中醫算唔算害死梅艷芳

720 回覆
1456 Like 88 Dislike
樓主男人?咁你代入唔到女性唸法 唔係你講咁輕鬆
又關男女事,你係Karen?
睇邊啲啦 末期得幾個月命個啲化黎冇咩意思
有個fd由低form開始成面暗瘡
就係聽佢老母講食中藥
食左幾年駛左幾皮野一路都唔好
到佢出黎做野決定自己睇西醫
一野清晒
中世紀嘅歐洲巫醫恐怖到不能想像
現代西醫都係用幾百年慢慢建立出嚟
係有個過程去慢慢取代以往一啲荒謬錯誤嘅認知
我哋今日科技並唔係最終最完美嘅醫學
所以仲有中醫咩寒底熱底調理身體嘅所謂理論存在
你可以當中醫係好過巫醫
西醫未完全完美之前仲會有一定嘅位置
但未來會有一日將呢啲嘢掃入歷史

就好似你今日睇一部錄音帶 walkman 機咁
你覺得已經落伍唔會再用
但曾經喺八九十年代係有重要位置
而我哋就可能身處喺 4G streaming music 仲未出現嘅醫學時代
咁你有冇見過先?
病友後悔聽左醫生講做chemo ,後悔要住院住到死果日,生活質素又冇好過,延長存活但長期臥床
好似件貨咁日日比人抬上抬落照CT, 食唔到野,瞻妄發作
特大病先中醫
西醫都冇辦法救嘅先試中醫
靠中醫博一博
因為D人唔想/唔相信淨係得西醫一條路楝
正確做法 初期睇西醫
病好先睇中醫
後生嗰時信西醫
越老越信中醫
我每日見住個冇後悔嘅屋企人
你就逼我去睇啲有後悔嘅人
我唔否認當癌症去到晚期做化療作用可能不大
甚至可能加重佢哋嘅痛苦
但其實做任何一件事都總會有後悔嘅人
可能有人會覺得好痛苦但覺得自己起碼嘗試過
有人會覺得做完又醫唔到仲辛苦咗
所以冇得咁計
係佢自己想保住子宮
癌都係西醫啦
中醫係慢性野
西醫未必醫得好 不過中醫一定醫唔好
諗起90年代好撚興氣功醫病
5日都夠
有暗瘡信中醫
好心你咪撚害人啦,你睇吓連登幾多A酸post先得㗎
哥基patpat默默㩒負評
唔係話走去日本見近藤真彥
所以延遲咗治療
你都on9 既
西醫係有計晒個分量 好明顯知道係用緊邊隻chemical 加個膠囊包住 俾你易d入口又唔會食多食少

中藥煲2個鐘 姐係幾多chemical浸左出黎? 次次都可以唔同
化學反應又limit 係80-90度既水度 如果我高海拔上唔到80度呢? 係咪又係一樣份量?
根本就係鳩估

人不嬲靠免疫系統打鳩d病菌 唔食藥辛苦少少4-5日 點都會好
西藥係令你無咁辛苦 收鼻水 退燒 都係令你可以舒服d咁用免疫系統打病菌 唔係仲天然?
咁就比gay cook玩撚爆apple
西醫都唔一定醫好cancer
劉培基暗示三隻野害死佢,又洗曬佢d錢
14:20
https://youtu.be/_IHtGm-UCVc?si=SAPy-P_o0OqFM7TV
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞