中醫算唔算害死梅艷芳

720 回覆
1456 Like 88 Dislike
中藥對個肝仲毒
新式中藥有藥丸
中醫根本冇撚用
佢算好彩 拖左咁多年
當初都以為中醫係邪教
你老味都冇科學跟據

但之前睇個 香港case
有個女仔 西醫話佢一世坐輪椅
跟住佢睇咗個名中醫
企得起身行返
之後仲立志讀埋中醫
回饋社會

我只係想講 凡事唔係絕對
你認定 100% 嘅嘢
保留 1% 否定
以前港台d西醫好撚流,個個冇讀d病因,
係中醫、日本人嗰d食療風起左後,
班西醫順應市場先肯學下

其實中醫好多養生原理係營養學+西醫個角度係解到,
不過二三十年前港台d西醫未追到咁解
嘩 有藥丸咁犀利呀
咁你繼續食中藥藥丸啦
唔止梅姐
Steve Job當年都係咁
現代中醫都科學咗
人類會進步,唔係淨係得西方科學先有進展
兩邊都食唔好盲反
咁咪就係跟返現代醫學科學嗰套
仲乜分嘢中西醫
根本只有現代醫學同傳統醫學之分
所謂西醫就係有研究有實證有數據去做嘅現在醫學
所謂中醫就係掛名呃人 仲喺到講金木水火土
Steve Jobs素食撚都搞成咁
西醫知道點醫
中醫只係靠估
一開始唔信西醫信中醫
中醫冇用,拖一拖可能嚴重咗就走去搵西醫
然後化療唔ok就話西醫累到中醫都救唔返
公就中醫贏字就西醫輸

覺得癌症中醫醫到係咪痴線
全部手術野唔洗開刀食中藥都得啦咁
魯迅話齋: "中醫不過是一種有意的或無意的騙子"
世上只有口服A酸可以完全消除油脂分泌,其他方法只係減輕,中醫更加on9
中醫的藥其實都係有藥性,
中醫個角度,基本上食藥=傷身,中西藥都係傷身。

咩煲兩個鐘無control嗰d更加九唔搭八,
而家中醫轉左藥粉、藥丸好耐
就算煲份量嗰d,溫度同份量有計過,
偏差一定無西藥倒藥水咁大

你講嗰d奇人奇事,一般係d唔識中醫的廢老睇埋d唔識中醫的神棍搞出離,咁樣入中醫數又唔公平的。

而家中醫都好多西藥化,標準化同科學化入書,
西藥又有好多research由中醫方向入手
中醫同拜神冇分別
中醫同拜神冇分別
咁只係你未試過一直西醫醫唔好 最後靠中醫好快醫番好 其實中西醫根本唔係二元對立非黑即白 各有長處 正如台灣同內地做西醫都要讀d中醫
老實講 晚期肝癌本身就係等死 無論化療、中醫都作用唔大

如果佢堅持化療或者可以生存多幾個月 不過期間生活質量大受影響係真
唔係一去到cancer睇西醫先係正道

係所有野睇中醫都係邪道
未擴散西醫仲可以換肝
中醫點都無可能做到
科學左
點解我要試個唔成熟既醫學系統 唔去用個發展完善既西醫系統?

仲望聞問切?我用機照晒你成個人都得啦
陰陽 濕氣 經脈?乜撚野黎? 用機睇唔到 你解唔解釋到乜黎?
用既理論仲係黃帝內經 乜撚野事?學黎學去都係個幾千年前人寫既野?
細菌 白血球 顯微鏡就得睇到 完全可以睇得透人類既免疫系統
腫瘤 你知道係乜黎,不停增生既細胞 知道要用藥 用電 殺死個堆細胞
中醫醫左d乜? 食中藥可以解決到? 咪玩啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞