中醫算唔算害死梅艷芳

720 回覆
1456 Like 88 Dislike
我想問其實中醫有冇standard?

即係西醫d guidelines 你好易查到。
eg. NICE guideline 有database,你查乜都有咁滯。

又或者新療法,新藥有randomised clinical trials ,咩藥有咩trials,行到phase 幾都查到。其實中醫有冇呢d嘢?

事關我老婆試過去啪頸,然後有一次無啦啦個中醫話佢學左個新手勢可以試下。佢上次覆診都係講緊一個月前,成件事好似好求其咁
台灣果邊唔太普及安寧治‘療

你同佢地d人講唔好太care日子長短睇重d quality of life, 佢會追survival day當KPI咁追,特別係班surgeon

主因係生死教育好弱,唔會係細個就教生死有時呢d concept, 為咗爭一段短嘅日子而要病人接受好多大侵入性嘅治療

亦都有d cancer stage 4唔做好大嘅介入靠基本嘅藥物控制都可以同癌細胞共存一段長時間

以我對癌細胞嘅認知,人類科技幾先進都好,係唔會存在真正嘅“斷尾”,個病變機制係刻係人DNA會必定變異呢個科學本質上面,點樣係唔影響生活下最有效令壽命長d先係治癒嘅目標,而非一味爭日子或者求斷尾
記得個主診西醫講羅文能夠撑多幾年就有藥物可以根治,唔知依家肝癌杜絕咗未?
SLE 靠唔靠自己免疫系統?
GBS 靠唔靠自己免疫系統?
點樣調養?

講黎聽下?
用咩成份,咩機制?

西醫發展到CRISPR 基因級別你中醫連 虛、火、陰、陽 都解釋唔到係咩
用撚埋晒d 弱智 抽象字眼
中醫含撚喇
白痴

唔可重複 有乜撚野用?

下下撞手神

咩個個病人身子唔同咁呀?

西醫玩到 分子級別、基因改造
你老母中醫仲on99 下下撞手神

咩上限下限,你老母作架?
條友講到尾自己唔睇「科學」
由撚得佢 繼續崇拜d 巫術啦
再深入回答一下入面篇文痴線嘅地方;

用愛黎到去衡量中醫價值,呢下真係大癲; 量子力學已經解釋左光子喺被觀察同不被觀察時嘅不同現像;而量子糾纏被Nolan喺星際效應嘅幻想創作下,去解釋愛係不受時間影響,可以透過引力去超越時間地傳送。呢啲哲學思想背後係科學去support,依唔係鳩up;乜野叫科學證實唔到母愛,代表母愛唔存在?再者,你當統計學係廢?母愛會唔會係存在住喺統計學上嘅主觀認同,從而反證母愛嘅存在?

用未被發現嘅領域,黎到陳述科學都係存在局限,所以呢啲未被發現嘅真理就用黎反證科學不等於一切,呢個諗法都係痴線;知唔知點解科學家一直唔放棄咁去計算圓周率?因為圓周率嘅盡頭就係領域之外,因為科學就係不斷去發現、反覆論證。科學的確唔代表一切,但佢係一個根基,去俾一個基礎我地去認識世界。

呢個我真係反駁都顯得我on9;究竟係有E=mc2 先定有 原子彈製造技術先?

我真係唔係好明咩叫「我知道我得了心臟病、我知道我該怎麼吃藥、怎麼預防養生,在於病人來說已經足夠,不一定要尋根究底」

呢個係咩論點,呢個博士真係好痴線;佢等同於話你知,你有咩病,點解病,係唔洗知,古人話俾你聽點醫就ok,你其他全部可以唔洗理解,唔洗明白;

成篇文就係同你講,你唔需要明中醫嘅玄學,但同時你唔可以唔信中醫,因為佢係有幾千年歷史經驗累積,所以佢一定係岩;所以你唔需要反證,亦都反證唔到,而反證唔到又唔代表佢係錯,佢只係科學領域以外嘅野,等同風水,你唔可以證實佢唔存在。真係痴鳩線。
超級特大病先中醫
西醫話末期癌無得救咪求鳩其試下
見你撻個「博士」出嚟真係好笑,你睇吓乜嘢人會去讀中醫先,就係讀獸醫都入唔到嘅人
學習科學化又話人跟你先係唯一出路,繼續跟方執藥又話人唔科學化,公就你贏,字就我輸

其實你本住已有標準去睇件事,只要同你有分歧咁當然係唔標準㗎

最後你話係中藥有用而唔係中醫有用,咁我想講西醫都一樣㗎

唔通我比粒必理痛就無效,名西醫比必理痛你就有效?
如果係就證明只係安慰劑效應,咁唔止西醫無用連西藥都無用
都真係要睇病人意願。雖然的確有時候係生死有命,但係到真係自己/屋企人出事果陣都好難落決定。

最好就係放曬d選擇同好處壞處去比病人選擇。有人可能想活得越長越好,有d人可能想珍惜淨低的時間去做想做的事。除左時間,quality of life亦係重要。而的確唔同cancer,就算同一個stage都會有唔同的五年存活率。

人類DNA複制的確係會出錯,而人類細胞都有d check point去制止一d複雜錯誤的細胞繼續存活。DNA亦有修復機能。身體亦有免疫系統去打癌細胞
不過冇嘢係完美,你生存得越耐就越易中招。

而cancer的確係好難斷尾.....有d癌症可以醫完之後靜十幾年,突然就全身都擴散曬。甚至乎有d病人係可以相繼出現幾種癌症。
癌係一種好複雜,而且種類極多的疾病。連西醫都頭痕,講真中醫點會醫得好.....
我自己間中會幫d癌症病人照野,可以話你知,佢clinical history 如果有寫“TCM only" (tradition Chinese medicine),一定係比上次差左。如果係新症十個有九個都係成身都係癌。
當然靠(打自己)
清你認真左,裝睡既人係點都叫唔醒
我覺得技術同科學的確係兩件事。

係可以先有技術,再去發展理論。當然理論去技術亦係重要。
兩件事係可以並行。

舊時中國最大問題係有時候有左技術,“好似”搞掂左個問題就唔再去探究。我另一個諗法係,舊時中國語文根本存在缺陷。d濕尻文言文根本係好難演譯,導致知識傳承上有局限。睇果本咩清朝微積分課本,我真係好難想象當時d人點學嘢.....

同埋科學本身係一種方法,從來唔存在咩“迷信科學“ / “科學主義”。 科學本身就係要有可証偽性(falsifiability),我亦從來冇諗過科學 / 西醫係絕對真理。但係佢係一定可信過求其搵個人出來就咁尻嗡。
從來科學都唔係証實任何嘢,而係講緊現今存在証據支持某一理論。
明你意思

同花膠燕窩咪一樣
都好多研究話好多其他野取代到
又有研究話人體吸收到既唔多

但事實食開花膠既人皮膚真係靚好多
中covid 真係食中藥,不過唔係清瘟
其實好多中醫都唔認同係食清瘟,不過依個係國策。。。
梗係冇啦, 全部憑感覺段鳩估
仲會有唔同學派爭論添
傷風感冒一啲就話用火驅寒一啲就用寒冷嘅嘢解熱
唔係現代科技發明咁多檢測儀器化驗技術
中醫連癌症係乜鳩都唔知添呀, 想撞手神都冇機會
打機咩 弱智仔 醫到就醫到 醫唔到就醫唔到 乜撚野上下限

中醫100個人 醫死95個 有5個無死 你就只係講個5個無死既

西醫醫死1-2個 你就無視佢之前醫好既98個人
你仲未計嗰啲dse/會考得幾分去大陸讀中醫嗰啲垃圾

你得閒望下啲ngo醫療車,診所啲中醫師學歷
唔係廣州就係四川南京嗰啲濕鳩大學學位
全部俾錢買證書
而家係講緊個methodology
必理痛係因為經過實驗同臨床嘅證實有效, 所以廣泛使用
中醫啲祖傳藥方同埋陰陽五行理論係連實驗都唔敢做, 因為一做就全部都fail
食花膠皮膚好咗可以有好多原因
第一花膠本身含有豐富蛋白質同營養素, 脂肪含量低
第二有意識食花膠去養顏嘅人本身好著重自己嘅皮膚護理

第二個point可以應用去無糖可樂上面
美國好多研究發現飲無糖可樂嘅人心血管疾病糖尿病嘅風險高
原因並唔係因為無糖可樂令人病
而係飲無糖可樂嘅人本身係大肥佬居多所以佢哋本身致病因子就比正常人高

當然嗰班戇鳩中醫撚就絕對唔會理解到Correlation同Causation嘅分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞