中醫算唔算害死梅艷芳

720 回覆
1456 Like 88 Dislike
西醫係有病醫病
中醫係無病強身

醫cancer 搵中醫係中做水魚
你知唔知專家理論係 evidence hierarchy 入面最低層次,所以論文嚟講,你幾咁勁都係要有study backup

你睇下佢落reference有冇一篇係study?
一個勁人,對中醫好有研究所以讀埋個中醫degree。但佢日常醫癌症都係其實以化療電療呢啲實證醫學為主,中藥只係輔助。同埋會開page做啲中醫科普教育。
我老母有嚴重濕疹,睇左幾年中醫,近一兩年越來越嚴重,睇返西醫,幾個西醫都話我老母食太多中藥,已經做成傷害,身體各方面都有好多炎症
網上資料佢係讀完中醫再讀西醫,佢有咁嘅能力係佢叻仔,但呢啲又係個別單一例子,完全唔能夠証明啲乜嘢
咁西醫都叫人均衡飲食,多菜少肉,多做運動。
係現代人未必follow到姐
你係咪智商有問題

而家大家嘅目的係去理解日文
你班中醫就戇鳩鳩攞中文嘅grammar去理解
西醫就從正道去學習日文文法
sorry呀你先係唔識中醫理論嗰個

中醫嘅角度係冇免疫系統呢樣嘢
甚至乎連病毒細菌免疫細胞係乜都唔知
中醫同動物傳心師咪一撚樣
根本就斷鳩估
on9 我中大sit過中醫堂
第一堂就講緊免疫力
古人稱之為正氣
所謂養氣,練氣之法就係養生

咩年代阿 仲爭中西醫之分
唔係話幫中醫正名,
但講真 現代中醫都會去西醫到搵理論去驗證中醫經驗醫學既講法,
西醫亦都會去拎中醫理論研究唔同病既醫法

好多根本就係同道理唔同名

爭咩阿 溝埋一齊做中西醫算啦
皇帝內經典撚樣解釋到糖尿病吖
你行出街問十個中醫師點樣處理糖尿病, 肯定十個都講一大堆唔知乜鳩陰陽五行嘅理論,而且每個人鳩噏嘅理論都唔同
簡單啲講就係全部亂咁嚟
順帶一提 病毒 細菌起中醫學說叫邪氣 會引致人體氣機失衡 陰陽失調
成班戇鳩已經有長期病患仲要走去食草藥刺激自己個腎同肝
無啦啦增加自己個肝負荷叫無病強身?

反而我哋出世要打嗰啲疫苗就真係冇病強身喇
乜撚嘢正氣邪氣根本就係阿q精神
“我哋一早知㗎喇個名唔同咋”
肝癌仲要化療期間食中藥
2024仲唔識食A酸
咪係解釋緊同一樣野
同你研究歷史文獻一樣,同一樣野 唔同名
中醫識分濕邪,寒邪,熱邪等等算係咁
你唔會期望佢地有顯微鏡分到唔同種類既病菌仲要命埋名掛

中醫學出來既時候 同時期西方仲用緊巫術炸
過濾性病毒啫 搽藥膏就好
例子
全世界用緊現代醫學嘅時候,中國用緊唔知up乜柒嘅中醫
屌 你係咪為屌而屌
中國醫院班醫生係咪學西醫架?

一定要爭高下?點解唔可以兩者并存
知唔知咩叫存在即合理

你係咪讚同毛主席破四舊先?
連家軍有當年紅軍風采
因為真係冇必要並存
都係嗰句你答我先啦
如果呢一刻全世界冇咗中醫,世界會變成點?
另外如果呢一刻冇咗現代醫學,世界又會變成點?
笑左
A酸?
我嘅意思係我上面嗰個係比喻,醫病都係要睇西醫,但係中醫可以調理身體,例如你熱氣係咁食熱氣嘢,你睇西醫都係暫時解決,長遠上你都係要跟返中醫嗰套食療先會改善身體
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞