慢慢分解糖份
現代科技解釋唔到某病=認知未夠要更努力
現代科技解釋唔到中醫藥=中醫廢?

你思路停留喺胰島素唔夠所以要打胰島素就得,咁中醫叫你食草藥去解決胰島素分泌不足又唔得
魯迅說,中醫不過是一種有意的或無意的騙子。

這話放在那個時代是對的。那時教育落後,知識貧乏,信息閉塞,無意的可能性很大。而
現在,基本可以把無意兩個字去掉了。

我知道這時候有人血往頭上湧了,也知道你要說什麼:中華文化博大精深,沒有價值怎麼
會存在幾千年;國家為什麼支持;沒有中醫,你祖宗是怎麼存活下來的,怎麼會有你;中
西醫是不同的醫學體系,別拿人家的尺度衡量自己家的東西;沒看見不等於不存在;別的
不知道,反正有療效,比如那次,比如那誰……

這些常見的中醫經典辯護詞在邏輯上根本不堪一擊,如果反駁,每條只需一句話即可。但
就這麼簡單,我也不會去做,因為所有這些說辭都與科學證實無關。醫學與數學、物理、
化學一樣,是一門科學。一說中醫,就上升到國家民族高度,就心潮澎湃,就雞頭白臉,
這要正常,那可真是見了鬼了。

不過,為顧忌這些易碎的玻璃心,我可以承認中醫是門藝術。相聲是一門語言藝術,講究
說學逗唱;中醫是一門忽悠藝術,講究坑蒙拐騙,哦,是望聞問切。你可以用它愉悅身心
,可以痴迷於它出神入化的想像力,但真把健康性命寄託於它,那我只能說很佩服你為藝
術的獻身精神了。

世界上不存在完美的東西,過於完美必是假象。我對中醫的懷疑,就源於它的「完美」。

科學不能無所不包,國學能;西醫沒有神醫,中醫有。中醫治病「去根兒」,中藥無副作
用。科學與迷信有個簡單直觀的分界點——我錯了。中醫什麼時候說過我錯了?

中醫不但「完美」,來歷也讓人生疑。中醫說自己是經驗醫學,來源於經驗。一個人餓了
,給他吃個饅頭,問還餓嗎?還餓;再給吃一個,問還餓嗎?還餓;再給吃一個,問還餓
嗎?不餓了。於是中醫有了經驗,下次遇到飢餓的人,給開的藥方是:蒸一鍋饅頭,吃第
三個。父親告訴兒子,就成了祖傳秘方。寫進醫書,傳播開來,就成了文化。誰質疑,誰
就是否定中國傳統文化。

西醫讓你明明白白地死,中醫讓你稀里糊塗地活。這是中醫一句頗為自得的話,我卻感覺
更像自黑。這話證明不了活是因為中醫,卻直言不諱地承認了自己是稀里糊塗。由經驗而
來的吃第三個饅頭,的確能緩解飢餓症狀,如果連續吃幾個,飢餓症狀也真就消失了。這
類情況雖然稀里糊塗,還算好的,起碼有效果。而有些則純屬異想天開了。

現代科學注定不會在中國產生,因為不需要。我們的想像力極為豐富,足可以繞開科學解
決問題。能想像出身體裡有經絡有氣,能想像出吃啥補啥,還嫌不夠,還要望文生義,望
色生義,甚至望形生義。看見何首烏帶個烏字,長的還黑,就說能治白頭髮;看核桃長的
像人腦,就說吃核桃補腦。我看核桃還像睾丸呢,沒想到上網一搜,還真有補腎填精一說

每當看到白髮蒼蒼的老中醫,我就不免邪惡地想,何首烏治白髮幾乎是國人皆知的中醫常
識,難道他不知道麼?

中醫語言中還有一個很無恥的詞,調理。調理其實就是沒病也治。信中醫講調理的一般也
都是較為感性的群體(為尊重中年女士我就不說是哪個群體了)。成功的中醫不是能治好
病,而是沒病也能讓你心甘情願地花錢。最成功的中醫是把一個人變成自己一輩子的病人
,所謂調理就是達到這個目的最有效手段。

永遠去不完的火,永遠活不完的血,永遠祛不了的濕,永遠驅不盡的寒,永遠解不了的表
,永遠排不完的毒,永遠理不盡的氣,永遠化不完的淤,永遠補不好的腎,永遠健不好的
脾……永遠騙不完的傻子。

西方醫學界把腦死亡作為判斷人死亡的標準,我國則把呼吸、心跳停止作為標準。開始我
還很不理解,現在才明白,這是很符合國情的。因為按照西方那套,我們會有很多人正在
大街上走,就被拉去火化。

試圖解救被欺騙的人代價最大,不但騙子仇恨你,被騙者更仇恨你。承認真相,就得面對
自己是傻子這個事實。無論被渣男欺騙的女人、被巫醫欺騙的病人,還是被邪教欺騙的信
徒、被專制者欺騙的民眾,莫不如此。好在我沒那麼高尚的動機,只是心理不大正常,常
常感覺被一群人罵,比被一群人誇更痛快。

中醫是一場叫不醒的「中國夢」。一些人在催眠,一群人在真睡,還有一部分人出於各種
考慮在裝睡,因為醒不起。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞