中醫算唔算害死梅艷芳

720 回覆
1456 Like 88 Dislike
科學同迷信嘅分別就係科學會自我反省同進步

西醫電療化療效果唔好副作用大, 所以近年個研究趨勢都係自身免疫治療, mRNA癌症疫苗

至於巫醫掛住吹奏邊個係醫癌症皮膚病神醫, 啲學者集中精力考古發掘啲祖傳秘方出嚟
冇錯中醫嘅作用係費事啲阿婆明明冇病都去排公立診所阻撚住哂啲真係有需要嘅人
西藥副作用我地大多數都知,中醫一野執十幾種藥,加加埋埋都唔知會變成乜野副作用,仲未計佢執得準唔準,份量多定少
有啲女人覺得成日唔食中藥調理就會m痛辛苦

屌你老味, 運動又唔做, 肉又唔食多兩舊, 太陽又唔撚肯曬下
乜撚嘢營養都唔夠, 身體又冇肌肉, 心肺功能又差, 梗係孱弱啦
中醫都得既
要睇下咩症姐 輕症ok
中醫只可當係 成葯或supplement 咁看代,如果critical 既病都睇中醫,真係交智商稅!
其實所有貴價保建類藥材佢貴唔係因為佢有效,而係因為佢稀有,你話效用其實點都有啲,但係咪真係好撚有效,對得住個價就一定唔係,呢啲好多時係食你個心態,你食完覺得自我感覺良好你個人咪會跟住好
輕症自己訓多d提升免疫力就自己好啦
洗撚睇巫醫咩
On9支那人
安慰劑都有用架
唔係純on9
經過stat既科學研究
啲人睇完西醫化療完死左

係咪又叫西醫害死人

呢啲病好易死係事實喎

關中西醫咩事
中醫冇evidence based,全靠濕9理論,入面連細菌病毒都冇,點醫cancer,現代醫學相反
人地幾千年都係做人體實驗 無用西方發展左一百幾十年嘅method 去present 啫

你就當人地唔係科學

現代醫學個Limitation 喺邊你都唔知,睇你都唔係讀medic 架啦

當西醫係神咁拜都係一種迷信黎架
同風水,水晶一鳩樣。信既會繼續信。有咩事自己負責就得,e家梅姐就為自己負責左
性病
ching讀中醫?
你讀cmed就唔好扮讀medic啦 中醫連基本嘅雙盲測試都冇啊
冇任何一個治療係百份百work,而未做之前你係唔會知work 唔work。
只係喺有嘅治療選擇入面,如果目標係消滅癌細胞,要延長壽命,當下嘅情況最多實證數據嘅就係化療,西醫都係畀個最合邏輯嘅建議。
講中左

普通理科佬真係好鐘意將啲科學理論當神咁拜

信到邪教咁

中坑身體未好差 去得醫院少 明嘅
祝你身體健康 信仰嘅世界無咁早崩塌
一個行 scientific model, 一個鳩噏當祕笈
藥材本身無重金屬, 中成藥先有重金屬。
你search 吓同仁堂 + 汞。唔知幾多人瀨嘢。
以前中學有好幾件讀唔成書嘅大陸新移民預科之後返左上大陸讀中醫
而家畢左業日撚日影自己開工放上fb當撚正自己真係醫生
你老味巫醫當神醫
CMed仔收皮啦邪你老母,去駁咗我個point先啦。我睇西醫因為證據,你睇中醫因為信仰,we are not the same
佢一發現就有搵西醫,但佢拒絕西醫治療,佢係本能上排斥西醫,而唔係佢信中醫有用過西醫,所以我先話即使冇中醫,佢都唔似會行西醫嗰套
巴打等等先
我問過啲支那同事,實情係佢哋都唔信中醫
得廣東(尤其香港)先咁推崇中醫
咁有才咁有錢嘅人都咁,證明遇到大病個人就會唔理性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞