中醫算唔算害死梅艷芳

720 回覆
1456 Like 88 Dislike
在2003年9月梅姐向外宣佈證實罹患子宮頸癌,並透露起初採取保守治療方法,但中醫治療效果不佳,隨後才接受化療及電療,可惜一切都來得太遲。

老一輩成日信埋中醫啲寒濕熱毒,一去到cancer睇西醫先係正道
中醫等如邪教
細病中醫
大病西醫
好掛住梅姐
落去搵佢?
係,達明都教得番
細病可以只靠免疫力
大病一定要西醫
當年好多人信中醫
唔係,日本台灣韓國香港呢啲地方都有傳統中醫
如你有暗瘡,你食西藥係治標唔治本
但係中醫會教你點樣調養身體減少油脂分泌,最後達到冇暗瘡
羅文當年係咪都話過唔醫好過醫
Steve Jobs
中醫係調理,唔係醫病
之前去飲茶搭台,見到個後生仔生唇瘡,個老豆見到係咁話個後生仔熱氣,飲涼茶
羅 文 後 悔 接 受 化 療
自 從 去 年 五 月 證 實 患 有 肝 癌 後 , 羅 文 先 採 取 中 醫 治 療 , 後 來 再 以 中 西 醫 結 合 治 療 , 包 括 「 以 毒 攻 毒 」 的 化 療 , 但 羅 文 卻 對 友 人 稱 後 悔 接 受 化 療 療 程 , 以 致 「 中 藥 也 幫 不 了 」 , 為 他 治 病 的 中 醫 陳 伯 現 已 「 束 手 無 策 」 。 羅 文 並 叮 囑 同 樣 患 癌 病 的 英 皇 娛 樂 董 事 總 經 理 鄭 堯 檉 不 要 做 化 療 。

羅文迷信中醫可以醫cancer,醫到自己死埋
最厲害係佢講既調理,你永遠都確認唔到

西藥例如收鼻水止咳,食幾日有用就有用,無用就無用,好明顯
例如血壓糖尿藥,有數字睇,抽血可以睇到有無改善

中藥佢話調理,你啲徵狀未好就話調理緊,要食多幾劑藥,食到幾時都無人知,直到有一刻感覺好似好左,就話見效啦
都唔知講咩好
講到尾咪又係諱疾忌醫

怕化療怕副作用怕影響現有生活先走去信中醫

中醫梗係同你講純天然冇副作用嫁

睇中醫醫癌不如去飲聖水
中醫可以溝高強度類固醇落中藥度,一食一搽就好返,超有效

中醫撚食到中毒、肌肉萎縮照樣讚好

向中醫求診獲處方類固醇 9歲童中毒
https://m.mingpao.com/pns/港聞/article/20220911/s00002/1662832955116/向中醫求診獲處方類固醇-9歲童中毒

女中醫涉售含類固醇等份藥膏 稱與師兄研發 以為內裡只含中藥
hk01唔貼link

灣仔中醫宋勵君處方藥膏含未標示西藥 不當使用或致圓臉及肌肉萎縮
https://topick.hket.com/article/3090262/【類固醇】灣仔中醫宋勵君處方藥膏含未標示西藥%E3%80%80不當使用或致圓臉及肌肉萎縮

註冊中醫古竹佑處方藥膏含未標示西藥類固醇 衞署籲市民交回銷毀
2020-07-06 23:30更新:2020-07-06 23:35
hk01唔貼link

【類固醇】天水圍普濟堂中醫藥中心中醫陳輝林處方藥膏含未標示西藥 43歲男子被捕
22:21 2021/09/02
https://topick.hket.com/article/3050032/【類固醇】天水圍普濟堂中醫藥中心中醫陳輝林處方藥膏含未標示西藥%E3%80%8043歲男子被捕

油麻地中醫趙致中一款藥膏含未標示西藥類固醇 衞生署籲病人注意
2019-05-07 21:45更新:2019-05-07 21:45
hk01唔貼link

濕疹藥膏含有類固醇成分,77歲中醫被捕
https://lih.kg/3454477
清吓腸胃OK嘅..其他就
西醫實醫好?
咁可唔可以唔好用個“醫”字?
西醫起碼知自己食過咩
有咩事都容易發現問題
中醫執堆草俾你都唔知食過咩
賈伯斯二○○三年十月發現胰臟長了神經內分泌腫瘤,這型胰臟癌較為罕見,腫瘤長得也較慢,因此較容易治療。 但賈伯斯一開始並未接受正規治療,反而嘗試素食、針灸、草藥等偏方,甚至去看靈媒,直到○四年七月才動手術,整整延誤了九個月。艾薩克森說,幾年之後賈伯斯親口告訴他:「當時我只是不想讓醫生對我開膛破肚」,後悔之情溢於言表。

到宜家我都唔知咩叫腎氣
邊個落去搵梅姐先?

哥基patpat
樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞