中醫算唔算害死梅艷芳

720 回覆
1456 Like 88 Dislike
咁做statistical test囉

過到我就信
點會係全憑感覺阿
建議你地了解左中醫先來反
中醫理論係你身體既情況會透過表象睇到出來
例如脈象,舌頭等等(仲有好多)
去判斷你身體係咩狀態 再對症下藥
目的係調理返陰陽
舉個例:你熱氣既 條脷會係黃色嘅脷苔
脷苔厚係代表你氣虛 咁既情況就唔可以落重下火藥 因為會令身體更虛 通常有幾個治療方案,例如先同你溫補 等你身體好返d先,再下火幫你清又或者幫你下火先 再要戒口,唔好再加重火氣/清哂積毒 再幫你補返虛。

中醫既陰陽係好多對
氣同血都係一對陰陽,其中一樣過多或過少都會影響身體健康
例如 氣不攝血 就係講緊氣虛狀態下 你個人會有好多虛汗 你見d肥仔 /瘦仔成日行兩步就流哂汗 就係因為佢氣虛 只要補返氣 做返運動練氣就可以改善。

建議你地班盲反真係去學左先 身邊好多例子都體驗到中醫理論既存在
唔係好多嘢你話現今科學解釋唔到就唔存在㗎

幫你放番大先 呢句用喺邊度永遠都係你啱冇得輸
咁你不如教吓大家,乜嘢叫做「虛」?用乜嘢實驗可以測試一個人係虛定唔係虛?任何人做都可以得出同一結果?

例如驗吓你dna,xx就話你係女,xy就話你係男。

好嘞,到你講,點判別係咪「虛」?
你哋點睇呢一類研究?

用「現代醫學」嘅方式去研究中藥,嗰樣仲係唔係中藥?🤔

利申:認為中風應該call白車,唔照CT唔知出血性定缺血性,知道如果爆血管食安宮牛黃丸會死得仲快

https://www.hk01.com/社會新聞/854114/港大發現安宮牛黃丸可抑制炎症分子-助延長中風黃金搶救期半小時
睪丸癌好似都可以100%醫
咁點解你成日話人地殘?虛會引發殘呢個表象

講多無謂 你試下打日日一個月飛機
你就知咩叫虛
西醫話你聽無問題架 佢地無精氣神呢個概念
你咪用反問嚟轉移話題,叫人自己去「感覺」啦,人人感覺都唔同

你講咗點可以客觀咁判別係咪「虛」先啦
你搵100個人 50個日日打飛機 唔做運動 每晚一杯苦瓜汁

50個人禁慾 日日運動

三個月後睇下表象同測下身體狀態
咪知咩叫虛囉 呢d係咪就係你推崇既科學阿
當年西醫話耍割子宫,但梅姐唔肯,寧死都唔想冇生育能力,所以先信中醫
測吓身體狀態即係測啲乜嘢?醫生寫紙我去驗都要知係驗乜先得假驗到點叫做虛、點叫做唔虛呢?
我建議你睇下咩係HMGB1

中醫估估下人地西醫連邊類細胞邊條DNA挷落去,效果對咩neuron cell幾有用有曬research

人地一支提純咗嘅針有曬有效同致死劑量,副作用研究

中醫想進步你要用舉國之力去做提純搵有效成份同分析應用範圍
所以咪話你地係迷信科學
現代科學解釋唔到就當唔存在
無壞架 你地咪繼續咁
我講左一堆證明中醫理論存在既證據
你地都當睇唔到
好多而家用現今科學解釋到既中醫理論
你地又唔去了解
淨係識喺度講迷信迷信 破四舊 立四新

中醫都好多論文 你地可以去睇下
智商稅,普通病就算唔睇中醫都會自然好
講番點叫做虛先啦,唔好又兜圈轉移話題得假
虛咪形容緊當下個身體狀態,屌 自己google 啦

五勞七傷 縱慾 生活習慣不規律 都會致虛
亦會頭痛 步伐虛浮 盜汗等表徵

自己唔去了解就走來盲反
而家問你咪就係想了解,等你教吓大家囉
我就Google極都搵唔到去化驗所做乜嘢化驗可以驗出我係唔係「虛」

例如依你講,就算「虛」會流汗,咁我估流汗都唔一定係虛假,可能係天氣熱姐

所以都係等你講點樣判定你咪虛
你連咩叫control group都唔識wor師兄
同你班巫醫講道理都嘥鳩氣
所以咪話佢哋憑感覺囉
永遠講唔撚到個科學定義
咪同啲風水佬差唔多咁上下

低血壓都話有血壓上下
血糖血脂高低都全部有客觀參數
佢老味虛虛虛,虛條命咩
喂 你諗下我實驗目的係咩先on9
上面有條友係咁問咩係虛

呢個實驗目的係想畀你哋知,睇到中醫裏面「虛」嘅狀態係乜嘢

實驗咪分兩組人 一組做哂/做部分中醫理論入而引致氣虛既野,另一組人就避免做

實驗結果咪係會顯示出中醫裏面「氣虛」嘅狀態係點

個實驗有咩問題?
當然我唔係專業,專業嘅可以再設計更加嚴謹嘅實驗。
例如證明一下飲苦瓜茶係咪會引致氣虛
咁咪將一組人淨係飲苦瓜茶,盡量控制大家活動習慣一樣。

我明你嘅疑點係咩,但係你應該首先了解下個實驗目的係點先去衡量呢個實驗合唔合理唔好叻唔切
講一堆似是而非嘅嘢
然後話啲科學家迷信科學
叫你用生物學化學證明你哋啲理論你哋又做唔到
你哋真係講個信字喇
不如你哋坦白承認係玄學啦
咁你定義做虛係咩嚟先?
飲苦瓜茶嘅人有咩情況先計係虛先?
你話係就係呀?
中醫入面咪有定義囉
講緊用實驗去判斷邊啲人係「虛」,你而家又變咗用個實驗結果去define乜嘢叫做「虛」

你唔覺咁嘅邏輯有問題?
下? 一直實驗目的都係想展示乜嘢叫做「虛」 ,幾時有define實驗目的係係判斷咩人係虛呀 鳩估?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞