中醫算唔算害死梅艷芳

720 回覆
1456 Like 88 Dislike
人哋個名都寫咗 中国巴 我就癈事同呢種人玩泥沙
無錯
有cancer 其實只係隻嘢成功避開免疫系統
屌,原本諗住覆#164唔知點解最後冇覆到
係,同時好多癌症喺呢十幾二十年由完全冇得醫去到有得醫返好,而未來只會有更多癌症由冇得醫變有得醫
調理到啲乜
派粒維他命c同你講仙丹
係咪知自己生cancer之後癲咗
重有更on9嘅中藥
某部份係呃錢
係,末期唔係嫌西醫,係嫌點解唔揀palliative care算
現代醫學至少重有palliative care揀
唔求醫好,但求舒舒服服,減輕痛楚
中醫做撚到
Confidence interval = 0 to ♾️
大家唔好拗,中西醫都唔係最好,揾道士作法飲符水最好

道理好簡單,所有病人都只係想好番
中醫都幫唔到佢,咪睇道士飲符水
如果要我評價,中醫就係下限20上限95
而符水既下限就係0上限10000000
符水既不穩定性係唔好,但同時亦係呢種特性先造成無數既「神來之筆」
直接去飲恒河水啦不如
死就死唔死以後百毒不侵
尊重啊。不過你唔做化療、去睇中醫嘅決定仍然係一個on9、錯失良機、不理性咁解,而呢個先係呢個post討論嘅重點
好多人根本連科學係乜嘢都未明....科學本身個定義就係要有可証偽性。我唔明可以點迷信

冇可証偽性果d叫宗教,宗教係一個永遠可以自圓其說的系統。公就我贏,字就你輸。

即係好嘢全部係神的恩典,發生衰嘢就係神的考驗/撒旦玩嘢。
等同於
你醫完,好左就係中醫威力,華陀再世。醫完差左,就係d毒發緊出來,慢慢調理
我發覺好多時根本只係感染.....
戴左口罩之後真係未生過.....喉嚨痛又係(除非真係感冒)。
飲完涼茶咪無得含L囉
其實依家西醫都搞緊個人化醫療,即係Theranostics。
其實即係molecular imaging,唔理佢用咩方法(通常用輻射),總之搵到你想用來醫個病人果種藥嚮身體的distribution 究竟係點。然後再去決定用唔用來醫。

咁當然,依家你抽組織都驗到。但係有d 癌係可以同一隻癌,嚮同一個身體都有好多種唔同形態。你冇理由抽曬所有組織。

西醫就玩緊呢d。中醫繼續去下濕先
嚟到2024年嘅香港,12年中小學免費教育,信中醫套理論唔緊要,但竟然仲有咁多人覺得現代醫學/科學係「信」出黎
嗰粒藥丸入面你知有乜?
你睇邊個醫生包藥冇寫俾你?
調理老母
見你剩係得句「食多幾劑藥」
就知你真係唔識
日常飲食都係中醫嘅一部份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞