中醫算唔算害死梅艷芳

720 回覆
1456 Like 88 Dislike
由頭到尾中西醫界線都係個methodology之別

用科學方法研究一種療法, 包括中草藥, 對病有冇用已經屬於現代科學, 即係西醫嘅範疇

但中醫係唔會接受及承認用科學方發研究中草藥, 所有診斷理論一定要由皇帝內經開始
sample size太少,如果係廣泛嘅現象我就信
例如成日話李嘉誠小學未畢業都可以做首富
但我見更多小學未畢業係倒緊垃圾
啲傻9話有薄荷,飲完好舒服
其實中醫真係有用個啲,現代醫學(西醫)己經會攞用,唔存在咩現代中醫
中醫冇做臨床,爭好遠
有西醫,人都不會病死了
羅家英睇開中醫,我嗰區嘅人日日見到佢喺中醫
中醫有d用,始終固本培元
其實唔係驗證唔到個成效,而係佢根撚本就冇成效
而家乜都有得做實驗,瞓覺/運動點影響健康又有,食某樣野點減低患病風險又有

嚟到中醫,就冇人講有咩實驗證明經常睇中醫嘅人健康啲/食中藥嘅人比唔食任何藥嘅人更快好返

咪即係根本冇用有用嘅啲中醫師仲唔狗衝去出paper咩
咩叫本咩係元?
又係啲乜鳩嘢氣嗰啲呀?
調條毛咩 真係生草藥up得就up
當你真係調到
藥都有三分毒啦
細病你睇獸醫都好啦
咩病都唔應該,因為信中醫本身就係一個病
唔認為
日本西醫兩種藥都用點睇?
覺得你有d偏激,其實中醫已經開始有科學研究,都有臨床實驗
有d會中西合璧
中醫既問題唔係個方法或者用藥work or not, 而係佢哋唔會用科學去驗證,而且系統唔統一。

仲有中醫係唔會認錯,唔work ,係同你身體唔啱,唔係佢個方法有問題。

藥本身冇錯,你知道成份,同對身體嘅反應,然後用藥,其實一啲問題都冇
信中醫個腦應該有大病
你唔會聽到中醫承認自己醫錯
一係話咩體質唔夾,幫你逼緊啲毒出黎

一個永遠唔會錯既系統你信唔信
好記得幾年前睇過一個中國人寫咗篇文,話中醫唔係科學,唔係醫學,而係一門藝術,一門說話嘅藝術

深表認同
照Ching你咁講,其實呢度成個post係廢既,因為採用咩療法都有人後悔同醫唔好哂啲病架啦🤨
1秒KO哂樓主了👏🏻
永遠驅不走的寒 永遠清不完的熱
樓主個post有咩問題
佢話梅豔芳一開始用中醫治療
之後先用西醫但已經太遲
樓主純粹想針對梅豔芳呢個case
想傾吓係咪中醫耽誤咗個最佳治療時機
其他我哋後續嘅討論係我哋嘅事
關樓主個post咩事
你都九唔搭八
講到好似中醫迫梅豔芳去睇咁
咪又係佢自己揀
你化療過或見過人化未?

知唔知可以好辛苦

我覺得要尊重病者決定
十年前我老母腎病睇好出名嘅中醫,睇完過一排成個人黑晒,原本未洗急住洗腎,但睇撚完中醫情況急轉直下排唔到毒,要即刻換腎,好在換到先冇事,自此之後永遠唔撚再信乜鳩中醫,𨳒你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞