中醫算唔算害死梅艷芳

720 回覆
1456 Like 88 Dislike
咁又唔好咁講,中醫搵個好既真係有用
但而家應該冇乜真係有料既中醫
同時緊係死啦
但唔少有鼻敏感既朋友食完冬蟲夏草斷尾
濕疹算唔算西醫醫唔好濕疹
有暗瘡睇中醫
諗返自己睇過一兩次中醫都覺自己on9,最後我咪又係要靠A酸先處理到啲瘡
到依家重講緊咩夜瞓肝火盛,最好十一點前瞓;又講咩飲凍嘢對自己唔好,陰陽平衡唔到;當你同佢講鬼佬咪淨飲凍水,佢哋就會話鬼佬體質唔同;當你講日本咪又係飲凍水,全球長壽永遠有佢哋份喎,就會話你哋唔識嘢;明明啲研究都講左凍水對身體係有好處,重要堅持,on99咁
仲一樣好撚痴線
中醫會叫有傷口,做完手術, 受傷之後就唔好食啲“發”同“毒”嘅食物
例如牛奶雞蛋牛肉海鮮

即係所有幫身體恢復嘅高質嘅蛋白質都戒撚曬
佢哋話中醫醫濕疹好叻㗎
屌梗係啦, 啲“天然草藥”裏面嘅類固醇劑量高到嚇撚死啲西醫
飲啲中藥去折磨自己個腎同肝就係調理?
要調理身體, 食雞胸粗糧西蘭花加做gym跑步遊水唔好?
梅姐如果早d下決定,肯切咗個子宮可能救得返嘅!
個弱智閪即刻死撚返入佢老母個臭閪到
問題乜嘢叫有料?
撞手神醫到一次怪病就要有料?

科學研究可講求實驗嘅可重複性
啲中醫神醫嘅神來之筆永遠都只會出現一次, 從來都唔可能重複係其他病人身上
sample size = 1 根本就冇討論價值
因為西醫唔敢亂咁用超高劑量類固醇
中醫就唔同喇, 大量類固醇抗生素磨成藥膏再呃鳩你係天然草藥
仆你個街日本仔同我哋體質咁接近,又飲凍水,又唔使坐月,又唔飲涼茶
佢哋仲要食咁多海鮮同牛肉呢啲咁“毒”嘅生冷嘢
你咁樣呃like好難唔俾你喎!
你有冇腦
西醫都會醫到濕疹但會復發
中醫就算用左高劑量類固醇咪又係會復發

我講緊唔會復發個隻醫
https://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E5%86%AC%E8%99%AB%E5%A4%8F%E8%8D%89

其實真係想研究,好多地方都搵得到,外國文獻可能準確啲;佢唔係無藥用價值,而係唔值得天價購買,裡面有嘅微量元素,大把地方搵得到,而唔係用十幾萬去買番黎咁痴線;同埋都係𠴱句,中國人最鍾意呃中國人,好多假貨問題、質量問題、重金屬問題,都係消費者陷阱,好難避到,一唔小心就係交智商稅。

但是,冬蟲夏草是否含有有效成分一直飽受專業人士詬病,蟲草酸被認為是冬蟲夏草的功效成分或標誌性成分,但其實蟲草酸就是甘露醇,是一種非常普通而便宜的化工產品,被廣泛用於食品、藥物當中[14]。同時,多項研究表明冬蟲夏草中並不含有發現於蛹蟲草菌的蟲草素(Cordycepin)[14]。
如果純中醫醫濕疹真係有效班撚樣仲唔即刻拎上去學術期刊打飛機?

因為所謂中醫療法做唔到科學研究最基本嘅可重複性吖嘛
還原性科學咪一樣有佢既局限性
點解你覺得可重複 = 一定好

道理好簡單,所有病人都只係想好番
西方醫學幫唔到佢,咪睇中醫
如果要我評價,西醫就係下限40上限80
而中醫既下限就係20上限95
中醫既不穩定性係唔好,但同時亦係呢種特性先造成無數既「神來之筆」
點解重複唔到就唔好?
因為重複唔到即係代表冇撚用
你呢個講法只係你個人嘅主觀感受同臆測

人體本身就有自我修復能力,好多時乜都唔做都有啲人會自動無端端好番。你就睇過中醫就當咗係「中醫醫番好」
你著眼點得重唔重複到,層次咁低好難討論
建議你咁鐘意「科學」
可以自己思考下還原論同系統論
得閒可以睇下呢位博士既文章,應該有料過你少少既....
https://leeyuming.com/%E3%80%8C%E4%B8%AD%E9%86%AB%E4%B8%8D%E7%A7%91/
調理身體姐
唔係癲到用嚟醫cancer呀嘛
全部唔係香港就係大陸自己頒俾自己嘅「學術」資格,唔通佢地會倒自己米話中醫冇科學根據

學歷:
中國中醫科學院博士後(中醫基礎理論)
北京中醫藥大學醫學博士(中醫內科學)
香港浸會大學哲學碩士(中醫學)
南京中醫藥大學一年交流計劃
香港浸會大學中醫學學士及生物醫學(榮譽)理學士
西醫當然都有。亦都有安寧治療(palliative care)。
但係得罪講句,西醫真係有evidence 有療效。依家全世界都行evidence based practice ,中醫真係唔係好入流,最多都係alternative medicine(另類療法)。

如果真係想醫返好/增加生存率。完全唔建議用中醫醫癌。
你話西醫電療/化療完幫手調理下“或者”有用,或者多多少少填補下心靈空虛。

講真.....
中醫淨係診斷果part,把下脈/睇下條脷就知你咩事都痴孖根啦。
如果咁都得,放射科果班友炒撚曬佢啦
https://lih.kg/CNtjwcX

我建議你睇一睇我嘅回覆;

依家個命題係,大部分人都唔信中醫。
而中醫學者命題係;傳統中醫被西方科學拆解中醫後嘅轉型,成為現代中醫學,係一個令傳統中醫逐漸邊緣化,詳情睇下面條link

https://scm.cuhk.edu.hk/zh-tw/articles-redirect/236-hkej/254-2015-10-27

你搞清楚個命題先,你條link篇文真係好痴線,其實唔一定係中醫,你放落風水都一樣講得通,因為都係未知領域;

到依家班傳統中醫學者,依然唔能夠用論證手法去解釋傳統中醫,佢地一直嘅解釋就係經驗累積 > 反覆論證;然而佢地卻活在西方高科技產物下嘅世代,企圖用哲學思想去剖析傳統中醫嘅根基,但依然站不住腳;你都可以話:因為風水係現今科技解釋唔到嘅現像,所以你唔可以唔信風水,佢係有佢嘅參考價值;

事實上,又係論證唔到,咁其實係無意思,依家唔係同你傾哲學,係傾實用性。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞