中醫算唔算害死梅艷芳

720 回覆
1456 Like 88 Dislike
寫得幾好,請問係出自邊度?
我可以答你冇後悔過,自己前後復發經歷左4年化療
到而家一樣好地地可以食屙屌 行得走得

但搵唔到呢個林奇係咩人
咁 乜嘢係大病 乜嘢係細病 都要睇西醫去判斷
梅姐如果一發現就搵西醫 根本好快會醫好
就係佢搵中醫 無效用 拖到晚期 神仙都難救啦
佢老母仲喺度
可能隔代遺傳啦一係佢老豆
中醫根撚本係班冇科學醫學常識根基既撚人發明出黎誤導世人既廢醫學,性質同風水冇撚分別,屌你老母所有野唔會即時見效,大部份輕微病本身就會自己身體會康復
咪撚on9 啦弱智
西醫點解俾收鼻水 退燒呀 咪又係令你無咁辛苦 講到尾又係用免疫系統打低d 病毒
點解要 疫苗呀 因為太勁 你個身體可能未出到Memory T cell就死左 所以直接整隻廢既等你個身體易d認到佢

中醫吹黎吹去話靠身體 天然 明明就偷換概念 令人以為西醫就唔天然 好易有副作用
用肺炎做例子仲on9 靠中醫死撚左十世啦
當年流傳一個講法
因為佢仲想結婚同生兒育女
所以想保住個子宮
唔想用西醫治療方法
但唔知真假
首先諗下你呢D資訊係邊到黎? 係咪有經過科學方法驗證 客觀觀察? 而呢樣係同中醫定西醫冇沖突
依家中國大陸嘅中醫系統係包括埋氣功,所以李家超係咁講佢練氣功
當年黃家駒腦出血除咗西醫,都有搵氣功師傅過啲氣俾佢

利申:我就唔撚信氣功過氣、醫人
或者當係冥想一種都勉強合理
有研究話廣東涼茶會增加鼻咽癌機會
初期睇西醫就可以保住子宮
不過身邊人同屋企人叫佢唔好睇西醫
害死佢囉咪
巴打你咁有心覆佢,算啦,水晶,性交轉運都有人信啦

一日中小學唔教強制教邏輯學,基本science ,一日都有人信所謂‘‘中醫’’
醫學根本就冇中西之分,只有現代醫,同傳統醫之分

世界各地民族都自己既傳統醫,可惜中國人因為各種原因仲保留左佢哋既傳統醫
差唔多年紀
羅家英都係肝癌
積極治療做手術捱20年仲捱到依家
奇怪你係乜嘢學術背景,會認同一套咁嘅「解釋」係合理
佢係怕化療會影響把聲
然後唱唔到歌
細病中醫
大病西醫

其實冇錯
細病唔睇西醫睇中醫,之後咪變大病囉
又係你
就算中藥有用,最後都係要用西醫方法去研究喺草藥入面邊種科學成份,再用科學方法提取,最後做藥丸變成西藥

西醫最後點都食硬中醫
想調養身體不如去做gym舉下鐵同食沙律,效果仲快
都係得閑可以講幾句

中國人好鐘意話中國幾千年文化乜乜乜 人地建國幾百年唔夠中國文化深厚

但明明大家都係地球生存在咁耐 西方文化咪又係古希臘羅馬延續到宜家 都係幾千年文化

古時歐洲咪又係信仰巫醫牧師聖水 有病就屈落惡魔 又係用herbs 祈禱 同中醫作個d濕熱虛 差唔多 食唔死人就當醫到

之後文藝復興 重新引入返希臘羅馬文化無咁相信鬼神 尊重實驗精神 加上科技進步 可以睇到細胞病菌先慢慢發展現代醫學

而中藥就日日偷換概念 食中藥醫到 以前歐洲巫醫牧師都可以醫到呀

但數字係呃唔到人 有現代醫學 人均壽命由以前20-30歲 到宜家過百歲
北方佬都唔太信中醫
係廣東人中哂毒
如果涼茶咁有效,就唔會偷偷地加西藥
講唔到,就好似回教佬話唔好食豬,反苗撚話疫苗有毒一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞